Potpisan ugovor o saradnji Olimpijskog komiteta i Džudo saveza Srbije

Objavio | March 16, 2018 u 7:14 am | Nema komentara | Vesti

Predsednici Olimpijskog komiteta Srbije i Džudo saveza Srbije, Božidar Maljković i Ivan Todorov, potpisali su protokol o saradnji u okviru nacionalnog projekta „Džudo u škole“ koji se realizuje u saradnji sa Svetskom džudo federacijom (IJF), Ministarstvom prosvete, nauke i tehnolooškog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta

-Čast mi je što, potpisivanjem ugovora sa Olimpijskim komitetom Srbije, krećemo u realizaciju projekta „Džudo u škole“ . Uskoro u Srbiji očekujemo posetu predsednika Svetske Džudo federacije. Ovaj projekat značajan je za razvoj školskog sporta i džudoa u Srbiji. Svetska džudo federacija podržala je razvoj školskog sporta u Srbiji, a projekat će na početku obuhvatiti devet škola kojima će Svetska džudo federacija donirati borilišta, kimona i po 500 dolara bruto za honorare trenerima koji će raditi sa decom– rekao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.

Projektom je predviđeno da se na svake dve godine u obuhvati po devet škola, koje će džudo uvoditi po istom principu.

Ivan Todorov je podsetio da Džudo savez Srbije već godinama kontinuirano doprinosi razvoju školskog sporta.

Proteklog vikenda, imali smo regionalna školska takmičenja u Beogradu, Centralnoj Srbiji i Vojvodini. To su bile kvalifikacije za Državno školsko prvenstvo , uz učešće  1823 takmičara iz 420 škola. Naš interes je da u budućnosti džudo uđe u svaku školu u Srbiji, u svaki grad . Verujem da će naši naslednici u Savezu  nastaviti da razvijaju projekat kako bi za 15 godina džudo bio zastupljen u svim školama u Srbiji – poručio je Ivan Todorov .

Zahvaljujući predsedniku OKS Božidaru Maljkoviću,  i timu Olimpijskog komiteta Srbije na saradnji, Ivan Todorov izrazio je optimizam da će srpski džudisti obradovati sve ljubitelje sporta osvajanjem medalja na narednim Igrama u Tokiju 2020. godine.

Pre zvaničnog obraćanja predstavnicima medija, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije ispričao je anegdotu iz svoje sportske karijere kada je u Francuskoj, sa klupskim kolegama zbog početka takmičenja u džudou morao da napusti sportsku halu. Prema njegovim rečima to najbolje svedoči koliko je ovaj sport važan i popularan u Francuskoj, gde je džudo deo školskog sporta kao obavezan predmet.

Prema rečima Božidara Maljkovića, Džudo savez Srbije je pozitivan primer sinergije školskog sporta i evropskih institucija

-Gospodin Vizer koji vodi Svetsku džudo federaciju ima veoma značajnu ulogu u Međunarodnom olimpijskom komitetu. Lični je prijatelj mnogih državnika, između ostalog i ruskog predsednika Putina koji je ceo život posvetio džudou. Ovo je velika stvar za srpski sport koju bi i drugi Savezi trebali da sprovode, da iskoriste međunarodne fondove i da steknu taj ugled pre svega koji Džudo savez Srbije ima. Da od dečaka i devojčica stvaraju male šampione što smo i mi, profesionalni sportisti, bili nekad – naglasio je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije ukazao je da odlični rezultati srpskih džudista nisu slučajnost nego rezultat rada posvećenih, sportski ostvarenih i stručnih ljudi u Savezu koji konstantno znanje i iskustvo prenose mlađim generacijama.

-Siguran sam da je džudo u pravim rukama, znajući potencijale predsednika, direktora i predsednika Upravnog odbora saveza, Ivana Todorova, Dragana Atanasova i profesora Milovana Bratića. Oni su garancija koju će, siguran sam, naši sportisti da opravdaju. Olimpijski komitet će dati podršku njihovom radu a  meni je posebna čast što učestvuujem u ovom projektu „Džudo u škole“ – konstatovao je Božidar Maljković i poručio da se divi  džudou kao zahtevnom olimpijskom sportu zastupljenom na svim meridijanima.

Podsetimo, ministri prosvete i sporta, Mladen Šarčević i Vanja Udovičić, kao  i predsednik UO DŽSS Milovan Bratić potpisali su krajem februara Protokol o saradnji za sprovođenje programa „Džudo u škole“. Projekat će na početku obuhvatiti devet škola: tri  u Vojvodini, dve u Beogradu dok će Centralnoj Srbiji, pilot projektom, biti obuhvaćeno četiri školske ustanove.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora o saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, kojoj su prisustvovali direktor nacionalnog Džudo saveza, Dragan Atanasov, srpski reprezentativci i treneri.


Komentari su zatvoreni.

© 2011 WideZine. All rights reserved.