Kakav dan na Svetskom prvenstvu u Astani. Mladi Korejac  Baul AN nova je zvezda planetarnog šampionata. U kategoriji do 66 kilograma u velikom finalu mladi borac ( 21 godina)  trijumfovao je nad Rusom Mikhailom PULYAEVIM. Bio je to meč u kome se vodila prava rovovska borba. Na samo par sekundi do isteka regularnog toka duela, obojica su zaslužili po tri shidoa i time je rešenje novog šampiona ostalo da se donese u produžetku, zlatnom bodu. Tačno posle 60 sekundi An plasira levi  morote-seoi-nage,  koji mu ujedno donosi mesto na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Rus se posle pasivnog vođenja borbe morao zadovoljiti drugim srebrom u nizu na  SP. Mladi Korejac je pobednik Univerzjade, treći u Diseldorfu ove godine.

Bronzane medalje osvojili su  Izraelac Golan POLLACK,  i  Uzbekistanac Rishod Sobirov

podium_astana_52

U ženskoj konkurenciji  ( do 52 kg) u pravom smislu veliki povratak šampionke. Japanka Misato Nakamura posle povrede i operacije koja je usledila,  na pravi način je pokazala da se odlično oporavila i da je opet ona prava na tatamiju. Ujedno Nakamura  Japanu je donela i prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.  Sada već trostruka šampionka planete ( Roterdam  2009.Pariz 2011.) trijumfovala je u Astani nad Rumunkom  Andreeom  CHITU.  Nakamura nije dozvolila Rumunki prostor za manevar,  što je Chitu dovelo do kazni a Japanku do šampionskog postolja.

Bronzane medalje su osvojili  Brazilka Erika Miranda i Beloruskinja Darya Skrypnik.

Reprezentativac  Srbije, Marko Vukićević  ( do 66 kg) odlično je počeo učešće na SP i ostvario pobedu u prvom kolu nad  Umedom Abdurakhimovim iz Tadžikistana. Vukićević je Tadžikistanca bacio prvo na yuko a onda i na ipon što mu je donelo prolaz u drugo kolo. U duelu sa Mongolcem Tumurkhulegom  Davaadorjem,  srpski reprezentativac nije imao dovoljno sportske sreće i tu završava učešće na svetskoj smotri.  Ilija Ciganović drugi srpski predstavnik u kategoriji do 66 kilograma, takođe je ostvario pobedu u prvom kolu nad  Fouadom Anassom iz Džibutija, iponom. U drugom kolu sa Italijanom Eliom Verde u akciji u kojoj je Azur bacio Ciganovića na wazari, srpski reprezentativac gubi ovaj meč i završava učešće na takmičenju u Astani.