Džudisti Kinezisa iz Niša trijumfovali su na Otvorenom prvenstvu Srbije održanom ovog vikenda u Šumicama. Praznik džudoa posle dve godine po prvi put ugostio je i gledaoce koji su ispunili tribine voždovačke hale.

U konkurenciji 190 takmičara iz 43 kluba, 137 u muškoj i 53 u ženskoj konkurenciji, najviše medalja osvojio je UDŽK Kinezis, sa deset odličja (2-5-3). Džudisti Crvene zvezde vicešampioni su Prvenstva i u Ljutice Bogdana odneli su osam odličja, (5-1-2) dok su Romantičari, ekipa ODŽK Beograd takmičenje završili sa šest medalja ( 3-1-2).

Nemanja Milić prvotimac Kinezisa i reprezentativac Srbije potvrdio je dominaciju u konkurenciji do 60 kilograma.

- Zadovoljan sam i kako sam radio na ovom Prvenstvu i naravno zlatnom medaljom. Vratio sam se na tron. Vredno sam trenirao tokom cele godine i pripremao se za ovo. Pohvalio bih momke iz kategorije do 60kg jer je iz godine u godinu sve veći kvalitet na Prvenstvu- istakao je Nemanja Milić.

Osvajač evropskih medalja Strahinja Bunčić prvotimac Crvene zvezde briljirao je u kategoriji do 66 kilograma.

- Danas je bilo izuzetno dobro, zadovoljan sam kako sam radio mečeve. Bio sam odličan, brz, tačan i sve je prošlo kako treba. Nastavljam sa pripremama za Prvenstvo Evrope u Bugarskoj za mesec i po dana. Želim da i tamo osvojim zlatnu medalju id a budem na nivou kao danas.

U kategoriji do 73 kilograma, još jednu titulu prvaka Zvezdi je doneo odlični Filip Jovanović.

- Prvi utisci posle osvojenog zlata su sjajni. Spremao sam se za ovo i srećan sam što sam se popeo na tron. Konkurencija je bila dobra kao i svake godine jer je ovo takmičenje svima prioritet, kad je domaća scena u pitanju. Zadovoljan sam kako sam odradio ceo turnir, nastavljam da se pripremama za neka naredna takmičenja.

U Rumu, tačnije u DŽL Sloven odlazi zlatna medalja za najboljeg u konkurenciji do 81 kilograma koju je osvojio Uroš Madžarević.

- Zadovoljan sam takmičenjem. Nadao sam se da ću biti prvi. Konkurencija je bila veoma jaka, možda i najjača ove godine u konkurenciji muškaraca. Bilo je čak i stranaca.

Odlični Darko Brašnjović, član trofejnog kluba sa Stare Karaburme (ODŽK Beograd) okitio se titulom najboljeg u kategoriji do 81 kilograma.

- Zadovoljan sam veoma, bila je dobra konkurencija, odlična organizacija. Prvenstvo je okupilo najbolje iz zemlje, nedostajalo je par boraca. Zadovoljan sam kako sam radio mečeve, nadam se najboljem na narednim takmičenjima.

Navijače plavo belog tima ( ODŽK Beograd) obradovao je i Filip Đinović ( do 100 kg).

- Bilo je veoma jako Prvenstvo, kao i svake godine. Svi treniraju za ovo takmičenje i svako je mogao da bude prvi. Nastavljam sa treninzima, okrećem se međunarodnoj sceni

Očekivano, u superteškoj kategoriji na najviši stepenik pobedničkog postolja popeo se Žarko Ćulum (ODŽK Beograd). Ćulum je i ovim zlatom još jednom potvrdio dominaciju u diviziji preko 100 kilograma.

- Izuzetno sam zadovoljan današnjim rezultatom, ali i time što se publika vratila u salu. Mnogo je bolja energija nego ranije u uslovima pandemije. Nadam se da je sada sve gotovo. Konkurencija je bila jaka kao i uvek. Žao mi je što nisu bili Kostić i Prgonjić, jer bi bilo još jače. Zahvalio bih se sparing partnerima iz kluba što su mi pomogli tokom priprema.

Kod dama, u kategoriji do 48 kilograma sve navijače Kinezisa obradovala je Nevena Milić (UDŽK Kinezis).

- Za ovo takmičenje se trenira cele godine i izuzetno sam zadovoljna kako sam odradila celo Prvenstvo. Konkurencija je bila veoma jaka, devojke su bile odlične. Organizacija takmičenja kao i uvek na vrhunskom nivou.

Milica Nikolić (Rakovica) trofejna srpska džudistkinja i reprezentativka Srbije, okitila se još jednim zlatom, ovoga puta u kategoriji do 52 kilograma.

- Zadovoljna sam kako sam danas radila s obzirom da se nisam takmičila u svojoj kategoriji. Na ovom takmičenju sam htela da potvrdim formu. Ove godine smo imali malo turnira zbog situacije u svetu, tako da mi je ovo značilo kao potvrda kvaliteta, da sam na dobrom putu. Ovo je jedno takmičenje u nizu do Evropskog prvenstva koje mi je ove godine bitno.

Marica Perišić ( Crvena zvezda, do 57 kg) reprezentativka Srbije i jedna od najboljih mladih džudistkinja nije krila zadovoljstvo još jednom odlično proverom pred Evropsko prvenstvo za seniore.

- Konkurencija je bila dobra, bio je ovo još jedan test za sledeća takmičenja. Ono što mi je drago je da se publika vratila u halu, da su tu da nas bodre i da je ponovo ona prava tamosfera na Prvenstvu.

Zvezdine dame dominirale su i u konkurenciji do 60 kilograma. Anja Obradović okitila se još jednom zlatnom medaljom.

