Uspesi ODŽK Beograda i Crvene zvezde najbolja su promocija Srbije

Predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov, potpredsednik novog klupskog prvaka Evrope ODžK Beograd Želimir Radonjić i predsednik osvajača bronzane medalje, Džudo kluba Crvena zvezda Stojan Vujko, poručili su danas da je organizacija završnog turnira Lige šampiona i osvajanje medalja predstavljala najbolju promociju Srbije i džudoa kao sporta.

- Ovo su dani za istoriju. Dva džudo kluba iz Beograda, iz naše lepe i nepobedive Srbije, su među tri najbolja kluba u Evropi. Čestitam i jednima i drugima na velikom uspehu. Mnogi su titulu ODžK Beograda proglasili senzacijom, a ja ću da kažem da je to podvig. Čestitam i Crvenoj zvezdi koja je osvojila sedmu medalju na velikoj sceni u poslednjih 10 godina. Ovo je dokaz da je iza nas dobar rad, kako u Savezu tako i u klubovima - rekao je Todorov na konferenciji za medije u Beogradu.

Ivan Todorov je posebno istakao da je ponosan na činjenicu da je finalu prisustvovalo 8.170 gledalaca, koji su dali poseban doprinos spektaklu. Dodao je i da je ponosan što je Savez u isto vreme organizovao i 75. evropski Kongres i finale Lige šampiona.

- Pokazali smo još jednom organizacione sposobnosti i poslali jednu divnu sliku u svet. Dobili smo pohvale da je ovo najbolje organizovana završnica takmičenja u poslednjih 10 godina - dodao je Todorov.

Todorov se posebno zahvalio medijima na podršci je dodao i da će Džudo savez Srbije u saradnji sa DŽK Crvena zvezda učiniti sve da posle finala Lige šampiona u Parizu 2024. godine učini sve da se finalni turnir vrati u Beograd već 2025. godine. Dodao je i da će džudo imati osam predstavnika na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine i da se nada da će neko od njih osvojiti medalju. Todorov je naglasio da je vreme da se Džudo savez Srbije okiti i olimpijskim odličjem, jer je poslednja osvojena 1980. godine kada se Radomir Kovačević u Moksvi okitio bronzom.

Todorov je naglasio da će novi klupski šampion Evrope dobiti od Saveza nove strunjače za trening, a da će stare biti donirane nekom manjem beogradskom klubu.

Potpredsednik ODžK Beograd Radonjić rekao je da je njegov klub sad dokazao da je veliki.

- Slažem se sa predsednikom Saveza da je ovo podvig. Niko posle ovoga više ne može da kaže za nas da smo mali klub. Mi smo veliki klub, mi smo ispisali istoriju zajedno sa Crvenom zvezdom. Nadam se da će ova dostignuća biti podstrek za druge. Na ovakvim takmičenjima pobeđuju kvalitet, motivacija i srce, sve se složilo. Mi smo kao klub sad doživeli medijsku pažnju, do sad niko nije čuo za nas i nadam se da će nas ugostiti predsednik države - rekao je Radonjić.

Stojan Vujko predsednik Džudo kluba Crvena zvezda I predsednik Skupštine SD Crvena zvezda istakao je da je njegov klub potvrdio kontinuitet rezultata na velikim takmičenjima.

- Prvenstveno, želeo bih da čestitam ODŽK Beogradu na istorijskom uspehu, pokazali su zajedno sa nama da su snovi ostvarivi, da Liga šampiona nije nešto što je mit i gde ne mogu da se osvajaju odličja. Čestitam i mojim džudistima koji su se prikazali u odličnom svetlu. Crvena zvezda je kao klub potvrdila da je kontinuirano u vrhu evropskog klupskog džudoa. Od 2014. godine, kada smo krenuli sa takmičenjima u Ligi Evrope, osvojili smo bronzu pa zatim 2016. i srebro, od 2017. godine se takmičimo u Ligi šampiona, gde smo prvi put bili peti, a od tada smo osvajali bronzana i srebrna odličja na svakom takmičenju.

Stojan Vujko objasnio je dešavanja na finalnom turniru Lige šampiona.

- Nismo imali tu sportsku sreću da uđemo u finale. Džudo je nepredvidiv sport, zato je i zanimljiv za gledanje. Bilo je mnogo favorita na ovom takmičenju, ali je na kraju pobedio onaj ko je imao najviše koncentracije i najbolju volju. Sama organizacija takmičenja je bila fenomenalna, veliki broj navijača na tribinama je pokazatelj snage našeg sporta i našeg Saveza. Hvala medijima na velikoj pažnji koja je data našem sportu i nadam se da će se to i nastaviti. Džudo je viteški sport koji ne prepoznaje konkurenciju, svi smo partneri, u radu u džudou, zato danas i sedimo ovde svi zajedno i radujemo se zajedno našim uspesima – velika medijska pažnja je posvećena, na tome se posebno zahvaljujem predstavnicima sedme sile i nadam se da ćete tako nastaviti, i da ćemo se svi upoznati sa džudoom, koliko je to jedan divan, viteški i sport koji ne prepoznaje konkurenciju, nego smo svi partneri u radu i džudou istakao je Stojan Vujko, predsednik Džudo kluba Crvena zvezda.

