Pandemija izazvana virusom COVID 19 u potpunosti je promenila život svih stanovnika naše planete a sa tim u vezi i održavanje I bavljenje sportskim aktivnostima. Po prvi put u istoriji Olipijske igre su odložene i biće održane 2021. godine.

Do kraja maja 2020. zajednička radna grupa koju predvode predsednik Koordinacione komisije MOK-a Džon Kouts i predsednik Organizacionog odbora Tokio 2020 Mori Joširo predstaviće novi operativni plan za uspešno održavanje Igara, kao i da se pripremi novi kalendar takmičenja za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine.

Imajući u vidu da je pandemija COVID19 razlog odlaganja Olimpijskih igara, novi plan organizacije uključuje i sve neophodne mere koje se tiču zdravstvene zaštite u cilju bezbednosti celokupnog građanstva.

Međunarodni olimpijski pokret u potpunosti je posvećen pripremama i organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine a sa tim u vezi, sve organizacije koje se nalaze u ovom sistemu počele su sa prilagođavanjem svojih kalendara takmičenja. Međunarodni komitet Mediteranskih igara i Organizacioni komitet Mediteranskih igara u Oranu već su doneli odluku da se Mediteranske igre pomere za 2022. godinu kako bi svi sportisti i nacionalni olimpijski komiteti mogli da budu usresređeni na pripreme za Olimpijske igre.

Na ovaj način, Međunarodni olimpijski komitet jasno je pokazao svoju odlučnost i posvećenost da se Olimpijske igre u Tokiju uspešno održe iduće godine i stao je na put spekulacijama koje su se prethodnih dana pojavile u medijima širom sveta o mogućnostima ponovnog odlaganja Olimpijskih igara.