Slovenka Tina TRSTENJAK  trijumfovala je u konkurenciji do 63 kilograma i tako državi sa južne strane Alpa dodala još jedno vredno odličje u bogatoj džudo riznici. U konkurenciji dama nadmetalo se 48 vrhunskih takmičarki.  Trstenjakova je sasvim sigurno na SP a potom i u finale,  ušla rešena da svojoj protivnici,  Francuskinji Dethrones AGBEGNENOU ne dozvoli da se drugi put u nizu okiti svetski zlatom.  Videlo se to u svakom momentu meča. Trstenjakova je  plasirala seoi-nage za  waza-ari.  U ovakvom trenutku Francuskinja je trebalo da preuzme rizik,  ali Celjanka je držala jak tempo bez mogućnosti da njena protivnica preduzme bilo kakvu akciju. Ubrzo je ocenjena sa yukoom za  o-soto-gari. Trstenjakova je nastavila sa pritiskom koji nije popuštao niti u jednom segmentu meča. Agbegnenou je u najblaže rečeno izgledala nesposobno da se otrgne iz stravičnog presinga Trstenjakove. Zlatna medalja sasvim zasluženo je oko  vrata Tine Trstenjak u kategoriji do 63 kilograma.

Bronzane medalje osvojile su Japanka Miko TASHIRO i Munkhzaya TSEDEVSUREN  (Mongolija).

 

podium_astana_81

U muškoj  konkurenciji do 81 kilograma takmičilo se 75 džudoka.  Privilegiju da se bore za titulu svetskog šampiona izborili su Japanac Takanori  NAGASE  i zlatni sa SP  2013 Francuz Loic PIETRI.  Nagase, jedan od  možda najdiskretnijih članova japanskog tima,  bio je koncetrisan tokom čitavog dana. Sasvim je sigurno da nikako nije želeo da ispusti šansu da se zlatnim slovima upiše u knjigu osvajača svetskog trona.  Zamisao je sprovedena  iponom -Nagase osvaja još jedno zlatno odličje za Japan.

Bronzana odličja osvojili su  Brazilac Victor PENALBER i Seungsu Lee (Koreja).

Mladi Nemanja Majdov reprezetativac Srbije u konkurenciji do 81 kilograma izgubio je u prvom kolu od Mađara Sybolcsa Krizsana.