fOTO: Ivica Veselinović 

Na Stadionu „Henrik Rejman“ u Krakovu svečano su otvorene III Evropske igre koje će se održati u Krakovu i regijama Malopolska i Šlonska u Poljskoj (od 22. juna do 2. jula 2023. godine).

Tokom ceremonije gledaocima su se obratili maršal regije Malopolska Vitold Kozlovski, gradonačelnik Krakova Jacek Majhrovski, zamenik premijera Džek Sašin i predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Spiros Kapralos a Igre je zvanično otvorio predsednik Republike Poljske, Andrzej Duda.

Srpska delegacija izašla je na svečani defile praćena snažnim aplauzom, državnu zastavu nosili su naši olimpijci, kajakaši Milica Novaković i Marko Novaković.

Domaćini su se potrudili da tokom celog programa prikažu bogato kulturno nasleđe Poljske, što su i uspeli uz kvalitetan kulturno-umetnički program. Pred punim tribinama Stadiona „Henrik Rejman“u Krakovu, gledaoci su imali prilike da vide ples, muziku i druge elemente umetničkog programa koji će sigurno ostati u pamćenju svim učesnicima.

Kajakašima Milici Novaković i Marku Novakoviću ovo je bilo prvi put da nose zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nekog multi-sportskog takmičenja.

-Posebno sam ponosna što je mog prijatelja i kolegu Marka Novakovića i mene, Olimpijski komitet Srbije izabrao da budemo nosioci zastave naše zemlje na ceremoniji otvaranja Evropskih igara 21. juna. Smatram da je to jedna od najvećih dostignuća koje jedan sportista može da ostvari, izvan vrhunskih sportskih rezultata. To mi je svakako dodatni podsticaj da dam sve od sebe u Poljskoj. Pozivam sve naše ljude da prate naše nastupe i da kao i uvek, navijaju za nas -rekla je istakla je Milica Novaković.

Naši sportisti drugog dana takmičenja, u četvrtak, 22. juna, nastupaju u kajaku, streljaštvu i sinhronom plivanju.