Hiroši Kataniši gost Džudo saveza Srbije

Objavio | October 24, 2018 u 11:19 am | Nema komentara | Vesti

Fantastična atmosfera ovog vikenda u Sali novosadskog SPENS-a. Više od 160 učesnika uživalo je u seminaru vrhunskog majstora i EJU eksperta Hiroši Katanišija. Predavanja eminentnog stručnjaka bila su namenjena klupskim trenerima koji rade sa najmlađima. Još jedna uspešna akcija sprovedena u organizaciji Džudo saveza Srbije a pod pokroviteljstvom Evropske džudo unije kroz realizaciju projekta „Unapredi svoj klub“. Učesnike seminara pozdravio je Dragan Atanasov, direktor Džudo saveza Srbije koji je ujedno najavio niz akcija za nedelju koja prethodi 28. oktobru koji se obeležava kao Svetski dan džudoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Treneri iz čitave Srbije željno su iščekivali predavanja jednog od najboljih džudo učitelja. Oduševljenje se jasno videlo kod svakog učesnika. Uvaženi gost Hiroši Kataniši posle prvog dana seminara nije krio pozitivne impresije Srbijom i trenerima.

-U Srbiji sam prvi put. Utisci su odlični ali ono što me još više raduje je da imate dosta odličnih trenera i da svi u potpunosti slede naš džudo način ponašanja, naš džudo kodeks. Izuzetno mi je drago da sam od  svih vaših trenera dobijao odlične povratne informacije a to je da su na ovom seminaru svojim radom, zalaganjem i željom da nauče nešto novo poslali jasnu poruku- istakao je Hiroši Katanaši.

Uvaženi gost i predavač Hiroši Katanaši istakao je da je za sve trenere najvažnije da na pravi način znaju da prenesu znanje mladim naraštajima.

-Osnova džudoa je izuzetno važna. Upravo to je ono kada treneri znaju da pokažu deci osnove našeg sporta, što je preduslov za svakog dobrog džudistu. Svi smo svesni koliko je za džudo važna koordinacija. Zapravo u svakom sportu koordinacija je jako važna i na tome naročito treba raditi do devete godine, jer deca do tada imaju i jako interesovanje za to. Postoje pokreti i vežbe sa kojima možemo poboljšati koordinaciju. Tek kada trener uspe u realizaciji ovog zadatka onda treba da se radi na automatizaciji, na čemu radimo do 16 godine. Ukoliko ispunimo ove preduslove tada neće biti ni povreda. To je kao kada gradite kuću,  temelji moraju biti snažni. Imajući u vidu kvalitet vaših trenera kvalitet džudoa u Srbiji zagarantovan rekao je Hiroši Katanaši.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebni deo seminara bio je posvećen tehnici rada sa partnerom dok je drugi dan u potpunosti obuhvatao rad u parteru.

-U fokusu su bile vežbe koje pomažu kretnje u parteru. Obično kada ste na tlu ne znate kako da se krećete. Ove vežbe su korisne za trenutke kada se nadjete u parteru i delotvorne su i za situacije na samom takmičenju kao i za prelazak iz stojećeg stava u parter.

Majstor Hiroši Kataniši,  vrhunski majstor i predavač tokom razgovora prisetio se i najvažnijeg saveta svog trenera iz perioda kada je i sam tek ulazio u sve tajne našeg olimpijskog borilačkog sporta.

-Moj učitelj se nikada nije bojao da prizna svoju grešku i  to je jako važno. Uvek nam je govorio da to što vi želite da učite i ja vas podučavam džudo, ne znači da ja sve znam Učitelj uvek mora da bude spreman  da nauči nešto novo, mora da ima spremnost da se menja- istakao je Hiroši Kataniši.


Komentari su zatvoreni.

© 2011 WideZine. All rights reserved.