Još jednom su se džudisti okupili u svečanoj dvorani hotela Hilton da proslave vrhunske rezultate ostvarene na međunarodnoj sportskoj sceni. Ovoga puta slavila se bronzana medalja Nemanje Majdova, osvojena na Svetskom seniorskom prvenstvu u Japanu.  

U prisustvu uvaženih zvanica, među kojima su bili i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković i potpredsednika Žarko Zečević, sponzori i džudo porodica Srbije, prisutnima se obratio Ivan Todorov predsednik Džudo saveza Srbije

-Zadovoljstvo mi je da vam se obratim povodom velikog, istorijskog rezultata za srpski džudo koji je ostvario Nemanja Majdov na čemu mu ovom prilikom i čestitam. On nas je zaista navikao još od vremena kada je bio kadet, da se iz godine u godinu okupljamo i proslavljamo njegove pobede. Ova bronzana medalja predstavlja još jedan veliki uspeh za njega lično, imajući u vidu da se povredio pre dva meseca na Evropskim olimpijskim igrama u Minsku. Strahovao sam da se sada u Tokiju ne povredi. Srećom, sve je proteklo kako treba i zamalo je odbranio titulu iz Budimpešte. Falilo je malo sportske sreće. Ipak on je još jednom pokazao da ga krasi izuzetan fanatizam i izuzetna posvećenost džudou -rekao je Ivan Todorov.

Ivan Todorov još jednom je istakao podršku koju srpki sportisti dobijaju od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

-Ovom prilikom želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je prepoznao kvalitet i pontencijal borilačkih sportova i projekat „Nacionalni trening centar“ u Košutnjaku počeo da se gradi. Sa tim centrom, koji će biti završen krajem 2020. ili 2021. godine, džudo će imati sviju kuću i perspektivu da žudo podignemo na još viši nivo i mislim da ćemo uspeti u tome. Želim da se zahvalim i Olimpijskom komitetu koji maksimalno podržava sve naše kategorisane sportiste i nadam se da ćemo opravdati njihovo poverenje rezultatima do kraja olimpijskog ciklusa gde planiramo da imamo pet do šest plasiranih sportista rekao je Ivan Todorov.

Prvi čovek Džudo saveza Srbije osvrnuo se i na rad nacionalne organizacije tokom proteklog perioda.

-Želim da čestitam svim ostalim reprezentativcima, koji postižu sve bolje rezultate i pri tome mislim na sve, od kadeta do seniora koji iz godine u godinu, ispunjavaju ono što smo zacrtali od 2006. godine. Svake godine imamo kontinuitet osvajanja medalja u svim uzrastima. Kadeti, juniori i seniori donesu od deset do petnaest medalja sa najvećih takmičenja. Naši klubovi postižu sjajne rezultate i Ligi Evrope i Ligi šampiona. Zaista mogu biti ponosan na sve vas. čestitam svim klubovima u Srbiji, članovima Upravnog odbora. Džudo je sport koji je izgradio ozbiljnu sportsku bazu, ali moramo i dalje mnogo da radimo, da se usavršavamo, naročito trenerski kadar. Pred nama su novi izazovi, očekuju nas Olimpijske igre i s ponosom mogu reći da od naših sportista možemo očekivati olimpijsku medalju –istakao je Ivan Todorov.

Da je medalja Nemanje Majdova odlična najava rezultata koje s razlogom očekujemo od džudista naredne godine na OI u Tokiju istakao je i Božidar Maljković, predsednik OKS.

-Odavno sam za džudo rekao da imamo istinske šampione, veliku tradiciju i da se danas džudo nalazi u pravim rukama, što je najvažnije. Mi u Olimpijskom komitetu gledamo gde šta možemo da popravimo u raznim sportovima. Evo ove godine imamo četiri sporta s kojima ćemo razgovarati kako da popravimo stručni rad, gde treba nešto da dodamo, da li treba više novca, hvala bogu, treba uvek. Međutim, džudo nije u toj grupi, nije ni rvanje, zato što rade svoj posao, rekao bih, 120%. Prema tome, znate ko vodi džudo, u kakvim je kvalitetnim rukama, i nije čudo što prave ovakve rezultate.

Posvećenost porodice Majdov sasvim sigurno ostavila je dubok utisak i na predsednika OKS

-Ova porodica je sojevrsni fenomen. Ja se pomalo razumem, jer sam ceo život bio na tatinom mestu, kao kolega trener, i znam da nikada ne bih mogao da treniram svoju decu. Nema šanse da ja svojoj ćerki, sadašnjoj selektorki, Marini, kažem nešto, a da ona to iz prve uradi, kao ni mom sinu. Posle borbe sam odmah poslao poruku Nemanji da zapamti dobro onom Holanđaninu koji ga je nekorektno udarao u nogu znajući da je povređen i da mu vrati. Ovo je sve istorija, sjajna, lepa istorija, ja se divim i tati i Nemanji, ali hajde da sada sve više mislimo na Tokijo, ipak je to najveća fešta i da tu napravimo dobar rezultat. Kad je džudo u pitanju, siguran sam da će to i da se desi.

