Trofejni slovenački džudo klub, Sankaku iz Celja čiji su takmičari između brojnih evropskih i svetskih medalja, doneli i pet olimpijskih odličja, ovog vikenda bio je domaćin prvog “Inkluzivnog džudo kampa”.  

Predstavnici Srbije, džudisti Djordje Jovanović, Dimitrije Savić i Srdjan Vucelja sa trenerima Zoranom Kovačevićem, Nikolom Vojnovićem, Svetislavom Ilićem i Sajonelom Krga, predsednicom Komisije za razvoj i unapredjenje džudoa za osobe sa invaliditetom DŽSS,  učestovovali su u radu ovog kampa za džudiste sa smetnjama u razvoju

- Imali smo čast da se upoznamo sa mestom koja je iznedrilo svetske šampione džudo sporta u Sloveniji. Naši predstavnici su imali priliku da treniraju na mestu gde se istovremeno pripremaju i svetski asovi  za predstojeće Svetsko prvenstvo u Tokiju kao I da neke od njih i lično upoznaju –rekla je Sajonela Krga, predsednica Komisije za razvoj i unapredjenje džudoa za osobe sa invaliditetom DŽSS. 

Trofejni trener Marijan Fabijan je od ove godine otvorio i sekciju za džudo za osobe sa smetnjama u razvoju čime je odlučio da širi praksu i inkluzivnog džudoa u ovom delu Slovenije.

-Sigurno da je ovaj kamp novo iskustvo za nas trenere i jedan od metoda za nadogradnju znanja, a svakako i razvijanja inkluzivnog džudoa u našoj zemlji. Drago mi je da inkluzija u sportu interesuje i vrhunske džudo trenere i da se koncept uključivanja osoba sa različitim mogućnostima razvija i prihvata. Verujem da je i to jedan od načina popularizacije džudo sporta za osobe sa invaliditetom i put ka normalizaciji i nesegregaciji u sportu- istakla je Sajonela Krga.

Tokom trening kampa, džudisti i njihovi treneri imali su priliku da kroz treninge razmenjuju svoja znanja i stiču nova iskustva .

-Kamp je zamišljen da se pored treninga džudisti upoznaju, druže i kroz boravak u prirodi bliže upoznaju. Predstavnici inkluzivnog džudoa Srbije, džudisti Djordje Jovanović, Dimitrije Savić i Srdjan Vucelja su izuzetno zadovoljni i nose samo najlepše utiske boravka na ovom džudo kampu.