Džudo savez Srbije je u prisustvu velikog broja uvaženih zvanica, gostiju iz svih sfera drušvenog i sportskog života, ali i velikog broja klubova i reprezentativaca svih uzrasta ove nacionalne federacije, u svečanoj sali hotela Hajat, proslavio je vrhunske rezultate koje su džudisti i džudistkinje postigli u periodu od 2020 -2022. godine.

Da imaju razloga za slavlje i zadovoljstvo najbolje govore činjenice, a to su čak 52 trofeja osvojena na evropskim, svetskim prvenstvima, Gran slem, Gran pri takmičenjima.

-Izuzetno mi je drago da smo se okupili da proslavimo vrhunske rezultate naših reprezentativaca u periodu 2020-2022. Znate da smo zbog kovid pandemije zaista svi bili zabrinuti, ne za džudo, nego za kompletan sport, jer smo praktično prestali da treniramo, odnosno bilo je moguće samo individualno raditi sa takmičarima, a niko do nas nije mogao da sagleda dalju perspektivu razvoja- rekao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije. - Ipak sad kada sumiramo rezultate, možemo biti više nego zadovoljni. Uprkos toj godini pauze, i osamdeset posto neodržanih akcija, mi kao jedna mala federacija na svetskom niovu osvojili 52 trofeja na evropskim svetskim, Gran slem i Gran pri takmičenjima.

Vrhunski rezultati džudistkinja i džudista Srbije na međunarodnoj sportskoj sceni ostvareni su u svim uzrastnim kategorijama od kadeta do veterana, u individualnoj i klupskoj konkurenciji.

-Upravo zato želim da se zahvalim Ministarstvu sporta, Olimpijskom komitetu na podršci, i želim da istaknem da se mi već spremamo za Pariz. Uveren sam da ćemo ostvariti snove, pre svega snove naših takmičara ali i nas kao funkcionera u džudou, i da ćemo našoj bogatoj riznici dodati i tu olimpijsku medalju. Hteo bih da čestitam našim klubovima koji nas predstavljaju u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Pohvale idu na adresu Džudo kluba Slavija, koja je 2019 godine bila treća u Ligi i Evropi plasirala se u Ligu šampiona. Posebno bih čestitao Džudo klubu Crvena zvezda koji je trenutno prvi na Evropskoj rang listi klubova a to pre svega zahvaljujući kontinuitetu vrhunskih rezultata u minulih osam godina. Sve pohvale idu i na ženskom timu Džudo kluba Crvena zvezda koje su ove godine debitovale u Ligi šampiona i ostvarile plasman na sedmo mesto.

Ivan Todorov, predsednik DŽSS posebno je istakao da put do vrhunskih sportskih rezultata nije moguć bez velike podrške države.

-Izuzetna podrška i zahvalnost svima koji su nam pomogli u našem cilju, a pre svega mogu da kažem da je to naša država. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću koji na sreću svih nas voli sport, razume naše probleme. Uveren sam da će projekat o kome smo svi sanjali a to je Nacionalni trening centar uskoro biti otvoren, tako da ćemo pored dobrih rezultata imati svoju kuću što će biti dodadni postrek za još nova postignuća. Džudo savez Srbije ima sjajnu prošlost, a videli ste rezultate mladih takmičara što nam daje i uliva nadu da čemo imati sjajnu budućnost. Našim sportistima, klubovima želim još bolje rezultate u sledećoj godini, a seniorima želim da ostvare svoje snove u Parizu -istakao je Ivan Todorov.

Božidar Maljković prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije još jednom je istakao značaj rezultata koje postižu takmičari DŽudo saveza Srbije.

