Pravi spektakl pred početak takmičarskih događaja na Svetskom prvenstvu za seniore u Astani, prestonici Kazahstana.

Svetska džudo porodica proslavila je ulazak u Kuću slavnih, sportista koji su svojim takmičarskim uspesima  zaslužili ovako prestižno priznanje.

Legende džudoa, njih devet zaslužilo je posebnu čast. U grupi odabranih nalazi se i tri sa evropskog kontinenta.

Kao potpuno nepoznat mladi takmičar,  Shota CHOCHISHVILI nekada član reprezentacije SSSR-a, sa 22 godine okitio se zlatnim odličjem na OI u Minhenu 1972. od tada ostao je u džudou i nizao brojne uspehe i dosta učinio na daljem razvoju džudoa u Gruziji.  CHOCHISHVILI je preminuo u 59. godini od leukemije a nagradu je primio njegov sin,  Ramaz Chochishvili.

Engleskinja Karen BRIGGS je bila poznata kao džepna borbena mašina i sa 18 godina 1980. prvi put se ovenčala svetskom titulom, zatim i 1984, 1986 and 1989.Sedmostruka evropska šampionka Gella VANDECAVEYES osvojila je ovu čast jer je tokom čitave dekade bila jedna od najbriljantnijih sportistkinja. Belgijanks aje opet osvojila titulu 1993 između njene naredne svetske krune dominirala je u svojoj konkurenciji. Priznanje za najbolju džudistkinju dobila je 1999. godine.

Ostali dobitnici priznanja : Uemura Haruki (JAP), Yamashita Yasuhiro (JAP), Jeon Ki-Young (KOR)

Driulis Gonzales (CUB), Soraya Haddad (ALG), Maria Pekli (AUS).

-Sjajna atmosfera može da se oseti i ove večeri. Izuzetno je važno da slavimo naše džudo legende. Bez njih mi ne bismo bili tu danas. Specijalnu zahvalnost dugujemo i Marku  Pickeringu, IJF Media Manageru rekao je Marijus Vizer, predsednik IJF.

 

Screenshot_2

 

Dosadašnji laureati „ Kuće slavnih IJF“

Anton Geesink

Jigoro Kano

Charles Palmer

George Kerr

Franco Capelletti

Peter Seisenbacher

Kosei Inoue

David Douillet

Ezio Gamba

Jean-Luc Rouge

Thierry Rey

Patrick Hickey

Robert Van De Walle

Mohamed Ali Rashwan

Ryoko Tani

Ingrid Berghmans

Vladimir Nevzerov

Willem Ruska

Aurelio Fernandez Miguel

Hector Rodriguez

Neil Adams