Iako Šumice po prvi put u istoriji džudo takmičenja nisu bile ispunjene do poslednjeg mesta kada je u pitanju seniorsko Prvenstvo Srbije, vrhunski mečevi nisu izostali. Nišlije su oduševile i osvojile prvo mesto u konkurenciji 31 kluba i u generalnom plasmanu (1-4-6), vicešampionsko zvanje otišlo je u Ljutice Bogdana na adresu džudista Crvene zvezde (3-3-1) dok su trećeplasirani tradicionalno odlični takmičari Slavije iz Novog Sada.

Sve razloge za zadovoljstvo ima tim Džudo saveza Srbije koji je pod vođstvom predsednika Ivana Todorova još jednom pokazao da odgovorno pristupa realizaciji svih zadataka. Organizacija Prvenstva Srbije za seniore u uslovima borbe protiv COVID 19 i ovog puta je bila na najvišem mogućem nivou i prema svim preporukama Kriznog štaba odnosno Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta.

-Zaista ponosam na to kako smo realizovali ovo takmičenje, uz primenu svih mera, uz kvalitetan džudo. Pokazalo se da ovih sedam meseci nije uticalo na kvalitet naših boraca, nadam se da ćemo to u narednom periodu na evropskim i svetskim takmičenjima to i dokazati rekao je Milovan Bratić, predsednik IUpravnog odbora DŽS Srbije. -Ovo je još jedna potvrda da Džudo savez Srbije dobro funkcioniše, da se dobro radilo i treniralo. Trening u Kanjiži bio je zamajac od kojeg se krenulo i na osnovu kojeg se vide današnji rezultati. Dubrovnik je pokazao da imamo kvalitet. Budimpešta će biti znatno masovnija, ali ne sumnjam da ćemo ostvariti rezultat koji pripada Džudo savezu Srbije u evropskoj i svetskoj federaciji.

Nišlije su slavile na Prvenstvu Srbije za seniore. Po broju osvojenih medalja rangirali su se na čelnu poziciju.

-Imamo mladu ekipu i ako možda danas nismo očekivali ovaj rezultat, uspeli smo da ovo takmičenje završimo kao prvoplasirani. Od ove ekipe tek očekujemo rezultate vredne pažnje. Trijumf u generalnom plasmanu došao je prvi put i to u godini kada slavimo 30 godina uspešnog rada i postojanja -rekao je Nenad Stanković trener Kinezisa.

Ponos ostvarenim rezultatom nije krio ni Nikola Milošević trener Nišlija.

-Izuzetno sam ponosan na ceo kolektiv Kinezisa, sparing partnere, sve trenere i Upravu. Ovo je rezultat fine harmonije koja vlada u našem klubu i koja je danas krunisana.

Vrhunski džudo pokazali su Orlovi na tatamiju Šumica ipak ovoga puta bez publike a sve u cilju poštovanja mera protiv širenja COVID 19. Putem live strima ljubitelji džudoa imali su priliku da uživaju u majstorijama nežnijeg pola na tatamiju. Dame su i ovoga puta oduševile i to očekivano Andrea Stojadinov, Nadežda Petrović, Marica Perišić, Anja Obradović, Milica Žabić, dok su se Lana Mišković i Milica Cvijić prvi put pozlatile u konkurenciji seniorki.

-Mi smo radili koliko smo mogli. Uglavnom individulano, kod kuće. Imam kuću i veliko dvorište, gde sam trenirala. Snalazili smo se kako smo umeli. Drago mi je da se takmičimo i želim da se takmičenja nastave kako bismo se vratili u našu rutinu. Sledi nam turnir u Budimpešti gde će konkurencija biti jaka jer smo se svi uželeli velikih takmičenja. Očekujemo da će to biti pravi test našeg rada rekla je šampionka Srbije do 48 kilograma Andrea Stojadinov.

Nadežda Petrović trofejna srpska džudistkinja osvojila je još jedno zlato u nizu.

-Srećna sam što su takmičenja počela, iako jedva čekam da počnu veći turniri. U Dubrovniku sam imala dva meča sa protivnicama koje imaju dobre rezultate. Danas nas je bilo osam u kategoriji, čime sam bila iznenađena. Nadam se da ćemo moći da učestvujemo na turniru u Budimpešti i da ću moći da se pokažem u najboljem svetlu istakla je šampionka države do 52 kilograma.

Na najviši stepenik pobedničkog postolja, očekivano, u kategoriji do 57 kilograma, stala je Marica Perišić.

-Zadovoljna sam zlatnom medaljom, ali džudo još treba da se vrati na svoje mesto. Iz takmičenja u takmičenje, vratiće se u normalu. Sve oči su uprte u sledeći turnir koji se održava u Budimpešti -istakla je srpska šampionka Marica Perišić.

