Srdjan Vucelja i Vinko Lemić, reprezentativci Srbije u inkluzivnom džudou i članovi DŽK Sensei IN, trijumfovali su na prvom turniru za osobe sa smetnjama i invaliditetom u gradu Venray-u u Holandiji, uz podršku Evropske džudo unije.
Srđan Vucelja (do 60 kg) je bio naš predstavnik u borbama. Vucelja je ostvario pobede u sva tri meča i to iponoma čime je trijumfovao i osvojio zlatno odličje za Srbiju i za somborski klub Sensei IN.
Vinko Lemić se u Holadniji nadmetao u katama i uz pomoć svog partnera Uglješe Vukobratovića predstavio je Nage No katu iz položaja sa kolena. Vinko je odlično izveo katu i na osnovu ocena žirija sa malom razlikom u odnosu prvoplasirani par, okitio se vicešampionskim odličje.
Turnir u Holandiji je prvi probni turnir za čiju je organizaciju zadužena Komisija za Adapted džudo pri Evropskoj džudo uniji.
- Cilj ove komisije je da preuzme organizaciju, edukaciju trenera i dalji razvoj džudoa za osobe sa smetnjama i invaliditetom i na taj način bude primer svim ostalim sportovima. Stav Adapted džudo komisije pri EJU je da su jednake šanse važne kao i jednaka prava. Džudo sport osoba sa invaliditetom nije bio precizno definisan i organizacija samih takmičenja je bila prepuštena na nekoliko organizacija. Adapted dzudo Komisija je veoma važan korak ka inkluziji i nesegregaciji sporta osoba sa invaliditetom, a dzudo je odličan primer na koji način se to može sprovesti rekla je Sajonela Krga, predsednik Komisije za razvoj i unapređenje sporta posebnih grupa Džudo saveza Srbije i glavni trener i predsednica Džudo kluba Sensei-In.
Sombor je prvi u našoj zemlji koji sporovodi masovni trenažni rad u džudou za osobe sa invaliditetom.
-Iskustvo desetogidišnjeg rada u ovoj oblasti daje primer pozitivne prakse ostalim klubovima. Takmičari DŽK Sensei IN Do mogu se pohavliti učešćem na takmičenjima i u njihovoj bogatoj riznici se nalazi 20 medalja. Uz odlične rezultate na takmičarsko planu i na polju organizacije Sensei IN se može pohvaliti i organizacijiom tri medjunarodna edukativna seminara koji je okupio više od 40 trenera rekla je Sajonela Krga.
Za 2024. godinu u najavi je prvo zvanično Evropsko prvenstvo pod organizacijom Evrpske džudo unije.
-Činjenica da nas očekuje Evropsko prvenstvo znači da već sada počinjemo sa planiranjem trenažnog rada za narednu godinu istakla je Sajonela Krga, predsednik Komisije za razvoj I unapređenje sporta posebnih grupa Džudo saveza Srbije i glavni trener i predsednica Džudo kluba Sensei-In.