Kogresom IJF –a zvanično su počela dešavanja na Svetskom seniorskom prvenstvu u u “Palati Mira i Pomirenja” u Astani , u Kazahstanu

Jean-Luc ROUGE,  generalni sekretar IJf-a i  Naser AL-TAMIMI, blagajnik IJF-a, reizabrani su jednoglasno za period od naredne četiri godine. Saopštena su i imena nova četiri člana IJF Izvršnog komiteta ( takođe izabrana jednoglasno):  nekadašnji predsednik i generalni direktor Adidasa  Rene JAGGI ( marketing i strateški  direktor),  predsednik  Kodokan Judo Instituta   UEMURA Haruki (svetski direktor za promociju), potpredsednik Svejapanske džudo federacije  YAMASHITA Yasuhiro (direktor za razvoj), Olimpijski šampion  1976 i 1984 i predsednik Kineske judo asocijacije  ZHOU Jinqiang (direktor za razvoj).

Učesnici Kongresa, upoznali su se sa novom himnom Međunarodne džudo federacije (IJF).

-Nova himna je pripremana tokom protekla tri meseca. Komponovao je gosp.  Wagner u saradnji sa Michelom  Huetom a odsvirala je Filharmonija iz Budimpešte. Uveren sam da će na najbolji način predstaviti naš sport i našu solidarnost -rekao je predsednik IJF-a, Marijus Vizer.

Svetsko prvenstvo za seniore 2014 godine bilo je najbolje u istoriji IJF-a sa najvećim brojem posetilaca i visokim nivoom vrhunskog  judoa, održano u duhu fer pleja i kvalitetnog  takmičenja.

- Promena pravila učinila je naš sport još dinamičnijim što naši posetioci, ljubitelji judoa i sportisti jasno cene. Prošle godine imali smo TV publiku od 176 miliona, sa više od 3000 sati prenosa. Judo je najedukativniji sport u olimpijskom programu,  bez ikakve diskriminacije -rekao je Marijus Vizer.

Međunarodna džudo federacija organizovaće seminare u svim sektorima i na taj način jasno će pokazati jedinstvo ali i kontinuitet. Za arbitre biće održan seminar u Kodokanu narednog januara.  IJF Akademija, specijalni  akademski kurs za trenere, ima tri nivoa. Za ovaj način obrazovanja već  je bio prijavljen  91 kandidat iz 48 držav,a a sve uz podršku Olimpijske solidarnosti.

Komisija Judo za decu nastoji da dopre do novih generacija i da ustanovi naš sport kod mladih ljudi kroz program” Džudo u školama”. Program Džudoom za mir već ruši mnoge barijere i uspostavlja prijateljstvo i radost za sve učesnike.

Obrazovni program IJF-a,  sproveden je u Kini, Severnoj Kanadi i OKeaniji. Tokom  poslednjih  godina veliki su zahtevi  i od  kontinentalnih  unija za ovaj način obrazovanja.  IJF je donirao  2.7 miliona  dolara u  2014. godini  kroz podršku sportistima, federacijama I projektima za tatami, judogi i ostalu sportsku opremu. U 2015 IJF je već  donirano 1.25 miliona dolara.

Ljubitelji džudoa mogu da se informišu kroz nove platforme  kao što je  Judobase . Sada je moguće da saznate sve što vas zanima u džudou kroz ovaj program.  Delegatima Kongresa prikazan je video kako nova usluga sada funkcioniše  na svim uređajima.

Događaji na SP u Astani biće nastavljeni sa specijalnim programom kojim će deset novih džudista biti primljeni u “Kuću slavnih”, žrebom i pres konferencijom.