Poznati banjski centar Kanjiža, još jednom je postao centar džudoa. U dvonedeljnom kampu, podeljeni u tri starosne grupe, zajedno treniraju najbolji džudisti i džudistkinje Srbije. Obustavljanje rada, kako sportskih klubova, tako i nacionalnih timova saveza, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, naročito je psihološki negativno uticalo na sportiste. Oragnizovanje letnjeg kampa, vratilo je nadu da će treninzi nastaviti da se odvijaju na uobičajen način i da će u narednom periodu biti sprovedena takmičenja.

-Na pripremi ovog projekta radili smo skoro dva meseca. Uz obavezne mere koje je propisala Vlada RS i Krizni štab, imamo i naše interne mere kojih se pridržavamo. Kao što vidite, ostavili smo strunjaču, da svako ima zaseban prostor da može da vežba, kako bismo smanjili rizik od kontakta i mešanja sa drugim parovima. Uskladili smo se sa međunarodnim propisima i zahvaljujući Banji Kanjiža smo u mogućnosti da provedemo projekat priprema. Na nama je da sledimo ta pravila, da pokušamo da se prilagodimo novonastaloj situaciji i da sve to na što bolji način iskoristimo uz poštovanje svih propisanih mera – rekao je Nenad Mihailović, sportski direktor DŽS Srbije

Vladimir Jovičić, nacionalni trener za žene dao je trenutnu analizu forme naših reprezentativaca

-Svi su u nekom svom domenu i u skladu sa mogućnostima održavali formu i sada posle toliko vremena mi smo zadovoljni zatečenim stanjem. Sportisti su uspeli da održe formu koja je neophodna za ovakav vid priprema. Opet, mi smo pripreme prilagodili tome i pored toga što nam je na prvom mestu da budu zdravi, unapređujemo njihove tehnike i takmičarske sposobnosti- istakao je Vladimir Jovičić, nacionalni trener za žene DŽS Srbije.

Za Munira Šabotića, prvog čoveka DŽK Kanjiža i tehničkog organizatora kampa ovo nije prvi put da organizuje ovakve trening kampove.

-Sada smo iz neke prve faze, gde se radilo individualno, u prešli u drugu i okupili ove mlade ljude, tako da sačuvamo njihove živote, ali i njihove karijere. Možete zamisliti šta znači za njih prekid sportskog života i u razgovoru sa njima, svi su prezadovoljni ovom akcijom i jednostavo, ta monotonija individualnog rada više nije mogla da se podnese. Prešli smo na ovu fazu koja je dosta riskantna, ali verujem, uz našu odgovornost da ćemo uspeti u ovoj našoj akciji. Mladi ljudi, naši sportisti, shvataju ozbiljnost, trude se da se pridržavaju svih mera, ono što je najvažnije je da se svi vrate zdravi svojim porodicama, a da mi našim radom ne ugrozimo poslovanje ove institucije. Banja je sa svim svojim resursima stala uz nas i na najbolji mogući način se odužuje onim sredstvima koja smo uložili u ovaj projekat rekao je Munir Šabotić.

Džudisti su od početka pandemije imali mogućnost samo individualnog treninga. Posle skoro šest meseci ovo je prvi put da treniraju na uobičajen način.

- Ovakav kamp i organizacija odrađena na visokom nivou, to definitivno spašava njihove karijere. Oni su željni i treninga i međusobnog druženja, što je normalno, a pogotovo kada je ovakav tim trenera i sve dobro isplanirano, svakako da će napredovati- rekao je David Radulović, nacionalni trener DŽS Srbije.

Najbolja džudistkinja Srbije koja je donela čak 16 vrednih odličja sa Gran slem i Gran pri takmičenja ističe da je najvažnije da se u ovom teškom vremenu pandemije sačuva zdravlje.

-Za sada smo svi dobro, svi smo zdravi, što je najvažnije. Trening nam je sada sekundarna stvar zbog čitave ove situacije, jer ako nismo zdravi, ne možemo ni da treniramo istakla je Milica Nikolić -Mislim da je ovo konačno bila da svi možda i napredujemo u nekim stvarima u kojima nismo mogli, jer kada su takmičenja, imamo takav sistem bodovanja i takmičenja da konstantno idemo sa takmičenja u kamp i nemamo vremena da usavršavamo sebe, jer mi tu imamo i skitanje kilograma, takav je sport. Mislim da je ovo dobra prilikada npredujemo i da je dosta sportista napredovalo, pa će biti iznenađenja kada se budemo vratili na takmičenja.

Koliki je značaj ovog trening kampa posle šest meseci pauze ističu i reprezentativci.

-Do sada su svi uglavnom trenirali individualno, u manjim grupicama, parovima, gde je smelo da se trenira, pa smo održavali formu. Takmičenja nema, tako da nije trebalo da se podiže, nego samo da se ta forma usmerava dok čekamo takmičenja. Nadamo se da će ih u skorije vreme biti, Evropsko i Svetsko prvenstvo -rekao je Darko Brašnjević, reprezentativac Srbije.

-U nekim trenucima nam je super, nema pritiska, nema neke tenzije, a u drugim trenucima opet nekako treninzi imaju manje smisla , ne znamo šta će biti. Taman pokažu na kalendaru da će biti nekog takmičenja, onda se otkaže. Malo je neizvesno, ali dobro se držimo i super nam je sada na ovim pripremama za kao neki nastavak istakla je Nadežda Petrović, trofejna srpska reprezentativka.

-Nama ovo mnogo znači što su uspeli da organizuju pripreme i okupe ovoliko sparing parnera. Posle perioda kada nismo imali ni trening, a naročito ne ovoliko ljudi na treningu. Naš sport je takav da mi bez sparing partnera ne možemo da napredujemo , faktički, ne možemo ni kako treba trening da održimo -rekla je Anja Obradović, reprezentativka Srbije.

-Očekujemo takmičenja već od sledeće sezone, nadam se da neće biti još nekog talasa korone, tako da, spremamo se i nadamo se najboljem istakao je Miljan Radulj, reprezentativac Srbije.

- Znači nam zato što smo se okupili posle dužeg vremena, nismo još očekivali ovako nešto i taman da se pripremimo za neko takmičenje koje će se, nadam se, desiti istakao je Aleksandar Rajčić, mladi reprezentativac Srbije

Kanjiža, Džudo savez Srbije i DŽK Kanjiža do danas su bili organizatori međunarodnih džudo kampova deset godina, zaključno sa 2015-om godinom. Ove godine nastavljena je lepa I uspešna tradicija a iz Džudo saveza Srbije najavljuju još neke sportske novosti za mesec septembar.


Trening kamp u Kanjiži organizovan je pod pokroviteljstvom Džudo saveza Srbije i u tehničkoj organizaciji Džudo kluba Kanjiža. Treninzi se odvijaju uz sve mere prevencije, a cilj je da se sačuva zdravlje, ali i karijere takmičara. Organizatori i učesnici se nadaju da će iz ove situacije izaći psihološki jači i dobro pripremljeni za buduća takmičenja kada epidemiološka situacija bude dozvolila.