Dve medalje za Srbiju na Prvenstvu Evrope za veterane u Parizu

Objavio | June 19, 2013 u 1:19 pm | Nema komentara | Vesti, Veterani

Nakon završenog prvenstva Evrope održanog u Parizu u periodu od 11-15 juna možemo sumirati učinak naših takmičara.

Prvenstvo je okupilo rekordnih 1200 učesnika, što i ne čudi obzirom da u Francuskoj ima oko 56 hiljada džudo klubova.

Najveće uspehe napravili su Marko Mijalković (JK Novi Beograd) osvojivši srebrnu medalju u kategoriji M2 do 73kg i Vuk Rašović osvojivši bronzu u kategoriji M8 preko 100kg.

Vesna Stojiljković koja živi i radi u Parizu branila je boje Srbije i zauzela peto mesto u kategoriji M2 do 52kg, a Spartakovi takmičari Petar Čonka (M3 +100kg) nakon tri borbe i Milan Bogić (M3 -81kg) nakon pet borbi osvojili su sedmo mesto.

Ostali takmičari koji su učestvovali – Ilić Miroslav (M2-100kg), Darko Vasiljević (M2-90kg), Jovanović Stevan (M1-81kg), Dušan Turkulov (M4-90kg) i Zoran Popović (M4-81kg) nisu prošli prvi krug i nažalost nisu imali ni repasaž.

Foto: Marko Mijalković na pobedničkom postolju (prvi sa leve strane)

Marko Mijalković je samo potvrdio svoj kvalitet i rezultat od prošle godine i ostavio utisak da je za njega medalja sasvim sigurna stvar. Finale je bilo teško i nazalost je zlato ostalo u rukama protivnika.

Vuk Rašović je sa dve pobede, od toga jedna protiv Nemca Snabela i jednim porazom zauzeo odlično treće mesto i malo popravio prosek srpskom timu.

Čonka Petar je vrlo rano naleteo na svetskog prvaka Garjantseva iz Rusije, pa je medalju tražio u repasazu, međutim standardno slaba kondicija je ovde bila brzo kažnjena.

Milan Bogić je sa pet borbi proveo praktično ceo dan na tatamiju, i izgledalo je da će rezultat biti i bolji, ali u četvrtfinalu nije našao rešenje za protivnika iz Italije.

U repasažu je prošao Francuza,a peta borba je praktično i bila borba za medalju obzirom da sledeći protivnik nije nastavio takmičenje zbog povrede.

Iako u vođstvu, tri sekunde do kraja pada i propusta bronzu. Oba njegova protivnika su uzela bronze ali to je sada slaba uteha.

Što se ostalih takmičara tiče, bez obzira na njihove želje i očekivanja – rezultat je ipak bio u granicama realnog. Bez nekog skorijeg takmičarskog iskustva, makar i veteranskog, nije baš na prvenstvu Evrope ni za očekivati da će odmah da upadne medalja.

Naravno da navijamo za nastavak njihovog takmičarskog angažovanja, i nadamo se da ce im ovaj ipak lep događaj samo dati još više elana za dalji rad.

U organizacionom smislu domaćin je po našem zajedničkom mišljenju pao na ispitu, nije bio spreman za ovoliki broj ljudi, i brojni propusti su ostavili utisak na nas.

Srpski veteranski tim se takođe ne može pohvaliti bog zna kakvom organizacijom, obzirom da je putovao ko je kako hteo, spavao ko je gde hteo i stigao, pojavio se na turniru i ko se javio i ko se nije javio već samo pojavio….već kako priliči našem mentalitetu.

Svi su odrasli ljudi pa im nije previše ni zameriti, ne treba nikome dadilja, ali sasvim sigurno da bi bilo lepše da svi nekako organizovano idemo, zaista kao tim, umesto da se na turnirima srećemo i upoznajemo.

Iz svog ugla znam i tvrdim da su oba predstavnika veterana (Mijalković-Bogić) ponudili sebe kao pomoć u bilo kom smislu, ali za sada još uvek funkcionišemo svako za sebe. Nadamo se da ce ovi i drugi međunarodni rezultati pokrenuti i druge veterane da nam se pridruže kao i da će i ovi aktivni više komunicirati međusobno te da ćemo što pre profunkcionisati kao tim.

Izveštaj sastavio:

Milan Bogić, predsednik veteranske komisije Judo saveza Vojvodine


Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

© 2011 WideZine. All rights reserved.