Francuskinja Gevrise EMANE ( do 70 kg)  ostavila je sve bez daha u finalu sa Mariom Bernabeu ( Španija). Za samo 16 sekundi veteranka trikolora bila je opet na krovu sveta. Sa neverovatno brzom akcijom i seoi- nage tehnikom iznenadila je Bernabeu i zadivila ljubitelje džudoa.

Bronzane medalje u kategoriji do 70 kilograma  osvojile su još jedna Francuskinja, Fanny ESTELLE  i Yuri ALVEAR (Kolumbija).

U konkurenciji dama do 78 kilograma istorijsko zlato za  Mami UMEKI  i Japan. Finale između Mami Umeki i Anmari VALENŠEK   odlučivalo je da li će Japanka  doneti još jedno vredno odličje za zemlju klevku džudoa ili će Sloveniji doneti još jedan naslov svetske šampionke. Ipak sportska sreća je bila na strani Umeko čime je donela toliko željeno zlato u kategoriji u kojoj je nikada do sada nisu osvojili.

podium_astana_78slika 1

 

Bronzane medalje oko vrata u Astani u konkurenciji do 78 kilograma ponosno nose i Luise MALZAHN  ( Nemačka)  Marhinde VERKERK ( Poljska).

U muškom finalu rovovska borba dve vrsne judoke. Meč Rusa Kirila Denisova i Korejca Dong Han Gwaka u prvom delu nije dao naznaku ko će biti pobednik. Ipak  Gwak je majstorski plasirao seoi nage za wazari. Posle Roterdama i izgubljenog finala Denisov je i u Astani na žalost doživeo reprizu dok se Gwak okitio prvom titulom svetskog šampiona.  Bronzana odličja osvojili su Japanac Mashu BAKER  i Varlam LIPARTELIANI ( Gruzija).

 

action_astana_90_02

Aleksandar Kukolj srpski reprezentativac u kategoriji do 90 kilograma pobedom je počeo učeše na Svetskom prvenstvu. Finca Vitanena Samulia u prvom kolu prvo je bacio na yuko a zatim i na dva wazarija. Meč sa Azerbejdžance Mammadalijem  Mehdiyevim rešio je na kaznu više. U trećem Gruzijac Beka Gviniašvili  našao je rešenje za srpsku judoku i ovaj meč pobedio iponom.