- Ceo život sam se bavio košarkom, nisam imao pojma šta je džudo, sem onoga što sam viđao u medijima. Kada sam bio trener Pariza došao mi je direktor kluba i rekao da moramo da izađemo iz dvorane na mesec dana, jer je Prvenstvo Francuske u džudou. A mi u tom trenutku igramo Evroligu, najjače takmičenje. Meni to nije bilo jasno, pitam zašto, kaže imaju juniorsko prvenstvo Francuske u džudou. Naravno, mi smo izašli iz sale mesec dana... Na jednoj ovakvoj ceremoniji Svetskog džudo saveza sretnem Ivanovog prijatelja, mog poznanika Dujea velikog šampiona i ona dva brata Varson. Kažem mu majstore svaka čast vi ste blizu vlasti, vi ste moćni. Dakle hoću da Vam kažem šta je džudo u jednoj zemlji koju izuzetno dobro poznajem. Prema tome kad se tiče ove situacije ovde, imamo izvanrednu saradnju zato što džudo na svu sreću pripada džudistima - Ivanu, profesoru Bratiću i njihovoj ekipi, kako optimalno i treba da bude. Jedan od poslednjih dokaza posvećenosti je i nova dvorana DŽudo kluba Crvena zvezda koja će biti ponos i mesto okupljanja zaključio je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Džudisti Crvene zvezde već osam godina na međunarodnoj klupskoj sceni postižu vrhunske rezultate, 2021 i 2022 okitili su se zvanjem viceprvaka Lige šampiona a trenutno zauzimaju prvo mesto na EJU rang listi.

-Velika mi je čast da ispred Džudo kluba Crvena Zvezda primim ovo prestižno priznanje. Naši rezultati su plod dugotrajnog rada, jer smo već zadnjih osam godina u evropskim takmičenjima, dve godine za redom smo vicešampioni Evrope, dva puta treći, i jednom peti. U Ligi Evrope smo bili srebrni i treći. Želim prvo da se zahvalim stručnom štabu, mojim sportistima i celokupnoj upravi. Mi kao klub smo obezbedili vrhunske uslove za naše džudiste, radimo konstantno na poboljšanju sportske infrastrukture i kadrovima. Naredne godine, mi smo domaćini Lige šampiona i nadam se da ćemo se konačno okititi zlatnom medaljom i doneti dugo očekivanu evropsku titulu u naš klub Crvena zvezda, da se uz fudbal i vaterpolo, i mi okitimo titulom prvaka Evrope. Živela Srbija i živela moja Crvena Zvezda- istakao je Stojan Vujko.

Za vrhunske rezultate u periodu 2020- 2022 plakete i priznjanja uručeni su Džudo klub Slavija za bronzanu medalju na Ligi šampiona u Parizu 2021. zatim Nikolini Nišavić (Partizan, Beograd), Nataliji Prolić (Cement Beočin), Milan Bulaja ( Proleter, Zrenjanin), Miljan Radulj (Borac, Novi Sad), Stefan Zubović (Sloven, Ruma), Dušan Grahovac (Novosadski džudo klub), Mihajlo Simin (Novosadski džudo klub), Strahinja Maleš ( Slavija, Novi Sad), Matija Jeremić (Rakovica), Anja Obardović (Slavija, Novi Sad), Marica Perišić (Crvena zvezda), Nadežda Petrović (Crvena zvezda), Andrea Stojadinov ( Tamiš, Pančevo), Milica Nikolić(Rakovica), Aleksandar Kukolj (Radnički, Beograd), Darko Brašnjović (ODŽK Beograd),Nemanja Majdov (Crvena zvezda), Strahinja Bunčić (Crvena zvezda), Milica Žabić (Crvena zvezda), Slavko Stanišić (veteran),Džudo klubu Partizan Beograd, Proleter -Zrenjanin, Borac- Novi Sad, Sloven-Ruma, Novosadski džudo klub, Džudo klub Rakovica, Džudo klub Tamiš Pančevo, Džudo klub Radnički Beograd, ODŽK Beograd i DŽK Dinamo Pančevo, Džudo klubu Cement Beočin, Olimpijskom komitetu Srbije. Za odlične rezultate na području inkluzivnog džudoa, klubovima Sensei IN iz Sombora i Jedinstvo iz Kačareva.