- Drago mi je što je posle dve godine publika ponovo bila sa nama, mnogo je jači utisak kad je publika tu, bolja je atmosfera. Uživala sam na ovom takmičenju na kome je i organizacija bila na vrhunskom nivou. Drago mi je što sam učestvovala i mala priliku da potvrdim kvalitet, već treću godinu sam prvak države. Zadovoljna sam, ovo je bilo još jedno takmičenje pre međunarodne scene. Nastavljamo pripreme za Evropsko prvenstvo za seniore, u aprilu.

Jovana Bunčić na najbolji način se vratila na tatami posle najlepšeg razloga za pauzu, kada je postala mama. U konkurenciji do 70 kilograma, Jovana je bila neprikosnovena.

 - Ovo mi je prvo državno prvenstvo posle tri godine. Drago mi je da sam pokazala svoj kvalitet. Promenila sam kategoriju i drago mi je das am i ovde pokazala svoj kvalitet. Zadovoljna sam što se sve vraća na staro, da je publika ponovo tu, organizacija je bila odlična. Nastavljam sa pripremamam za naredna takmičenja, posebno za Evropsko prvenstvo u aprilu.

Mlada ali već trofejna reprezentativka Srbije i uzdanica novosadske Slavije, Milica Cvijić, trijumfovala je u kategoriji do 78 kilograma.

- Zadovoljna sam kako sam danas nastupala. Imala sam četiri meča, konkurencija je bila dobra. Ovo je samo stanica na putu jer me očekuju mečevi međunarodnih Kupova, Evropsko prvenstvo. Ovo zlato je podstrek da in a tim takmičenjima budem jednako dobra

Mlada Katarina Orlović (Ruma) okitila se šampionskom titulom u diviziji preko 78 kilograma.

- Zadovoljna sam učešćem, pripremali smo se za ovo. Konkurencija je bila oštra, ali sam uspela da ostvarim ono što sam želela. Organizacija je bila odlična, nikad Prvenstvo nije bilo na ovakvom niovu.

OSVAJAČI MEDALJA

SENIORI do 60 kg, zlato: Nemanja Milić (UDŽK Kinezis). Srebro: Ivan Leđanski (UDŽK Slavija). Bronze: Aleksa Nikolić (Niš) i Rastko Anđelković (Jedinstvo) Do 66kg, zlato: Strahinja Bunčić (Crvena zvezda). Srebro: Pavle Krsmanović (UDŽK Kinezis). Bronze: Denis Jurakić (ODŽK Beograd), Srđan Antelj (Cement). Do 73kg, zlato: Filip Jovanović (Crvena zvezda). Srebro: Aleksandar Rajčić (ODŽK Beograd). Bronze: Slobodan Đorđević (UDŽK Kinezis), Dejan Volaš (UDŽK Kinezis). Do 81kg, zlato: Uroš Madžarević (Sloven). Srebro: Đorđe Stanojević (UDŽK Kinezis). Bronze: Jovan Niškanović (Crvena zvezda), Andrey Del Rosso Pirolo (Partizan Beograd). Do 90kg, zlato: Darko Brašnjović (ODŽK Beograd). Srebro: Stefan Majdov (Crvena zvezda). Bronze: Milan Mihajlović (Niš), Mihajlo Ćirić (UDŽK Kinezis). Do 100kg, zlato: Filip Đinović (ODŽK Beograd). Srebro: Aleksandar Stojkov (UDŽK Kinezis), Bronze: Vojin Milićević (Zemun), Jovan Vulin (Sloven). +100kg, zlato: Žarko Ćulum (ODŽK Beograd). Srebro: Igor Vračar (UDŽK Kinezis), Bronze: Vladimir Gajić (Borac), Nikola Raičević (UDŽK Slavija).

SENIORKE, do 48kg, zlato: Nevena Milić (UDŽK Kinezis). Srebro: Mina Pešić (UDŽK Kinezis). Bronze: Mina Gačić (Crvena zvezda) i Iva Milošević (Rakovica). Do 52kg, zlato: Milica Nikolić (Rakovica). Srebro: Nikolina Nišavić (Partizan Beograd). Bronze: Nina Obadov (Partizan Novi Sad), Anja Stevanović (Vinča). Do 57kg, zlato: Marica Prišić (Crvena zvezda). Srebro: Teodora Ćopić (Rakovica). Bronze: Anastasija Milenović (Partizan Novi Sad), Olga Orlović (Partizan Novi Sad). Do 63kg, zlato: Anja Obradović (Crvena zvezda). Srebro: Jelena Tasić (UDŽK Slavija). Bronze: Duška Bekvalac (Jugović) i Tea Tintor (UDŽK Slavija).Do 70kg, zlato: Jovana Bunčić (Crvena zvezda). Srebro: Katarina Nađ (Omladinac). Bronze: Jovana Čakarević (Voždovac), Dunja Sadiku (Partizan). Do 78 kg, zlato: Milica Cvijić (UDŽK Slavija). Srebro: Jana Dugonjić (Partizan Beograd). Bronze: Dara Stojković (ODŽK Beograd) i Jovana Ivanović (Mladost Carina). +78kg, zlato: Katarina Orlović (Ruma). Srebro: Jovana Milošević (Žandarmerija). Bronze: Anastasija Bogdanović (Partizan Beograd), Emilija Pavlović (Leskovac).

Džudo na Areni

Vrhunski džudo od ove godine preko kanala Arena Sport moći će da prate svi ljubitelji ovog olimipjskog borilačkog sporta. Sva finala iz Šumica, hrama džudoa sa Otvorenom prvenstva Srbije mogli su da prate svi zaljubljenici vrhunskog sporta i to samo preko Arene.