Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, 21. septembra 2023. godine, u Sabornoj crkvi u Sentandreji Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski g. Lukijan odlikovao je Njegovu ekselenciju dosadašnjeg ambasadora Republike Srbije u Mađarskoj  i predsednika Džudo saveza Srbije Ivana Todorova Ordenom Eparhije budimske prvog reda za posebne zasluge za Eparhiju budimsku kao i za poseban doprinos izgrađivanju odnosa između Mađarske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve na opštu korist naših naroda.

Prilikom dodele najvišeg crkvenog odlikovanja Eparhije budimske, Vladika Lukijan je posebno naglasio umeće i doprinos ambasadora Todorova na putu izgradnje mira i prijateljstva između srpskog i mađarskog naroda odnosno između naše matične zemlje Republike Srbije i Mađarske.

Njegova Ekselencija ambasador Todorov je zablagodario Preosvećenom Episkopu, sveštenstvu i monaštvu Eparhije budimske sa kojima je tokom petogodišnjeg mandata u Budimpešti negovao izuzetne službene ali i prijateljske odnose. Ambasador je zahvalio svima koji su prisustvovali dodeli Ordena, i naglasio da će zauvek ostati vezan za Eparhiju budimsku i Mađarsku uopšte za čije čelično prijateljstvo sa Srbijom je i on zaslužan.

Dodeli odlikovanja prisustvovala je Njena ekselencija Biljana Gutić-Bjelica, ambasador Bosne i Hercegovine u Mađarskoj, osoblje Ambasade Republike Srbije i predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj.

Posle svečanosti u Sabornoj crkvi, usledio je prijem u Biblioteci Eparhije budimske.

Ambasador Todorov krajem meseca odlazi na novu diplomatsku misiju u Bosnu i Hercegovinu te mu Eparhija budimska iskreno zahvaljuje za sva dobra koja je učinio za Srpsku pravoslavnu crkvu i želi mnogo sreće i uspeha na mestu ambasadora Republike Srbije u BiH.