Na Olimpijskom stadionu u Oranu večeras su svečano otvorene XIX Mediteranske igre Oran 2022 koje će se po drugi put održati u Alžiru i koje će trajati do 6. jula 2022. godine. Naša delegacija izašla je na svečani defile praćena snažnim aplauzom, a zastavu Srbije nosio je osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju, strelac Damir Mikec.

Domaćini su se potruditi da tokom celog programa prikažu bogato kulturno nasleđe Alžira, što su i uspeli uz izuzetan kulturno-umetnički program. Pred prepunim tribinama Olimpijskog stadiona u Oranu, gledaoci su imali prilike da vide ples, muziku i druge elemente umetničkog programa koji će sigurno ostati u pamćenju svim učesnicima.

Našu delegaciju predvodio je aktuelni osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020, strelac Damir Mikec kojem je ovo bio prvi put da nosi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nekog multi-sportskog takmičenja. On je pre defilea sportista bio uzbuđen i zadovoljan što je imao tu čast da bude nosilac zastave, a tom prilikom je izjavio:

-Kada sam primio poziv iz Olimpijskog komiteta u trenutku sam doživeo osećaj miline i to je neki vid nagrade za moj minuli rad. Imao sam sličnu čast, ali ne može da se meri sa ovom. Na Univerzijadi u Šenzenu, u Univerzitetskom selu postojala je Ceremonija dobrodošlice i imao sam tu čast da podignem zastavu u selu, ali ovo će biti nešto sasvim drugačije. Kao predvodnik, „kapiten“predvodiću sve izvanredne sportiste koji će predstavljati našu zemlju na Mediteranskim igrama. Izaći ću sa zastavom, i na stadionu će se čuti ime naše zemlje, zaista sam uzbuđen, ali to mi daje i odgovornost da i kao predvodnik osvojim medalju za našu zemlju.Peti put učestvujem na Mediteranskim igrama, sa svih do sada sam se vraćao sa medaljom i ne želim da taj niz prekinem. Čin da nosim zastavu mi je još veća motivacija.

Tokom ceremonije gledaocima su se obratili Mohamed Aziz Derouaz, predsednik Organizacionog komiteta Mediteranskih igara Oran 2022 i predsednik Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, Davide Ticano. Igre je zvanično otvorio predsednik Narodne Demokratske Republike Alžir, Abdelmadžid Tebun.

Naši sportisti već drugog dana takmičenja, u nedelju 26. juna nastupaju u velikom broju sportova, a naši karatisti Tamara Živković, Stefan Joksić i Đorđe Salapura biće u prilici da se nadmeću za prve medalje za našu zemlju.