Evropski olimpijski festival mladih od 24. jula, u Banskoj Bistrici okupiće mlade sportiste iz cele Evrope.
EYOF, 16-ti po redu ove godine u Slovačkoj, ugostiće dečake i devojčice uzrasta od 15-18 godina u deset sportova: atletici, badmintonu, biciklizmu, džudou, sportskoj gimnastici, košarci, odbojci na pesku, plivanju, rukometu i tenisu.
Na džudo turniru boje Srbije braniće naši mladi džudisti Nikolina Nišavić (do 52 kg), Jovana Stjepanović (do 78 kg), Mihajlo Simin ( do 73 kg), Stefan Zubović ( do 81 kg) I Miljan Radulj ( do 90 kg),
Letnji Evropski olimpijski festival mladih će se održati u Banskoj Bistrici i još četiri lokacije: Zvolen, Slovenska Lupča, Detva i Badin. Osim sportskih nadmetanja, takmičari će imati priliku i da se edukuju ali i zabave u mestima koja su na nekoliko minuta hoda udaljena jedna od drugih.
Ceremonija otvaranja Letnjeg Evropskog olimpijskog festivala mladih će se održati na gradskom trgu, a ovo će biti prvo izdanje EYOF-a na kojima će svaka zemlja imati po dva nosioca zastave (jedan dečak i jedna devojčica).
Idejni osnivač EYOF-a je Žak Rog, dugogodišnji predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ovogodišne izdanje Evropskih letnjih igara održava se 24. jula do 30. jula 2022.