Arena Nipon Budokan potpuno je spremna za veliki spektakl, Svetsko seniorsko prvenstvo koje će od 25. do 31. avgusta ugostiti najbolje takmičare sveta.  Mesto na kome je naš sport ušao u olimpijsku porodicu, sada već davne 1964. godine opet će ugostiti elitu džudoa. 

Prema ustaljenom protokolu najvećem planetarnom nadmetanju u našem sportu prethode sastanci samog vrha Međunarodne džudo federacije.

Članove Izvršnog komiteta pozdravio je Predsednik Međunarodne džudo federacije Marius Vizer, koji je odmah čestitao Jamašiti Jasuhiru,  predsedniku nacionalne džudo federacije Japana (AJJF), koji je nedavno izabran za predsednika Japanskog olimpijskog komiteta, u godini pred Olimpijske igre.

Nakon što su zapisnici sa prethodnog sastanka odobreni pod nadzorom generalnog sekretara Međunarodne džudo federacije, Žan-Luk Rožea  i nakon što je izražena želja Međunarodne džudo federacije da bude uzor dobrog vladanja koje je u skladu sa međunarodnim pravilima, treba istaći da je odlučeno da Svetsko prvenstvo 2022 bude održano u gradu Budimpešti u Mađarskoj, gradu koji je već bio domaćin ovog događaja 2017. godine: 

-Budimpešta ima mnogo sredstava i ekspertizu da organizuje veliki događaj -rekao je predsednik Vizer.

U uvodnim napomenama, predsednik Vizer usmerio je pažnju na predstojeće Svetsko prvenstvo:

-Za predstojeće Svetsko prvenstvo, 860 sportista iz 149 zemalja prijavilo se do danas. Takmičari iz 70 zemalja ušli su u naš program pomoći a džudo je pionir u oblasti pomoći izbeglim licima. Tim koji je formiran upravo od ovih takmičara je jedinstven a naša inicijativa služi kao primer Međunarodnom olimpijskom komitetu i naša saradnja sa Olimpijskim pokretom je bliska kako bismo obezbedili učešće tima izbeglica na narednim Igrama ovde u Tokiju. Takođe bih istakao medijsku pokrivenost koja će imati koristi od Svetskog prvenstva. Imamo više od 550 nosećih medija, koji garantuju da će džudo biti prisutan širom sveta rekao je predsednik Vizer. 

Izvršni dirketor za medije i marketing, Vlad Marinesku  istakao je izuzetnu medijsku pokrivenost džudo takmičenja. 

-Očekujemo da će Svetsko prvenstvo, koje se održava od 25. avgusta u Nipon Budokan areni, biti emitovano, uživo, u glavnom dnevniku ili na vestima, u više od 190 zemalja. Nikad ranije nismo dostigli ovaj nivo.

Za samo nekoliko dana, Međunarodna džudo federacija implementiraće novu TV grafiku, koja je već delimično testirana na Gran Priju održanom u Budimpešti ranije ovog leta:

-Nova TV grafika obezbediće veću fleksibilnost i više informacija za komentatore i gledaoce. Takođe, po prvi put džudo će se snimati u 3D-u. Biće to neverovatno iskustvo-objasnio je Marinesku.

-Veliko nam je zadovoljstvo i čast što smo domaćini Svetskog prvenstva 2019. godine, zahvaljujući podršci g. Vizera i Međunarodne džudo federacije. Nipon Budokan arena izgrađena je za Olimpijske igre 1964. godine, kada je džudo uključen u olimpijski program. To je bila prekretnica za džudo da postane svetski sport, pre čega je bio japanski nacionalni sport veoma dugo. Sada Nipon Budokan mora da se prilagodi novoj dimenziji međunarodnih događaja, a nakon Svetskog prvenstva, mesto će biti potpuno renovirano za Olimpijske igre- Jasuhiro Jamašita, predsednik OKJ.

-Iz sportske perspektive, uvereni smo da će takmičenje biti uspešno. Želim da se zahvalim predsedniku Uemuri (Kodokan borilački centar) na podršci. Sportisti će koristiti Kodokan kao mesto za treniranje i siguran sam da će uživati. Odlučni smo da obezbedimo najbolje Svetsko prvenstvo ikada, kao i najbolje Olimpijske igre sledeće godine. Spremni smo da naučimo i unapredimo sve što je neophodno. Očekujemo veliku posećenost, kao i ogroman uspeh za ovo Svetsko prvenstvo zaključio je Jasuhiro Jamašita.

Pored Svetskog prvenstva i novih projekata vezanih za medije i komunikacije, neke od tema sastanka bile su vezane za suđenje, sportove, edukaciju i zdravstvena pitanja, uz aktivno učešće svih sektora. Kodokan je predstavio nedavno osmišljenu katu za decu, Kodomo no kata, koju će promovisati nakon Svetskog prvenstva. Kata za decu osmišljena je u partnerstvu Međunarodne džudo federacije, Kodokana i Francuske džudo federacije a ova kata ima za cilj da mlade džudiste nauči osnovnim principima i vrednostima džudoa.