Radomir Kovačević, naš proslavljeni džudista, između ostalih osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi, preminuo je na današnji dan 2006. godine.

Kovačević je rodjen 20. marta 1954. godine u Drvaru. U Beogradu je završio gimnaziju, a reprezentativac SFR Jugoslavije postao je 1973. godine. Bio je višestruki prvak Jugoslavije i reprezentativac u apsolutnoj kategoriji, prvak Balkana 1980. u teškoj i apsolutnoj kategoriji, a "bronzani" 1977. Takodje, bio je prvak Mediterana na Igrama u Splitu 1979.

Bronzane medalje osvojio je na Evropskom prvenstvu 1976. godine i Svetskom prvenstvu 1979. Na Univerzitetu "Tokai" u Japanu diplomirao filozofiju sporta, sportsku medicinu i džudo. Bio je kapiten džudo kluba svog univerziteta Tokai u Japanu, a ravnim sebi smatrao ga je čovek koji je ubrzo počeo da ga smatra rođenim bratom, Jasuhiro Jamašita, najbolji japanski džudista našeg vremena. Ono što su Japanci cenili kod Kovačevića nisu bile samo njegove pobede na borilačkom polju, nego i savršeni borilački duh. Načinom treninga i borbe, ali i života, pokazao je da je u džudou, njihovom autohtonom sportu ravan Japancima.

Radio je kao predavač u SAD i kao profesor na Univerzitetu Long Ajlend. Svojim najvećim uspehom smatrao je to što je bio kapiten najuglednijeg sportskog kluba u Japanu, Tokaj univerziteta.

Uvek vedar i nasmejan, govorio je da priroda svima pruža priliku.

“Rađamo se kao pobednici i zatim zalutamo stranputicama društva i porodice. Ukoliko nešto želite, nemoguće je da ne uspete. Neophodno je samo da naviknete na rad i sve se može prevazići”, govorio je Radomir Kovačević, Srbin iz Bosne čija polovina pepela počiva u Beogradu, a druga polovina u počasnoj niši na univerzitetu Tokai u Tokiju.