Andrea Stojadinov sasvim sigurno će zapamtiti Gran slem u Budimpešti, gde se prvi put popela na pobedničko postolje osvajanjem bronzanog odličja u elitnoj seniorskoj konkurenciji.

U konkurenciji najboljih dama kada je u pitanju kategorija do 48 kilograma, Andrea Stojadinov trofejna mlada džudistkinja ostvarila je vrhunski rezultat, osvajanjem prve medalje na Gran slem takmičenju.

-Malo je reći da sam srećna. Osećaj je izuzetan, svi čestitaju, stalno mi stižu poruke- prenela je prve utiske Andrea Stojadinov.

Takmičari i sportska javnost uželeli su se džudoa. Preduga pauza izazvana pandemijom korona virusa prekinula je sezonu i napravila pravu pometnju u kalendaru i životima svih sportista.

-Konačno smo dočekali da počne IJF tour. Ne znam šta su drugi radili tokom ovih 8 meseci, ali ja sam sve vreme vredno trenirala. Sreća pa u podrumu svoje kuće imam malu džudo salu u kojoj sam do besvesti mogla trenirati. Imam i najboljeg brata na svetu kojem nikada nije teško da vežba sa mnom -bila je iskrena Andrea Stojadinov.

U periodu kada su treninzi bili dozvoljeni uz poštovanje svih mera, Andrea je nastavila sa radom na dobro poznatoj adresi, Ljutice Bogdana.

-Od kada su počeli zvanični treninzi mnogo su mi pomagali treneri iz moje Crvene zvezde. Imali smo sve vreme i veliku podršku prvih ljudi našeg kluba, Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka kao i našeg predsednika Saveza, Ivana Todorova. Kada smo mislili da ovoj pauzi nema kraja, on nas je uvek bodrio i bio uz nas.

Na putu do medalje Andrea je savladala izuzetne takmičarke koje su u samom vrhu svetske sportske scene. Početak nadmetanja je bio više nego obećavajući. Turkinju Gulkader Senturk, Ruskinju Sabinu Giliazovu i Mongolku Naratsetseg Ganbaatar savladala je maksimalnim rezultatom. Tek u polufinalu aktuelna olimpijska šampionka Argentinka Paula Pareto uspela je da nađe rešenje za mladu srpsku trofejnu džudistkinju. Ni u ovom meču Stojadinov nije bila lak plen, odličan meč koji je nagovestio da u nekom sledećem duelu neće biti ista situacija. U meču za bronzu sa Francuskinjom Širin Bukli, Andrea Stojadinov nastavila je da ređa ipone.

 - Presrećna sam zbog osvojene medalje. Verovala sam da mogu do odličja. Verujem i da je ovo samo početak uspešne seniorske karijere. Hvala svima na nesebičnoj podršci koju sam osećala sve vreme.

Da je protokol rigorozan i da se sve čini kako bi se pre svega sačuvalizdravlje sportista i svih koji su uključeni u organizaciju Gran slema najbolje svedoči naša Andrea Stojadinov.

-Mi smo bukvalno zatvoreni u hotelu i imamo prevoz do hale. Ne smemo da izadjemo ni do prodavnice, manje vise smo u „karantinu“. Morali smo da odradimo dva PCR testa pre dolaska a isti proces je i u Budimpešti gde smo takođe dva puta radili test. Mnogo se vodi racuna o svemu. Komplikovano je, mozda i tesko biti tako skroz zatvoren, ali verujem da cemo se i mi svega pridrzavati ako je to nacin da sve prodje bezbedno i omoguci da se turniri ovog nivoa nastave istakla je Andrea Stojadinov.