Tradicionalno početkom godine održan je seminar za obnovu sudijskih licenci Džudo saveza Srbije za 2024.
Na Iriškom Vencu u hotelu Norcev, okupilo se 62 arbitra koji su učestvovali u dvodnevnom sudijskom seminaru pod stručnim vođstvom Bogdana Šujice, predsednika Sudijske komisije Džudo saveza Srbije i Svetozara Otića, arbitra internacionalnog A zvanja.
-Veliku pomoć u organizaciji imali smo u Džudo savezu Vojvodine koji nam je ustupio opremu i tatami koji su nam bili neophodni za održavanje semanara- rekao je Bogdan Šujica, predsednik Sudijske komisije DŽSS.
Novina u radu Sudijske komisije je da su imena svih arbitara „registrovana“ kroz Aplikaciju koja počinje da se koristi od ove godine.
-Od 2024. ćemo je zvanično koristiti za delegiranje i ocenjivanje sudija. Samo učesnici seminara će imati mogućnost da se prijave za suđenje na domaćim takmičenjima, a rukovodioci suđenja će na osnovu pristiglih prijava odrediti tim sudija za svako pojedinačno takmičenje.
Arbitrima učesnicima seminara tokom prvog dana predstavljena je nova aplikacija da bi potom na programu bila analiza suđenja Prve i Super lige Srbije.
-Sve sporne momente smo kroz primere analizirali, a za neke nejasnoće i nedoumice u vezi samih pravila pružili smo detaljna objašnjenja, koja smo i praktično, u kimonima, na tatamiju precizno objasnili i definisali. Sudijama smo predstavili i nove dokumente, koje su uveli EJU i IJF: dokument za takmičare -direktan Hansokumake i dokument za trenere- isključenje trenera sa takmičenja rekao je Bogdan Šujica.
Tokom seminara srpski arbitri imali su priliku da prate direktan prenos IJF sudijskog seminara na kome su eksperti EJU i IJF davali dodatna objašnjenja uz video primere.
-Pravila definitivno nisu menjana, a poseban akcenat je stavljen na video i foto dokaze za donešene sudijske odluke. Svaki sporni rezultat ili kazna moraju biti dokumentovani videom ili fotografijom spornog momenta. Za te dokaze potrebna je vrhunska oprema koja snima svaki meč iz najmanje dva ugla uz odgovarajući softver. Ovu opremu trenutno ima Džudo savez Vojvodine. Takođe, tokom prenosa više puta je bilo napomene da će nakon Olimpijskih igara u Parizu biti novih izmena džudo pravila.
-Komisija za obuku sudija za tri godine rada održala je četiri obuke za nove arbitre, za njih 51, od kojih trenutno aktivno sudi 29. Usvojen je i predlog da se jednom godišnje organizuje seminar za trenere, tokom koga će Sudijska komisija održati predavanje i približiti trenerima pravila suđenja, na sva pitanja dati stručne odgovore, kako bi smo na takmičenjima imali manje nejasnoća -istakao je Bogdan Šuica.
Sudijska komisija istakla je termine za obuku novh kandidata po regionima Novi Sad :15-16.mart 2024. Niš: 12-13. april 2024. Beograd 24.-25. maj 2024.
Predstavljeni su uslovi i program obuke kandidata za internacionalne sudije.
-Prijavilo se preko 30 kandidata, zainteresovanih da u narednom periodu učestvuju u programu. Sudijska komisija će na osnovu ocena i pokazanog znanja napraviti listu i predlagati UO JSS kandidate koju su spremni za polaganje za B licencu- zaključio je Bogdan Šuica.
U okviru seminara organizovano je polaganje za Nacionalne sudije, za kandidate koji su ispunili uslove propisane Sudijskim pravilnikom.
Nove nacionalne sudije su postali sledeći kandidati:Slobodan Prelević, Ana Milošević, Sergej Krstić , Andrija Aleksić, Ivan Ložajć, Igor Nurkić, Mila Dorđević (svi JICS), Milica Jović, Mladen Simonović, Marta Mirkov, Miloš Radisavljević (svi Beograd), Milica Nešković, Luka Jandrić, Nikola Mikec, Vladimir Čurčić, Andijana Perović, Borislav Matić (svi Vojdovina).