Srpske džudo dame oduševile su prvog dana Evropskog juniorskog prvenstva u Poreču.  Andrea Stojadinov i Marica Perišić do sada su nas nebrojeno puta obradovale medaljama sa domaće i međunarodne sportske scene. Na prvom ovogodišnjem Evropskom prvenstvu koje se održava pod vanrednim merama zaštite od COVID 19, Stojadinov i Perišićeva , dominirale su i takmičenje završile na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Zlatnim medaljama u kategorijama do 48 i 57 kilograma,  još jednom potrvdile da su u vrhu juniorske međunarodne džudo scene.

-Drago mi je da sam iskoristila poslednju priliku koja mi je data, da se u ovoj izlaznoj godini okitim  titulom prvaka Evrope. Da dan bude još lepši, ne mnogo posle mene Marica je u kategoriji do 57kg ponovila isti rezultat. Naša srca su sa Anjom koja je uvek bila tandem sa nama i koja se takođe uvek sa medaljom takođe vraćala sa velikih takmičenja- rekla je Andrea Stojadinov evropska šampionka u kategoriji do 48 kilograma.

Marica Perišić se učešćem na Evropskom prvenstvu u Poreču,  takođe na najbolji način oprostila od juniorske konkurencije.

-Iskreno još sam pod utiskom celog takmičenja. Ovo je dugo iščekivana medalja i  moram priznati eto  napokon je tu, oko mog vrata.  Posle ove godine u najmanju ruku čudne i par padova, ovakvo osveženje mi je trebalo. Drago mi je što nisam prestajala sa treniranjem jer sam verovala da ce se kad tad takmičenja otvoriti -bila je iskrena Marica Perišić, evropska šampionka u kategoriji do 57 kilograma.

Neizbežno pitanje za Maricu, šampionku Starog kontinenta bilo je i kako ovu evropsku medalju proslavlja mama Rada, takođe naša trofejna džudistkinja.

-Ona mi je naravno čestitala prva, jako je srećna i verovatno još slavi. Ipak ja nemam vremena baš za slavlje jer me čeka nastavak takmičenjaovde u Poreču,  Evropsko prvenstvo za mlađe seniore. Već danas sam imala trening i za mene nema  odmora. Osećam se kao da smo u Sparti ali to je ono za šta smo se opredelile i što nas čini srećnima.

Perišićeva ističe veliku podršku koju je imala na putu do evropskog zlata.

-Posebno bih se zahvalila mojoj porodici i  treneru Miroslavu Begovicu kao  i celom klubu Borac Novi Sad koji su bili uz mene. Posebno bih se zahvalila svima u Džudo savezu Srbije jer sam dobila šansu da učestvujem na Evropskom prvenstvu u reprezentujem našu zemlju u najboljem mogućem svetlu. Ipak za nas takmičenje još nije gotovo, čeka nas još jednom Evropsko prvenstvo i nadam se da će biti još lepih vesti iz Poreča -zaključila je Marica Perišić.

Situacija izazvana pandemijom COVID 19 donela je situaciju koja do ove godine nije viđena na sportskim borilištima u džudou. Prazne sportske hale, takmičenja bez publike, boravak sportsta u karantinima uz konstantno testiranje sada su imperativ pri organizaciji svih takmičenja na internacionalnom ili nacionalnom nivou.

-Što se mera generalno tiče, slično je kao u Budimpešti -rekla je Andrea Stojadinov. -Kad smo stigli u Poreč, odmah smo radili PCR test i bili u sobama sve dok nisu stigli negativni rezultati. Svuda moramo da nosimo maske, sem ako se aktivno zagrevamo.  Vrlo su rigorozni po tom pitanju. Mere nam temperaturu vise puta dnevno i vode racuna da drzimo distancu.

Iako aktuelna situacija nije jednostavna ni za koga, naše reprezentativke su imale jasan plan od koga nisu odstupale a to je osvajanje krova Evrope.

- Iskreno, od početka pa do samog finala nisam ni imala utisak da sam na takmičenju od tolikog značaja. Inače ovo mi je peto juniorsko prvenstvo Evrope i nikad nisam stigla ni da se borim za medalju, iako imam dve svetske medalje u ovoj uzrasnoj kategoriji, evropska mi je nedostajala  u kolekciji. Veliku zahvalnost dugujem mojoj porodici ali i svima u Crvenoj zvezdi, na čelu sa Stojanom Vujkom i  Ivanom Bošnjakom kao i Džudo savezu i predsedniku Ivanu Todorovu. Uverena sam da ćemo i u periodu koji dolazi opet doneti lepe vesti - rekla je Andrea Stojadinov.