Francuz Teddy  RINER jedina je judoka na Svetskom seniorskom prvenstvu u Astani koja je uspela da odbrani titulu osvojenu minule sezone. Za nepobedivog Francuza, supetrteškaša,  ovo je osma titula svetskog šampiona u nizu.  U finalu protivnik mu je bio odlični Japanac Ryu SHICHINOHE. Ipak ovoga puta Shichinohe nije uspeo da nađe rešenje za Rinera pa je  tako zlato i ove sezone ostalo u posedu trikolora,  bar kada je u pitanju superteška kategorija.

Bronzana odličja osvojili su  Ukrajinac Iakiv KHAMMO i Adam OKRUASHVILI (Gruzija).

U poluteškoj kategoriji potpuno druga priča. Japanac Ryunosuke HAGA  osvojio je šampionsku titulu i  šesto zlato za državu –u kojoj je nastao džudo. U meču koji je odlučivao vlasnika titule svetskog šampiona nadmetao se sa Karl-Richard Frey ( Nemačka). Frey  je napredovao od protekle sezone kada je na SP osvojio bronzu. Izgleda da mu je ovoga puta ponestalo želje za  finale. Japanac je sve vreme bio u ofanzivi. Sasvim zasluženo Haga je dodao još jedno zlato svom nacionalnom timu.

Bronzane medalje osvojili su  Toma NIKIFOROV ( Belgija)  i Dimitri Peters (Nemačka) .

action_astana_p78_01

Kod dama u kategoriji preko 78 kilograma bez iznenađenja. Kineskinja Song YU, favorit na ovom takmičenju već je na putu za Rio. Japanka Megumi TACHIMOTO ovoga puta je morala da se zadovolji srebrnom medaljom. Za Kineze ovo je prvo zlato u Astani a 19. od kada se održavaju planetarne smotre.

Bronzane medalje  osvojile su  Idalys ORTIZ (Kuba) i Kanae Yamabe (Japan).
Srpski reprezentativac Stefan Jurišić ( do 100 kg) na SP u Astani izgubio je u prvom kolu od sada već aktuelnog svetskog šampiona,  Japanca Ryunosuke Haga-e.

Završnica SP za seniore u Astani biće ekipno nadmetanje u muškoj i ženskoj konkurenciji.

 

podium_astana_p1001