Na konferenciji medijima su se obratili otac i sin, sportski direktor i kapiten ODŽK-a Slaviša i Aleksandar Nerandžić.

-Ovo je velika stvar za naš sport, mnogo medalja u poslednjih petnaest godina. Lestvica našeg sporta i popularnost se digla na najviši mogući nivo. Omladinski džudo klub Beograd najviše se bazira na psihofizičkom razvoju dece, I samim tim od te baze mi stvaramo takmičare u svim uzrasnim kategorijama. Svakog vikenda učestvujemo na takmičenjima i veoma smo uspešni, visoko se kotiramo, i od toga smo uspeli da, u poslednjih petnaest godina, osvojimo preko petnaest medalja u pionirskoj, kadetskoj konkurenciji kao I kod mlađih seniora, kao I da na Prvenstvima Evrope i sveta osvojimo medalje I dostojno predstavljamo našu državu. Svetu smo pokazali koliko smo mi džudo porodica, koliko želimo, koliko volimo ovaj sport, i na najbolji mogući način smo reprezentovali i zemlju, i klub. Hvala takmičarima, hvala roditeljima, hvala onoj dečici koja su skakala i radovala se svakom uspešnom bacanju, svakom uspešnom poenu koji je doprineo tome da se naš klub dovede na krov Evrope- rekao je Slaviša Nerandžić, sportski direktor ODŽK Beograd.

Kapiten Aleksandar Nerandžić istakao da je njegov tim krasila pozitivna energija i timski duh.

-Ovaj rezultat po meni nije slučajan, iako smo mi na papiru bili totalni autsajderi. Ipak, kada pogledamo ovu ekipu i pojedince, imali smo dve evropske medalje u timu i takođe još nekoliko kvalitetnih boraca, koji mogu da pobede svakoga. Naravno, i da izgube od svakoga, ali i da pobede svakoga. Mislim da je ovaj rezultat rezultat svih nas, i članova uprave sportskog društva, dece, roditelja, nas, takmičara, trenera, i da smo to učinili uz jedan težak i naporan rad, uz verovanje da je i taj timski duh i hemija, i lavlje srce, nešto što nas je i dovelo do evropskog trona istakao je Aleksandar Nerandžić.

Vladimir Jovičić šef stručnog štaba DŽk Crvena zvezda čestitao je ODŽK Beogradu na uspehu kao i svojoj ekipi na kontinuitetu vrhunskih rezultata.

-Čestitao bih ODŽK Beogradu na zlatu, svaka čast, sjajan nastup, bili ste spektakularni! Takođe, čestitao bih mojim momcima i mojim devojkama na požrtvovanju, a posebno momcima na petoj medalji u nizu. Znači, peti put se vraćamo sa medaljom Lige šampiona, ne onom koju smo želeli, ali svakako mogu da obećam da ćemo se vratiti sledeće godine, da ćemo pokušati ponovo. Ono što je bitno pomenuti, to je publika. Devet hiljada ljudi, to je stvarno uspeh svih nas zajedno, i medija, na tome vam se posebno svi mi zahvaljujemo, zato što je u takvoj atmosferi sve moguće. Ta atmosfera je iznela kako ODŽK, tako i nas. Nadali smo se srpskom finalu, to bi stvarno bilo spektakularno. Video sam puno Zvezdinih navijača i to je ono što me je radovalo. Možda mi je zato najžalije što nismo otišli do kraja, što nismo ušli u finale. Devetsto dece koja treniraju u klubu bilo je tamo sa roditeljima, na tribinama, sa Zvezdinim zastavama, i davalo nam podršku. Veliko hvala Džudo savezu Srbije koji je organizovao ovo takmičenje zajedno sa Džudo klubom Crvena zvezda, svaka čast, ljudi, stvarno ste napravili spektakl, hvala predsednicima na poverenju. Veliko hvala medijima, koji nas podržavaju, koji ste izneli ovaj događaj sa toliko gledalaca.

U ime džudista Crvene zvezde medijima se obratio kapiten Bojan Došen

-Čestitke timu ODŽK Beograd, čestitam im na zladnoj medalji, čestitam i i svojim momcima iz Džudo kluba Crvena zvezda. Jednostavno, dali smo sve od sebe, sreća nam tog dana nije bila naklonjena, ali radićemo dalje. Tokom ove godine smo pokazali da smo sjajni i imali smo jako tešku i dugu sezonu na IJF tour-u, i drago mi je da su naši klubovi predstavili srpski džudo na najbolji mogući način među evropskoj klupskoj sceni. Nadam se da će sledeće godine u Ligi šampiona Džudo klub Crvena zvezda možda da ostvari isti rezultat kao i ove godine ODŽK Beograd.