Članovi srpskog olimpijskog tima Milica Nikolić, Nadežda Petrović, Marica Perišić i Strahinja Bunčić otputovali su put Alžira, gde će braniti boje Srbije na XIX Mediteranskim igrama koje će se održati u gradu Oranu u periodu od 25. juna do 6. jula 2022. godine.

Na ovom međunarodnom sportskom takmičenju, koje se održava svake četiri godine, učestvovaće sportisti iz 26 država sa 3 kontinenta, Evrope, Azije i Afrike. Iako Srbija nema izlaz na Mediteransko more, član je Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara i učesnik sportskih igara mediteranskih zemalja na osnovu osnivačkih prava.

Nadmetanje između zemalja „starog sveta” održaće se između 25. juna i 6. jula. Srpsku zastavu nosice Damir Mikec.

- Ogromno mi je priznanje što ću da nosim zastavu na otvaranju. To je velika čast svakom sportisti. Tim činom prihvatam ulogu predvodnika naših sportista, a ujedno mi je i veća motivacija na ličnom nivou - da osvojim medalju. Nadam se da ćemo obradovati naciju većim brojem medalja od onog u Taragoni, kad smo osvojili 32. Imamo vrhunske sportiste da to postignemo, ali je i konkurencija brojna i ozbiljna, tako da neće da bude lako. Svaka medalja biće ogroman uspeh - istakao je osvajač srebrnog olimpijskog odličja u Tokiju prošle godine.

Mikec je veteran Mediteranskih igara. Zasad je učestvovao na četiri izdanja i sa svakog se vratio s medaljom: Počeo je bronzom u Almeriji (2005), isto odličje osvojio je u Mersinu (2013), u Peskari se okitio srebrom (2009), a učešće na igrama država Sredozemlja, krunisao je zlatom u Taragoni (2018).

Alžirski grad Oran odabran je za domaćina XIX Mediteranskih igara odlukom Generalne skupštine Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara održane u Italiji 2015. godine. Oran će biti drugi grad u Alžiru koji će biti organizator Mediteranskih igara nakon glavnog grada u kojem je ovo takmičenje održano 1975. godine. Igre u Oranu poklopiće se sa proslavom 60. godišnjice nezavisnosti Alžira.