Nemanja Majdov reprezentativac Srbije i prvotimac Crvene zvezde pravi je uzor svim mladim džudistima. On uvek pruža maksimum kako u nacionalnom kimonu tako i kad brani klupske boje.

-Želeo bih kao predsednik Džudo kluba Crvena zvezda da se zahvalim svima koji dajete podršku Nemanji Majdovu, Vladi Republike Srbije, predstavnicima Olimpijskog komiteta, predstavnicima Saveza, Od kada je Nemanja došao kod nas, kao mladi kadet on niže sportske uspehe, ali ne samo sportske, već i ljudske uspehe. On je pravi primer kako jedan mladi sportista treba da izgleda. Sve ovo što se Nemanji dešava, mislim na povrede, to svakog sportistu obično oslabi, a meni se čini da njega te povrede čine svakim danom sve jačim. On je imao povredu pre dva meseca, operaciju i evo vidite šta je uradio, bio je treći na svetu. Ovaj rezultat je pokazatelj da njegove medalje nisu slučajnost, to je rezultat jednog predanog rada, prvenstveno cele njegove porodice kao podrške jednom sportisti. Naravno, i sa stručne strane, njegog oca Ljubiše koji ga vodi kroz njegov sportski život i njemu želim ovom prilikom da se zahvalim. Želim još da napomenem da je Nemanja svakako sadašnjost Džudo kluba Crvena zvezda, ali i budućnost. Od Nemanje očekujemo još mnogo uspeha, očekujemo da u Tokiju uzme barem tu bronzu, a možda i neko sjajnije odličje. Hvala Nemanji što je uradio za Džudo kluba Crvena zvezda, ali i za sport u Srbiji rekao je Stojan Vujko, predsednik UO DŽK Crvena zvezda.

Najbolji trener Evrope po izboru EJU, Ljubiša Majdov, na nedavno završenom SP u Tokiju još jednom je dokazao da je sasvim sigurno najbolji strateg planete.

-Želim da se pre svega osvrnem na rezultate u Minsku. Organizacija je bila fantastična a čemu se zahvaljujem Olimpijskom komitetu na svim uslovima, na čelu sa gospodinom Maljkovićem i gospodinom Štajnerom. Tu je, nažalost, došlo do povrede iako smo imali svu moguću podršku, naročito predsednika Vučića i predsednika Dodika, zbog koje smo bili moralno spremni da odradimo maksimalno. Povreda nas je sprečila da napravimo bolji rezultat. Nadam se da smo se iskupili ovom medaljom sa Svetskog prvenstva. Želim da se zahvalim čoveku koji je „krivac“ za sve. To je gospodin Ivan Todorov, sa kim smo 2013. godine u Zagrebu, na Evropskom kupu otpočeli našu saradnju. Da nije gospodina Todorova ne bi bilo ni nas u Srbiji, i ne bismo verovatno imali ovakve uspehe. Dobili smo fantastične uslove, koji se mogu meriti sa svim svetskim standardima. Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu koji je obezbedio sve moguće uslove takmičarima i uz pomoć Saveza džudisti imaju maksimalne uslove. Ostalo je do trenera i borca. Svu odgovornost snose trener i takmičar. Nadam se da ćemo u Tokiju svi da slavimo i da ćemo doneti bar jednu medalju, što je, mislim, dovoljno od džudo sporta bio je iskren Ljubiša Majdov.

Junak Svetskog seniorskog prvenstva u Tokiju, Nemanja Majdov istakao je da iako je pre dve godine osvojio svetsko zlato u Budimpešti, ovo odličje za njega ima posebnu vrednost

-Velika mi je čast da budem danas ovde, da se okupimo zbog mog uspeha i uspeha svih nas, ovo je moja druga svetska medalja, druga svetska medalja u istoriji Srbije. Pre dve godine je bila zlatna medalj i svakako da se ništa ne može uporediti sa naslovom svetskog prvaka, ali ovo sada ima posebnu važnost ako uzmemo u obzir okolnosti koje su me snašle u prethodna dva meseca -rekao je Nemanja Majdov. -To je bio možda neki emocionalni i emotivni rolerkoster, od najvećeg razočarenja i pomišljaja u bolnici da nikada više neću nastaviti sa džudoom, tada sam se prvi put zapitao mogu li da nastavim do svetske medalje nakon dva meseca, malo je falilo da budem šampion sveta. Tako da, sve se dešava sa nekim razlogom. Moj cilj će sada biti Olimpijske igre u Tokiju i Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, planiram da radim dva ciklusa, naravno da planiram da dam sve sada u Tokiju, jer kako su povrede krenule, ne znam da li ću da doguram do Pariza. Tako da ću da usmerim sve sada ka Tokiju. O rezultatima tamo neću da pričam, neću da se vežem ni za šta materijalno, neka bude Božja volja kao i do sada –istakao je Nemanja Majdov.