Srbija jedan od stubova EDŽU

 

Evropski seniorski džudo kup okupio je rekordan broj država učesnika. Domaćini Džudo savez Srbije I Džudo klub Crvena zvezda već su dobili prve komplimente za odličnu organizaciju. O tome svedoče visoki predstavnici Evropske džudo unije kao i čelnici sudijske organizacije koji su već dva dana u Beogradu.

-Drago mi je da medijima mogu da prenesem prve utiske naših gostiju koji su više nego pozitivni. Na tatamiju Sportskog centra Šumice imaćemo prilike da uživamo u vrhunskom džudou 330 takmičara iz 24 države- rekao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.

Da  ugled koji Evropski seniorski džudo kup i Džudo savez Srbije ima u Evropskoj džudo uniji izuzetno  značajan najbolji je dokaz da se arbitri Evropske džudo unije  u srpskoj prestonici  pripremaju za veliki ispit i sticanje licenci sa kojima će moći da dele pravdu na velikim takmičenjima na Starom kontinentu. Ispit za licence biće održan upravo na petom Evropskom seniorskom džudo kupu našem “Srbija openu” ovog vikenda  u Šumicama.

- Džudo savez Srbije je počastvovan jer smo izabrani da se ovako značajan događaj,  sudijski ispit održi na našem Evropskom seniorskom džudo kupu. Ova činjenica je još jedna potvrda kvaliteta takmičenja ali i organizacije –istakao je  Ivan Todorov, prvi čovek  Džudo saveza Srbije.

Gosti,  Oleksandar Nagibin marketing direktor I Pavel Jasenovski sportski direktor Evropske džudo unije   pred predstavnicima medija nisu krili oduševljenje organizacijom. Za Oleksandra Nagibina  ovo nije prvi put da dolazi u Beograd.

-Već treći put sam ovde i drago mi je da mogu da kažem da nacionalna džudo  federacija pod vođstvom Ivana Todorova odlično radi što se najbolje vidi po rezultatima. Imajući u vidu tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi čitav svet mi smo izuzetno zadovoljni da vaše takmičenje traje i  to po najvišim standardima.  Do sada Evropski seniorski  džudo kup je  imao  najbolje moguće ocene od strane EDŽU i ni malo ne sumnjam da ćemo  biti zadovoljni ovogodišnjim izdanjem - istakao je Oleksandr Nagibin.

Sportski direktor Evropske džudo unije Pavel Jasenovski dao je kratak osvrt na značaj takmičenja kao i ulogu koju Džudo savez Srbije ima u evropskoj porodici.

-Evropski seniorski džudo kupovi u okviru takmičenja Evropske džudo unije predstavljaju  izuzetno važna takmičenja, top turnire  na kojima se prikupljaju poeni. Takođe istakao bih posebno mesto Beograda koji svake godine u septembru postaje centar našeg sporta. Još jednom bih istakao Džudo federaciju Srbije kao jednu od nacionalnih organizacija čiji je rad za primer. Vaš Savez je jedan od onih koji predstavlja stub  Evropske džudo unije i  ima  značajnu ulogu u afirmaciji i popularizaciji našeg sporta istakao je Pavel Jasenovski.

 

Tradicija odlične organizacije

Srbija ima dugu  tradiciju odlične organizacije velikih sportskih događaja. Od evropskih i svetskih prvenstava  90-tih godina ( EP ekipno 1986. u Novom Sadu, 1989. u Beogradu  do onih koje su oganizovana pre samo par godina. Evropsko ekipno 2006. u Beogradu na kome su srpske dame osvojile bronzu. Evropsko apsolutno iste godine u Novom Sadu i pojedinačno 2007. u srpskoj prestonici.

-Hteli smo da ostanemo na mapi džudo događaja. Zahvaljujući entuzijazmu Džudo kluba Crvena zvezda   kroz organizacju “Srbija opena”  ustanovljeno je  ozbiljno takmičenje na kome su snage odmeravali osvajači  evropskih, svetskih i olimpijskih medalja. Pomenuću samo neke  kao što su Uzbekistanac Abdulo Tangrijev, osvajač svetskih i olimpijskih medalja u superteškoj kategoriji,  Jermen Armen Nazarjan,   evropski šampion u konkurenciji do 60 kilograma, Uzbekistanac Rišod Sobirov, olimpijska bronza u Pekingu 2008. i Londonu 2012. Entuzijazam, veliki rad i posvećenost domaćina i prave zvezde džudoa na tatamiju prepoznati su  i od Evropske džudo unije i Beograd postaje ponosni domaćin Evropskog seniorskog džudo kupa “Srbija opena” - istakao je prvi čovek DŽS Srbije.

 

Satnica u Šumicama

Kvalifikacioni mečevi na Evropskom  seniorskom  džudo kupu u subotu I nedelju počinju u 10 časova. Svečano otvaranje kao i finalni blokovi na program su od 16 časova.

“Džudo više od sporta”

Ovogodišnji Evropski seniorski  kup  “Srbija open organizuje se pod sloganom “Džudo više od sporta”.

-Džudo u Srbiji ima dugu tradiciju i svoju vernu publiku. Na svakom  takmičenju tribine su u potpunosti ispunjene jer ljubitelji našeg sporta žele da vide i uživaju u majstorijama asova na tatamiju. Upravo je  zato ulaz na Evropski seniorski  kup  slobodan, jer na taj način želimo da dodatno afirmišemo i približimo džudo  i omogućimo što većem broju ljudi da uživa u ovom pre svega plemenitom sportu.

 

Zlatna mladost Srbije

Srpski mladi  džudisti ovog leta su  briljirali a ljubitelji  sporta uživali su u odličnim vestima koje su stizale sa evropskog, svetskog prvenstva, EYOF-a.

-Što se tiče mladih sportista Imali smo izuzetno uspešnu sezonu. U ekipnoj konkurenciji ženska kadetska reprezentacija Srbije je bila treća u Evropi, i peta na svetu. Sestre Obradović,  Anja i Jovana su zaista briljirale i donele su nam dosta radosti uz  Nadeždu Petrović. U kadetskoj konkurenciji one su osvojile zlato i bronzu na EYOF-u,  treće mesto na SP i i dve medalje na Evropskom prvestvu za kadetkinje. Srpski džudo ima budućnost a one nastavljaju zlatni niz. Strahinje Bunčića zlatnog sa Evropskog prvenstva,  Nemanja Majdova  kao drugog u Evropi. Na Evropskom juniorskom prvenstvu Nemanja je napravio podvig i sa bratom Stefanom osvoja  dve medalje zlato i bronzu. Nemanja je  laureat Olimpijskog komiteta Srbije i najbolji mladi sportista. Na tek završenom Evropskom juniorskom prvenstvu Žarko Ćulum je osvojio bronzu a ekipno su ostvarili plasma na sedmo mesto.  Sve su ovo  pokazatelji  da srpski džudo i u  ženskoj i u muškoj konkurenciji ima zlatnu budućnost.

 

_M233666