Poznati banjski centar Kanjiža, je još jednom postao centar džudoa, ne samo u Srbiji već i u regionu. Trening kamp okupio je više od 60 takmičara koji bruse formu prvi put posle pet meseci, posle prinudne pauze izazvanom pandemijom virusa COVID19.  

Trening kamp u Kanjiži organizovan je pod pokroviteljstvom Džudo saveza Srbije i u tehničkoj organizaciji DŽK Kanjiža. Posle sveobuhvatne pripreme koju je organizovao sportski direktor DŽSS Nenad Mihailović sa timom DŽS Srbije, stvoreno su svi uslovi za bezbedno održavanje jednog ovakvog sportskog trening kampa.

Svi takmičari su u Kanjižu, došli sa prethodno urađenim PCR testovima čime su potvrdili da ne boluju od ove teške bolesti što je i prvi preduslov da bi se upisali u listu učesnika trening kampa Džudo saveza Srbije.

Trening kamp se odvija u okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju Kanjiža, što ujedno znači i da je čitava infrastruktura ove ustanove na raspolaganju našim džudistima kao i da su pod konstantim mediciskim nadzorom. Srpski džudisti zapravo tokom perioda pandemije COVID19 su iz faze 1, koja je podrazumevala individualan rad, sada ušli u fazu 2, što znači rad prema utvrđenim pravilima i preporukama struke a sve u skladu sa aktuelnim stanjem. Najveća nepoznanica za sportski svet je početak faze 3 koja obuhvata normalizaciju stanja i nastavak redovnih trenažnih i takmičarskih aktivnosti.

O utiscima kako protiču dani naših najboljih džudista na prvom kampu od trenutka kada se i Srbija kao i čitav svet suočio sa pandemijom COVID19 za sajt Džudo saveza Srbije, govori Nenad Mihailović, sportski direktor.

-Sve aktivnosti smo koncipirali i sprovodimo ih na preporukama struke, Vlade i Kriznog štaba kao i na osnovu preporuka Evropske džudo unije i našeg internog pravilnika Džudo saveza Srbije -rekao je Nenad Mihailović. -Takmičari treniraju u dve grupe, muškoj i ženskoj i to na dva treninga dnevno. To pratkično znači da strunjači, na 12 tatamija, dimenzija četiri puta četiri, svaki par vežba na propisanoj udaljenosti. Pre svakog ulaska u salu obavezno je merenje temperature.

Džudisti su od početka pandemije imali mogućnost samo individualnog treninga imajući u vidu i samu prirodu našeg sporta. Posle skoro šest meseci ovo je prvi put da naše najbolje džudoke treniraju zajedno.

-Imajući u vidu da je ovo jako dug period bez džudoa, bazirali smo se na rad na tehnici uz određene varijacije u zavisnosti od uzrasta i težinske kategorije. To je standardna praksa u situacijama kada takmičari dolaze a nisu svi jednako spremni. Za sada smo izuzetno zadovoljni kako sve protiče, jer je prioritet da sprovedemo pripreme a da ne dođe do zaražavanja. Fokusirani smo na sprovođenje opštih i internih mera. Odlična je okolnost da ovde u Kanjiži koja je i tradicionalno baza Džudo saveza Srbije, od početka pandemije neznatan broj zaraženih-istakao je Nenad Mihailović, sportski direktor DŽSS. 

Džudo klub Kanjiža je kao tehnički organizator još jednom je odlično pripremio teren za Orlove.

-Kanjiža ima dugu tradiciju održavanja džudo trening kampova- rekao je Munir Šabotić, prvi čovek DŽK Kanjića. – Mi smo bili zaduženi za logistiku na terenu što je u ovim uslovima zaista velika odgovornost ali i čast imajući u vidu veliku odgovornost koju nosi vreme u kome živimo. Svi smo na svojevrsnom testu odgovornosti. Sve je u funkciji da se sačuva zdravlje ali i karijere takmičara. Svi su krajnje ozbiljno prihvatili sve mere prevencije. Uvereni smo da ćemo svi zajedno i iz ove muke izaći jači rekao je Munir Šabotić.