Na tatamiju Nipon Budokana, na Letnjim olimpijskim igrama, snage će odmeravati džudoke iz 129 država (32 iz Afrike, 42 iz Evrope, 27 iz Azije, šestoro iz Okeanije i 22 iz Pan Amerike). U Tokiju, u džudou će se takmičiti ukupno 393 džudista, od kojih je 366 kvalifikovano ( 266 direktno kvalifikovano i 100 kroz kontinentalne kvote) dok su ostali učešće stekli kroz različite specijalne pozive poznatije kao “wild card”.

Prema ustaljenoj tradiciji prvi čovek IJFa, Marijus Vizer pozdravio je sve džudiste i domaćine i poželeo im sreću na predstojećem takmičenju. Predsednik IJF-a zahvalio je domaćinima, sponzorima i partnerima kao i celokupnoj džudo porodici.

-Ovo je specijalni Olimpijski džudo događaj u kome su posebno istaknuta inkluzija tima izbeglica i događaja mix timova koji su po prvi put u centru pažnje. Želimo da još jednom istaknemo, kolika je važnost da kao i uvek poštujemo naš džudo kodeks i vrednosti i da pokažemo poštovanje kroz čitavo takmičenje. Naročito je važno da pokažemo poštovanje prema odlukama sudija i da kontrolišemo entuzijazam bilo da gubimo ili pobedjujemo. Svim reprezentacijama želim dobro zdravlje i uspeh i veliku zahvalnost čitavoj džudo porodici - rekao je Marijus Vizer, predsednik IJF-a.

Voljom žreba poznati su prvi protivnici srpskim džudistima

do 48 kg: Milica Nikolić – Shirine Boukli FRA

do 57 kg: Marica Perišić – Sanda Aldas IJF

do 63 kg: Anja Obradović – Juul Franseen NED

do 90 kg: Nemanja Majdov- Eduard Trippel GER

do 100 kg: Aleksandar Kukolj – Tevita Takaa