Budimpešta će još jednom ugostiti elitu džudo sporta, ipak ove godine zbog dobro poznatih okolnosti ništa neće biti kao ranije. Sa epidemiološke strane ovo će biti izuzetno bezbedan Gran slem. Međunarodna džudo federacija i lokalni Organizacioni komitet uz podrške države Mađarske sprovela je izuzetno pažljivu pripremu za organizaciju ovog velikog sportskog takmičenja na kome će snage odmeravati 459 takmičara iz 69 država.  

Reprezentaciju Srbije na ovom Gran slemu predstavljaće Milica Nikolić ( do 48 kg), Andrea Stojadinov ( do 48 kg), Nadežda Petrović ( do 52 kg), Marica Perišić ( do 57 kg), Anja Obradović ( do 63 kg) Milica Žabić ( preko 78 kg), Strahinja Bunčić ( do 66 kg), Nemanja Majdov ( do 90 kg), Darko Brašnjović ( do 90 kg), Aleksandar Kukolj ( do 100 kg), Bojan Došen ( do 100 kg), Žarko Ćulum ( preko 100 kg), kao i treneri Ljubiša Majdov, Vladimir Jovičić, Nemanja Nikolić, Miroslav Begović, Nemanja Tomić, Nikola Nikolić.

Na tatami Sportske arene Laslo Pap prvi izlaze takmičari u lakšim težinskim kategorijama. Za Milicu Nikolić trofejnu srpsku džudistkinju ovo će biti prvo takmičenje posle pauze od osam meseci.

-Mislim da je u ovakvim okolnostima posle dugog perioda bez takmičenja teško reći kakva imam očekivanja jer nije svako na isti način iskoristio ovaj period bez takmičenja i nisu svi takmičari imali iste uslove za trening zbog same situacije sa koronom rekla je Milica Nikolić. -Što se tiče moje motivacije i spremnosti ona je na visokom nivou je sam trenirala od početka vanredne situacije. Zapravo sa treninzima nisam prestajala i tokom izolacije i naravno sve sam radila u skladu sa važećim pravilima. Kada su se stekli uslovi za treniranje čak sam i unpredila mnoge segmente borbe. Izuzetno sam uzbuđena jer konačno možemo da se takmičimo i nadam se da će sve proteći kako treba rekla je Milica Nikolić.

Uz Milicu Nikolić prvog takmičarskog dana nadmetaće se i Andrea Stojadinov, Nadežda Petrović, Marica Perišić i Strahinja Bunčić. U subotu na borilište izlazi Anja Obradović dok će u nedelju snage odmeriti Milica Žabić, Nemanja Majdov, Darko Brašnjović, Aleksandar Kukolj, Bojan Došen i Žarko Ćulum.

Bez sumnje je da je Međunarodna džudo federacija propisala izuzetno stroge mere kako bi pre svega sačuvala zdravlje sportista ali i svih ostalih koji su uključeni u organizaciju Gran slema u Budimpešti. Učešće na ovom takmičenju neće biti moguće bez PCR testova kako sportista tako i svih ostalih članova reprezentacije, trenera i lekara. Svi učesnici moraju su dužni da izbegavaju bilo kakve situacije u kojima bi moglo doći do zaražavanja. Sportisti i članovi reprezentacija moraju sve vreme koristiti maske za lice što će od strane lokalnog Organizacionog komiteta i IJF-a biti pod stalnom kontrolom.

Domaćini i organizatori se unapred izvinjavaju na ovim nepopularnim merama koje će svakako narušiti dobro pozantu  prijateljsku atmosferu na takmičenjima ovog tipa, ipak treba imati u vidu da je zdravlje svih uključenih u organizaciju Gran slema prioritet.