Anja Obradović okitila se još jednom zlatnom medaljom u konkurencii do 63 kilograma.

-Jako mi je drago što je ovo takmičenje uspelo da se održi. Organizanizacija je stvarno bila sjajna i moj jedini zadatak je bio da budem na nivou i posle velike pause koju smo pravili zbog pandemije. Ovaj turnir bio je provera naše spremnosti i drago mi je što sam uspela da osvojim zlato i našem klubu doprinesem još jednom titulom- rekla je Anja Obradović.

Zlatnim medaljama u seniorskoj konkurenciji prvi put su se okitile Novosađanke, Lana Mišković ( do 70 kg) I Milica Cvijić ( do 78 kg).

-Ovo mi je prvo takmičenje u seniorskoj kategoriji i prvo takmičenje posle vanrednog stanja i jako sam zadovoljna svojim rezultatima- rekla je Lana Mišković šampionka Srbije u kategoriji do 70 kg.

Zadovoljstvo posle dodele medalja nije krila ni Milica Cvijić

- Jako sam srećna, zadovoljna. Trud, rad i treniranje tokom vanrednog stanja su se isplatili, tako da sam mnogo ponosna na sebe i svoj tim. Dalji planovi su juniorsko takmičenje i liga u decembru rekla je Milica Cvijić najbolja u težinskoj kategoriji do 78 kilograma.

Milica Žabić istakla je da je prestala da vodi evidenciju o broju osvojenih medalja ali da izuzetno pazi na sve mere opreza u borbi protiv korona virusa.

-Prestala sam da brojim medalje ali je ovo druga u poslednjih sedam dana. Razlog za to je dobro poznat, pandemija korona virusa. Posle Evropskog džudo kupa u Dubrovniku sada zlato na Prvenstvu države i idemo dalje. Kao što vidite masku ne skidam, čuvam se jer me za dve nedelje očekuje Gran pri u Budimpešti rekla je šampionka Srbije Milica Žabić.

U Šumicama u sezoni 2020.u konkurenciji seniora trijumfovali su Nemanja Milić, Strahinja Bunčić, Denis Jurakić, Uroš Nenković, Darko Brašnjović, Aleksandar Kukolj i Žarko Ćulum.

Na pobednički tron u superlakoj kategoriji vratio se Nemanja Milić.

-Prošle godine sam izgubio finale. Ove godine sam pobedio. U Dubrovniku sam osvojio srebrnu medalju, na ovom takmičenju zlatnu. Nakon pauze zbog pandemije idem ka boljim rezultatima i nadam se da će se tako nastaviti rekao je zlatni u konkurenciji do 60 kilograma Nemanja Milić. -Za vreme karantina sam trenirao kod kuće i kada je prestala vanredna situacija počeo sam da treniram u Nišu. Sada idem ka takmičenjima koja me očekuju u narednom periodu.

Strahinja Bunčić ( do 66 kg) i ove sezone okitio se zlatom na Prvenstvu Srbije.

-Ponovio sam uspeh iz prošle kao I sezone pre toga. Osvojio sam zlatnu medalju. Imao sam četiri borbe, a u finalu sam bio sa klupskim kolegom Matejom Stošićem. Zadovoljan sam današnjim borbama i ostvarenim rezultatom- o periodu vanrednog stanja Bunčić ističe da su se džudisti pridržavali mera Kriznog štaba. - Trenirali smo u posebnim uslovima ali smo uspeli da kao volonteri pomažemo našim najstarijim sugrađanima.

Izuzetno motivisan je bio i Denis Jurakić ( do 73 kg) kome je ovo Prvenstvo Srbije bilo izuzetno važno.

-Zadovoljan sam rezultatom s obzirom da smo svi suočeni sa sutuacijom oko korona virusa. Za mene je važno da sam potvrdio kvalitet u konkurenciji do 73 kilograma I da sam nakon korone na vrhu. Što se mene tiče meni će u fokusu sada biti Liga- istakao je Denis Jurakić.

Uroš Nenković je još jednom dokazao kvalitet. Na ovom Prvenstvu Srbije za seniore bukvalno je “čistio” sve protivnike pred sobom. .

-Treniralo se i tokom ove pandemije. Nisam očekivao ništa manje danas, jer sam dao sve od sebe za vreme pauze. Rezultat je bio očekivan. Organizacija je bila dobra. Podeljeni smo tako da se ne stvara gužva u svlačionicama i veoma sam zadovoljan.

Darko Brašnjović je poznat kao odličan mladi džudista. Ove godine uspeo je da se okiti zaltom u konkurenciji do 90 kilograma.

-Nastupio sam solidno i nije bilo loše. Bavim se džudom i dajem sve od sebe da budem najbolji. Prilagodio sam se merama i rezultati valjda govore za mene, i tek će da govore bio je iskren šampion Srbije Darko Brašnjović.

Na Prvenstvu Srbije za seniore 2020 viđeni su odlični mečevi vrsnih boraca. Ipak posebnu pažnju ljubitelja džudoa privukli su mečevi mečevi u superteškoj Prgonjić -Ćulum i u kategoriji do 100 kilograma Došen -Kukolj. Vrhunski borci na delu su još jednom potvrdili da Srbije ima prave majstore džudoa. Posle zlata na EDŽU kupu u Dubrovniku, gde je debitovao u kategoriji do 100 kilograma, Kukolj je trijumfovao i na nacionalnom prvenstvu.


-Nakon deset meseci mirovanja usledila su dva takmičenja i lepo sam radio. Zadovoljan sam i prošlom nedeljom i ovom. Utisci su okej. U toku ove dve nedelje fokusiraću se na džudo detaljima i mislim da ću biti konkurentan za Budimpeštu. Videćemo koliko mogu da postignem na najvišem svetskom nivou rekao je trofejni srpski džudista Aleksandar Kukolj.

Finale u superteškoj kategoriji u ovom izdanju 2020 nije bilo nalik na druge. Bilo je to nadmetanje kolosa ali u izuzetno dinamičnoj borbaikoja bi više odgovarala lakšim težinskim kategorijama.

-Po meni današnji dan u kategoriji preko 100kg obeležile su moje dve borbe sa Goranom Prgonjićem. Prvu sam izgubio, dok sam drugu uspeo da dobijem. Takmičenje je obeležio i fer-plej mog protivnika jer ni u jednom trenutku nije kalkulisao. Mogao je da izgubi jedan meč nakon čega bih ja ispao iz žreba i on bi imao lakši prolaz. Međutim, on to nije uradio. Što se tiče Dubrovnika tamo mi je lakše išlo, nije bilo toliko nepredvidivo kao danas, ali sam zadovoljan rezultatom. Sledeća destinacija je Budimpešta. Nadam se dobrom žrebu i uspehu istakao je najbolji srpski superteškaš.


Osvajači medalja seniorke do 48 kg: 1. Stojadinov (Crvena zvezda), 2. Milić (Kinezis), 3. Pešić (Kinezis), do 52 kg: 1. Petrović (Slavija), 2. Milanović (Slavija), 3. Nišavić (PBG), 3. Jovanović (ODŽK Beograd), do 57 kg: 1. Perišić (BNS), 2. Mirkov (Voždovac), 3. Radivojević (Dinamo), 3. Ćopić (Rakovica), do 63 kg: 1. Obradović (Crvena zvezda), 2. Tintor (Slavija), 3. Mirkov (Voždovac), 3. Tasić (Slavija), do 70 kg: 1. Mišković (Slavija), 2. Simić (Voždovac), 3. Đorđević (Kinezis), 3. Mladenović (Ruma), do 78 kg: 1. Cvijić (Slavija), 2. Delić (Kinezis), 3. Ivanović (MLC), 3. Bošnjak (FIL), preko 78 kg: 1. Žabić (Slavija), 2. Tuba (BNS), 3. Gordić (Omladinac), 3. Zaskalicki (Ruma).

Do 60 kg: 1. Milić (Kinezis), 2. Krsmanović (Kinezis), 3. Bubalo (Novosadski ), 3. Antelj (Cement), do 66 kg: 1. Bunčić ( Crvena zvezda), 2. Stošić (Crvena zvezda), 3. Popović ( Slavija), 3. Krstić (Kinezis), do 73 kg: 1. Jurakić ( ODŽK Beograd), 2. Stanojević (Kinezis), 3. Rajčić (Crvena zvezda), 3. Župarić (BNS) do 81 kg: Nenković (Partizan BG) 2. Niškanović (Crvena zvezda), 3. Elez (Kinezis), 3. Nerandžić (ODŽK), do 90 kg: 1. Brašnjović(ODŽK Beograd), 2. Milenović (ODŽK Beograd), 3. Mitrović (Partizan BG), 3. Ivezić (Kinezis), do 100 kg: 1. Kukolj (Rakovica), 2. Došen (Crvena zvezda), 3. Stojkov (Kinezis), 3. Ristić (Partizan BG), preko 100 kg: 1. Ćulum (ODŽK Beograd), 2. Prgonjić (BNS), 3. Gajić (BNS), 3. Kostić (Cement).