Na Izbornoj skupštini Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković reizabran je za predsednika OKS. Om će i naredne četiri godine obavljati funkciju predsednika Olimpijskog komiteta Srbije pošto je izglasan aklamacijom kao jedini kandidat. Maljkovićeva kandidatura dobila je podršku čak 34 nacionalnih granskih saveza olimpijskih sportova. 

Nakon reizbora na mesto predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je izjavio da je velika podrška koju je dobio potvrda dobrog rada institucije kojom je rukovodio i veliki motiv za još bolje rezultate u narednom olimpijskom ciklusu.

– Na početku prvog mandata rekao sam da izbor za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije za mene predstavlja veliku čast i krunu moje karijere u sportu. I danas, kada sam uz veliku podršku po drugi put izabran na jednu od najodgovornijih funkcija u srpskom sportu, osećam istu motivaciju kao i pre tri i po godine. Okružen sam pravim saradnicima i imam privilegiju da i naredne četiri godine predvodim sjajnu grupu ljudi. Kao i do sada, želim da budemo na usluzi svim sportistima i njihovim savezima, da im pomažemo i budemo servis koji omogućava da postižu što bolje rezultate. Nastavljamo sa ozbiljnim radom i maksimalna priprema za Olimpijske igre u Tokiju je prioritet iznad svih

Na Skupštini su izglasani novi članovi Izvršnog odbora. Ukupno je bilo 12 kandidata, a njih 10 izabrano je tajnim glasanjem delegata u Skupštini. Novi članovi IO Olimpijskog komiteta Srbije u naredne četiri godine biće: Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza, Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Viktor Jelenić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije, Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Marija Desivojević Cvetković, predsednik Srpske triatlon unije, prof. dr Milovan Bratić, predsednik UO Džudo saveza Srbije, Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, Iva Popović, predsednik Saveza za sinhrono plivanje Srbije i Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije.

Prod dr Milovan Bratić za sajt Džudo saveza Srbije posle izbora za člana IO OKS je rekao:

Izuzetno sam srećan jer sam izabran u Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije. Imaću priliku da zajedno sa ostalim članovima radim i bavim se svim važnim pitanjima kada je u pitanju naš vrhunski sport i sportisti koji učestvuju i brane boje naše zemlje na svim kontinentalnim i Olimpijskim igrama. Kao i uvek do sada trudiću se da opravdam poverenje koje sam dobio izborom u Uzvršni odbor Olimpijskog komiteta. Posebno želim da se zahvalim predsedniku Džudo saveza Srbije i njegovoj ekselenciji gospodinu Ivanu Todorovu na velikoj i nesebičnoj podršci- istakao je Milovan Bratić.



BIOGRAFIJA

Prof. dr Milovan Bratić


Milovan Bratić rođen je u Nevesinju 12. 11. 1958. godine. Srednju školu završio je u Sarajevu 1977. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nišu 1989. godine, na odseku za fizičku kulturu. Magistarske studije završava na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu 1993. godine odbranivši magistarsku tezu pod nazivom „Relacije između bazičnih motoričkih sposobnosti i nekih tehničkih elemenata džudoa“. Diplomu doktora nauka stekao je na Fakultetu fizičke kulture u Beogradu 1997. godine odbranivši doktorsku disertaciju iz oblasti borilačkih sportova pod nazivom „Komparacija efekata različitih metodskih postupaka u džudou primenjenih u učenju nožnih tehnika bacanja (ASHI-WAZA)“. Godine 1994. izabran je za asistenta-pripravnika, zatim za asistenta (1996.), docenta (1998.) i vanrednog profesora (2003.), za predmet Borenja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. 2008. godine izabran je u zvanje redovnog profesora na predmetima Borenja i Teorija sporta. Objavio je preko 100 radova u naučnim i stručnim časopisima od kojih više od deset u najprestižnijim međunarodnim naučnim časopisima sa SCI liste. Radovi profesora Bratića citirani su preko 100 puta u naučnim časopisima. Autor je poglavlja u dve naučne monografije nacionalnog značaja i jednoj međunarodnoj naučnoj monografiji („Džudo: nauka i praksa“). Objavio je pet univerzitetskih udžbenika („Borenja“, „Džudo“, „Samoodbrana“, „Teorija sporta“, „Naučnoistraživački rad u sportu i fizičkom vaspitanju“). Angažovan je na nacionalnom istraživačkom projektu finansiranom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji se realizuje pod naslovom „Razvoj i integracija tehnologija projektovanja inteligentnog mehatroničkog interfejsa za primenu u medicini (HUMANISM)”. Bio je mentor u većem broju doktorskih disertacija odbranjenih na Fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, Sarajevu i Banja Luci.

Prof. dr Milovan Bratić trenutno se nalazi na funkciji dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. U vreme njegovog mandata fakultet je ušao na prestižnu Šangajsku listu najboljih fakulteta sveta i trenutno se nalazi među 150 najboljih fakulteta sporta u svetu. Ovim uspehom Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu potvrdio je da je najbolje rangirani fakultet iz Srbije i jedan od najboljih u regionu Jugoistočne Evrope. Prof. dr Milovan Bratić je član Senata Univerziteta u Nišu. Bio je član Matičnog naučnog odbora za društvene nauke u prethodnom periodu. Bio je član organizacionih i naučnih odbora na međunarodnim naučnim konferencijama koje su se održavale u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Splitu, Banja Luci, Sarajevu, Skoplju, Sofiji (Bugarska) i Bakau (Rumunija).

Džudom je počeo da se bavi još dok je živeo u Sarajevu. Nakon uspešne sportske karijere u džudou, profesor Bratić je obavljao dužnost Potpredsednika Sportskog saveza Srbije, Predsednika džudo Saveza Srbije, potpredsednika Upravnog odbora džudo saveza Srbije, predsednika stručnog saveta Džudo saveza Srbije. Kao šef stručnog štaba učestvovao je na Prvenstvima Evrope u Mariboru, Bukureštu, Beogradu i Beču, kao i na Svetskom prvenstvu u Japanu 2010. godine. Za ostvarene izvanredne rezultate u džudo sportu nagrađen je dva puta plaketom od strane Džudo saveza Jugoslavije. Bio je selektor studentske džudo reprezentacije sa kojom je učestvovao na Univerzijadama u Beogradu 2009. i Šen Ženu 2011. godine, kao i na Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Moskvi 2004. godine. Osnivač je Džudo kluba „Kinezis“ 1990. godine i koji je danas nakon 30 godina postojanja jedan od najuspešnijih džudo klubova u Srbiji.Takođe je član Komisije za obrazovanje Balkanske džudo federacije i član Komisije Dan kolegijum Džudo saveza Srbije. Prof. dr Milovan Bratić aktuelni je predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije.