Srpski džudo nastavlja sa uspesima. Odlične rezultate sa Svetskog prvenstva u Budimpešti Orlovi su proslavili na dobro poznatoj adresi, u kući nacionalnog Saveza.

Aleksandar Kukolj, Anja Obradović, Marica Perišić zajedno sa predsednikom Upravnog odbora UO Džudo saveza Srbije Milovanom Bratićem, obratili su se pripadnicima sedme sile i podelili utiske sa Svetskog prvenstva u Budimpešti.

-Danas je radostan dan za Džudo savez Srbije zbog rezultata koje su ove devojke i Aca ostvarili na Svetskom prvenstvu. Postavlja se pitanje da li je moguće ostvariti ono što su oni postogli na ovom Svetskom prvenstvu, zajedno sa svojim trenerima, klubovima i svima koji su bili na njihovom putu i pomagali im. Moguće je jer rezulteti rada moraju da dođu na videlo a oni su to su iskoristili kao svoju šansu, svoju priliku. Želim da istaknem da je Džudo savez Srbije ponosan na ove rezultate- istakao je Milovan Bratić, predsednik Upravnog odbora DŽS Srbije.

Odličan rad Saveza i klubova na zajedničkom zadatku najbolje se vidi u činjenicama.

-Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine imali smo jednog predstavnika, kao i u Atini 2004. U Pekingu smo bili bez takmičara na tatamiju, dok smo na Igrama 2012. imali jednog predstavnika kao i u Rio de Žaneiru. Ove godine u srpskoj olimpijskoj ekspediciji imamo pet takmičara koji imaju šansu da osvoje olimpijsku medalju za Srbiju i za Džudo savez Srbije. To dovoljno govori o kvalitetu svih ovih devojaka i momaka koji su se okupili i vredno rade sve ove godine. Naša je obaveza da se zahvalimo ministarstvu sporta, posebno ministru koji je uvek imao razumevanja za potrebe Džudo saveza Srbije. Potrebe su zaista bile velike i ministarstvo je razumelo da je to nešto što se mora ostvariti, da bi došli i rezultati. Takođe, Olimpijski komitet Srbije je uložio zaista dosta truda i rada, zahvaljujemo se i njima i naravno našim sponzorima koji su zahvaljujući predsedniku Džudo saveza Srbije, Ivanu Todorovu došli u ovaj Savez i pomažu nam. Još jednom svima hvala, na ovom što su uradili, na radosti koju su nam priredili i istu takvu radost očekujemo posle Olimpijskih igara-zaključio je Milovan Bratić.

Aleksandar Kukolj trofejni reprezentativac Srbije još jednom je potvrdio kvalitet na međunarodnoj sportskoj sceni, ovoga puta u konkurenciji do 100 kilograma. Ne samo da je osvojio vicešampiponsko zvanje već je i osugurao učešće na OI u Tokiju.

-Za mene ovo su druge Olimpiske igre u nizu. Bilo je dosta neizveso do samog kraja, iako meni lično daje neki šlag na tortu. Već svi to znamo da sam ja na Olimpiske igre odlazio u slučaju finala Svetskog prvenstva, pitanje je da li bi mi treće mesto na Svetskom prvenstvu bilo dovoljno- bio je iskren Aleksandar Kukolj.

Za sve poznavaoce džudoa bilo je sasvim jasno da je samo pitanje vremena kada će Aleksandar Kukolj potvrditi klasu i u konkurenciji do 100 kilograma.

-Ovo je moja prva svetska medalja, finale, nova kategorija, odlazak na Olimpijske igre, a ono što je takođe bitno iz ugla Saveza takođe treba napomenuti da olimpjiska norma od 100 kilograma nije bila uslovljena mojim tako dobrim nastupom. Želim da napomenem da je i Bojan Došen uradio dovoljno na tom takmičenju da bude plasiran kroz kontinentalnu kvotu. Igrom slučaja ja sam sa velikom medaljom uspeo da uđem, ali da se to nije dogodilo, Srbija bi svakako imala predstavnika. Sve ovo dovoljno govori o kvalitetu rada Saveza. Hvala svima koji ste došli i koji nas podržavate i mene lično. To je moje iskustvo i iskustvo mojih kolega- Život ima svoje uspone i padove, postoje trenuci kada vam je potrebna podrška a mi je stvarno imamo. Hvala vam pre svega na tome i čestitkama na osvojenim rezultatima istakao je Aleksandar Kukolj.

Za Anju Obradović ovo je četvrta svetska medalja ali prva u seniorskoj konkurenciji.

-Još uvek mi se nisu slegli svi utisci. Za mene je ovo prva godina seniora a prelaz iz juniora u seniore je po meni najteži period u mojoj karijeri. Imala sam dobre rezultate u juniorima ali nisam očekivala niti bila svesna da je moguće da napravim rezultat u prvoj godini. Ovo niko nije očekivao pa ni ja. Nastupi koje sam do sada imala u seniorskoj konkurenciji nisu bili baš najsjajniji i jako mi je drago što sam prvu medalju za seniore uzela na ovako velikom takmičenju rekla je Anja Obradović.

Uprkos činjenici da je tek ušla u seniorsku konkurenciju od prvog meča na Svetskom prvenstvu videlo se da je Anja rešena da stane na pobedničko postolje.

-Od samog početka je sve bilo kako treba, počevši od žreba za koji sam rekla da mi se baš sviđa. Takmičarke u mojoj grupi su bile baš džudistkinje koje mi odgovaraju. Kako je krenuo dan sve je krenulo baš onako kako treba, prvi drugi meč... Ja sam bila koncentrisana i uspela sam da dođem do te borbe za medalju. Tremu nisam osećala valjda od prevelike želje da napravim rezultat. Htela bih svima da se zahvalim, ovo je celokupno naša zajednička medalja- Želim da se zahvalim mom klubu, sparing partnerima, treneru, Džudo savezu Srbije Olimpijskom komitetu, svima koji su ulagali i zajedno doprineli da napravimo ovakav rezultat na ovom Prvenstvu. Htela bih prvenstveno da se zahvalim svom dečku i treneru Marku Vukićeviću koji je poslednjih godinu i po dana radio sa mnom na mojim nedostacima i bio mi najveća podrška kada nije išlo kako treba. Drago mi je da ste svi došli ovde da zajedno proslavimo istakla je Anja Obradović.

Na korak do medalje bila je i sjajna Marica Perišić. Trofejna mlada takmičarka, na najbolji način nastavila je porodičnu tradiciju.

-Htela bih pre svega da se zahvalim svima na čestitkama. Što se tiče prvenstva sveta, žal za medaljom svakako ostaje, bilo je puno teških mečeva tog dana. Ja sam dala sve od sebe, mislim da je to bio moj maksimum. Najavžnije je da nisam nisam izgubila nikakvu motivaciju. Sebi sam samo dala potvrdu da mogu samim tim što sam ušla u direktnu kvotu sa tim rezultatom. Sada na Olimpijske igre idemo sa istim treningom, sa istim stavom. Želim da se zahvalim Džudo Savezu Srbije, svom klubu "Borac", trenerima Miroslavu i Draganu Begoviću i svim ljudima koji su bili sa nama i trenirali svako veče, svaki dan. To je velika požrtvovanost, to je timski rezultat istakla je Marica Perišić.