Spektakl za početak Svetskog seniorskog prvenstva u Astani. Veliko i očekivano  finale dve dobro poznate rivalke, Japanke Haruna ASAMI i Argentinke Puale  PARETO u konkurenciji do 48 kilograma. Pareto  uz bronzano  odličje osvojeno na OI 2008. u riznici ima i srebro sa SP 2014. kao I deset medalja sa takmičenja kao što su Gran pri u Samsunu i Budimpešti. Upravo ova judoka iz Argentine u finalu pobedila je odličnu Japanku Haruna Asami,  koja se može pohvaliti listom vrhunskih rezultata: svetska šampionka iz Tokija  2010. i Pariza 2011. svetsko srebro iz Ria 2013. a ljubitelji džudoa sećaju se njenog trijumfa u Beogradu 2009. na Univerzijadi.

Na tatamiju Aau Ice Arene u Astani Pareto i Haruna demonstrirale su zašto su vrhunske. Iako se činilo da Japanka drži situaciju pod kontrolom Pareto je korak po korak strpljivo preuzimala je situaciju u svoje ruke i osvojila svetsku krunu na kaznu više.

U kategoriji do 48 kilograma bronzana odličja osvojile su Bo Kyeong ( Koreja) I Ami KONDO (Japan).

U prvom muškom finalu na SP slavili su domaćini. Posle neverovatnih polufinala u borbi za zlatno odličje I titulu svetskog prvaka nadmetali su se domaći takmičari. Rustam IBRAYEV  i Yeldos SMETOV (oba Kazahstan ) pružili su domaćoj publici vrhunski džudo na putu do finala, ali ipak u meču za istoriju presudila je najmanja moguća razlika,  shido. Smetov je iz ovog meča poneo i titulu šampiona.

Bronzane medalje osvojili su Won Jim Kim (Koreja) I Toru Shishime (Japan).

Srpska predstavnica prvog takmičarskog dana na SP, Milica Nikolić izgubila je u prvom kolu od Diane  Cobos iz Ekvadora.

podium_astana_60