Srpski klubovi, čak četiri predstavnika ovog vikenda odmeravaće snage u Lisabonu. Dok se Crvena zvezda takmiči u Ligi šampiona, novosadska Slavija, niški Kinezis i Rakovica iz Beograda ove sezone nadmetaće se u Ligi Evrope.  

Kao i minule godine u Rumuniji tako i ove u Portugalu oba takmičenja Liga šampiona i Liga Evrope održavaju se u istom gradu. U subotu 16. novembra na tatami izlaze ekipe koje su rezultatom izborile učešće u ovom elitnom takmičenju. Džudisti Crvene zvezde kao osvajači bronzane medalje direktno su se plasirali na ovo takmičenje.

Uz crveno bele put Pirinejskog poluostrva krenuli su i džudisti Slavije, Kinezisa i Rakovice koji će se u nedelju nadmetati u Ligi Evrope.

Novosađanke u sastavu: Nadežda Petrović (do 52 kg) , Eteri Liparteliani (do 57 kg), Tea Tintor ( do 63 kg), Anja Obradović ( do 70 kg ), Megan Flečer i Milica Cvijić ( obe do 70 kg) i Milica Žabić ( preko 70 kg). Tim Slavije je 2016 godine osvojio vicešampionsko zvanje u Beogradu. Trofejnu ekipu iz Srpske Atine predvodi iskusni stručnjak Vladimir Jovičić.

-Idemo na medalju –bio je jasan Vladimir Jovićić. –Tim je iskusan i u potpunosti su spremne za sve što ih očekuje. Nadamo se da će nam žreb biti naklonjen. Ipak u potpunosti smo spremni za sve naše protivnice. Očekujemo odličje.

Niški Kinezis je 2018 u Rumuniji bio na korak do medalje. Sportska sreća im nije bila naklonjena ni 2016 u Beogradu kada su ostvarili identičan rezultat. Ipak plasman na peto mesto u Ligi Evrope Nišlije je još više motivisao da ove godine učestvuju i u Srbiju donesu toliko željenu medalju. Nišlije putuju u sastavu Aleksa Krstić ( do 66 kg), Tornike Nagliašvili (do 66 kg) Andrija Milenković ( do 73 kg), Jovan Niškanović i Milan Mihajlović ( do 81 kg), Miroljub Ivezić ( do 90 kg) I Jurij Krakovecki (preko 90 kg).

-Bili smo u borbi za medalju I 2016 I 2018. godine. Svi se sećamo tog meča u Beogradu koji je bio diskutabilan koji je radio Ivezić I koji je trebao da bude dosuđen nama. Te godine kao debitanti izbacili smo Lajpcig i Akademik koji je imao odlična pojačanja. Ipak svi znaju da Kinezis nikad ni na jedno takmičenje ne ide samo da učestvuje. Zna se šta se očekuje od svakog pojedinca rekao je Nemanja Stanković, trener DŽK Kinezis.

Nišlije su u Ligi Evrope 2018 u Rumuniji, savladali i tim Džudo kluba Flam iz Francuske, koji je ovogodišnji učesnik Lige šampiona.

-Svesni smo da su nas do sada do odličja uvek delile nijanse. Uvereni smo da ćemo sada prekinuti taj ciklus i osvojiti neko od medalja. Ipak svesni smo da se niko ne prijavljuje za učešće u ovom takmičenju tek tako. U takmičenje se vraća i nemački Abensberg i Fajter iz Tbilisija, tako da neće biti ni malo jednostavno. Od žreba dosta zavisi - istakao je Nemanja Stanković.

Da će Srbija biti zastupljena sa čak četiri kluba u Lisabonu ove godine doprineo je I i trofejni klub iz predgrađa srpske prestonice. Džudiste Rakovice u Portugalu će predvoditi trener Borivoje Lukić. Na tatami izlaze Ilija Ciganović ( do 66 kg) Bogdan Ijadov ( do 73 kg), Marko Vukićević ( do 81 kg), Aleksanda Kukolj ( do 90 kg) i Žarko Ćulum ( preko 90 kg).

-Spremni smo i zdravi sa ambicijom da napravmo najbolji rezultat do sada. Svaka pobeda će biti veliki uspej jer je takmičenje odlično I naročito kada uzmete u obzir klubove koji učestvuju u Ligi Evrope, slika je potpuno jasna. Naša ekipa je iskusna I spremna za sve što ih očekuje. Prošli put smo bili na korak do medalje a sada je vreme da se okitimo I ovim evropskim odličjem rekao je David Radulovć, trener DŽK Rakovica.