U Sportskom centru Šumice -mestu na kome se tradicionalno održavaju takmičenja u džudo sportu svečano je obeležen Međunarodni dan našeg olimpijskog borilačkog sporta koji se obeležava širom planete svakog 28 oktobra. Svetski dan džudoa održava se na rođendan osnivača džudoa, majstora Džigoro Kana.

Velikim javnim džudo časom ujedno obeležena je i prva godinu velikog projekta „Džudo u škole“ koji DŽS Srbije realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva nauke prosvete i tehnološkog razvoja, Olimpijskog komiteta Srbije i Svetske džudo federacije.

-Želim da svim džudistima čestitam Svetski dan džudoa, koji se proslavlja u celom svetu. Današnji povod okupljanja je realizacija projekta džudo u škole. Projekat je pokrenuo Savez uz pomoć Svetske džudo federacije, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zaista sam ponosan što mogu da vidim nove dečake i devojčice, jer džudo nije samo postizanje vrhunskih rezultata, on ima široku obrazovnu širinu i on je prepoznat u mnogim sistemima školstva u svetu. On je obavezan predmet u Japanu, Franscuskoj i u još mnogim zemljama i mi ćemo se u budućnosti truditi svake godine da pokrenemo u devet novih škola na teritoriji Srbije projekat „Džudo u škole“. Poželeo bih vam da nastavite vredno da trenirate da imate našu podršku kao Saveza, jer vi ste budućnost našeg društva. Mi ćemo se truditi da vam obezbedimo najbolje uslove, a vi da ostvarite svoje snove –rekao je Ivan Todorov predsednik Džudo saveza Srbije.

Svetski dan džudoa obeležava se u celom svetu, na rođendan osnivača džudoa, majstora Džigoro Kana.

-Džigoro Kano je osim što je osnivač i što je sistematizovao džudo iz mnogo borilačkih veština i napravio džudo kao sport, bio je ministar prosvete Japana, bio je neko ko je počeo da širi džudo 1879. po svetu i bio je prvi član Međunarodnog olimpijskog komiteta kao predstavnik Azije. Svi smo se i danas okupili oko njegove ideje, a njegova misao je da se džudoom mogu baviti i dečaci i devojčice, različite fizičke konstitucije i različite težine. Nakon 150 godina njegova ideja se pokazala kao uspešna, pa tako danas u svetu ima više od 30 miliona aktivnih vežbača. Od 1952, kada je osnovan Džudo savez Srbije imamo više od 300 hiljada registrovanih sportista koji su se bavili džudoom. To je jaka baza, a mi imamo podršku svih njih koji su nekada stali na tatami. Upravo zato želim da pozdravim sve one koji su danas sa nama đaci –džudisti, direktori, profesori i treneri iz devet osnovnih škola OŠ Aleksa Šantić iz Tutina, OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Brusa, OŠ Jovan Grčić Milenko z Beočina, OŠ Pavle Savić iz Beograda, OŠ Petar Kočić iz Temerina, OŠ Petar Petrović Njegoš iz Vrbasa,  OŠ Radoje Domanović  iz Vranja. Želim sve da vas pozdravim, živela Srbija i čestitam vam Svetski dan džudoa.

U ime Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije mlade džudiste u SC Šumice pozdravio je Predrag Peruničić, državni sekretar.

-Hvala Džudo savezu Srbije na pozivu. Draga deco uživajte u današnjem danu, zabavite se, pa da i sledeće godine obeležimo i ovaj datum rekao je Predrag Peruničić.

Od srpskih džudista se u Tokiju sasvim sigurno očekuju medalje. Žarko Zečević potrpredsednik OKS pozdravio je mlade džudiste i uputio im poruku:

- Drago mi je da mogu da vas pozdravim ispred Olimpijskog komiteta Srbije i da vam čestitam. Bavljenje sportom predstavlja podstrek za izgradnju vaše ličnosti i priliku da usvojite sve one olimpijske i sportske vrednosti, a to je disciplina, da poštujete svog protivnika, da poraz nije ništa strašno, da je pobeda veliki rezultat. Morate da znate, da svako ko hoće da pobedi, mora nekad i da izgubi. Po meni je džudo izuzetan sport, sa dugom tradicijom, sa velikim rezultatima. Želim vam srećan praznik, i da se i vi nađete na spisku za Olimpijadu i da ostvarite vrhunske rezultate.

Pod vođstvom Dragana Atanasova direktora DŽSS, mladi džudisti učesnici projekta Džudo u škole iz OŠ Aleksa Šantić iz Tutina, OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Brusa, OŠ Jovan Grčić Milenko z Beočina, OŠ Pavle Savić iz Beograda, OŠ Petar Kočić  iz Temerina, OŠ Petar Petrović Njegoš iz Vrbasa, OŠ Petar Petrović Njegoš iz Vrbasa,  OŠ  Sveti Sava iz Pirota, OŠ Petar Petrović Njegoš iz Zrenjanina, OŠ Radoje Domanović  iz Vranja prikazali su naučeno na tatamiju i pobrali aplauze.

Džudo savez Srbije i ove godine se uključio se u veliku akciju Svetske džudo federacije u okviru oležavanja "Posadi drvo" - projekat kojim bi zajednički pomogli našoj planeti. Danas više od 40 miliona ljudi širom sveta vežba džudo. Kad bi svi posadili jedno drvo, postigao bi se značajan doprinos očuvanju naše jedine planete kojim kao vrsta raspolažemo. Upravo zato su mladi džudisti posadili devet sadnica u ime DŽS Srbije odnosno devet škola koje učestvuju u projektu. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Skupštini opštine Voždovac, Sportskom centru Šumice i Javno komunalnom preduzeću Zelenilo.