Takmičari Džudo saveza Srbije aktivno su učestvali u radu tradicionalnog Sportskog sajma. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obraćajući se gostima na ceremoniji svečanog otvaranja podsetio je da su srpski sportisti u 2015. godini osvojili 521 medalju.

– Oboreni su svi rekordi, hvala svima koji su omogućili da se srpska zastava 521 put vidi na pobedničkim postoljima širom sveta. Postavili smo visoke standarde, ali u sportu mora da se gleda samo napred i očekujem da naredna godina, koja je olimpijska, bude još bolja – rekao je ministar Vanja Udovičić.

On je uporedio rezultate iz 2015. sa rezultatima 2011. godine, koja je takođe bila predolimpijska.

– Tada smo osvojili 11 medalja u olimpijskim sportovima, a ove 29. Sa puno optimizma dočekujemo sledeću godinu i nadam se da ćemo na ovom istom mestu proslaviti rekordan uspeh – istakao Udovičić i poručio da je najveći značaj Sajma sporta u velikom broju dece, koja je u naredna tri dana imati priliku da upoznaju svoje idole i zavole sport.

– Ako samo jedno dete posle ovog Sajma krene da se bavi sportom - uspeli smo – poručio je Udovičić.

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević rekao je da mu je čast što ima priliku da bude na otvaranju Sajma sporta i podsetio na mnogobrojne uspehe koje su srpski sportisti u ovoj godini ostvarili širom sveta, a zatim proslavili zajedno sa građanima.

– Sport je najbolji ambasador i na nama je da ga ispratimo kako dolikuje. Beograd će naredne godine organizovati Evropsko prvenstvo u vaterpolu i futsalu, kao i preko 60 međunarodnih sportskih takmičenja, a 2017. nas očekuje dvoransko prvenstvo Evrope u atletici. Koliko nam je sport značajan ilustruje podatak da je gradski budžet za sport sledeće godine veći za 20 odsto.

Prisutnima na Sajmu obratio se direktor kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt.

– Hvala što ste me pozvali da budem ovde sa vama. Ova ideja je fantastična, ne zaboravite da je u sportu najvažnije da se uživa. Nekad se pobeđuje, nekad gubi, ali je najvažnije druženje i poštovanje fer pleja – poručio je Kartrajt.

Posetioce tokom tri dana trajanja, na 11.500 kvadratnih metara, očekuju predstavnici više od 100 sportskih saveza, više od 20 sportskih terena i poligona za aktivaciju, preko 20 predavanja i seminara u oblasti sporta, medicine i ishrane, ali i druženje sa više od 300 aktuelnih, legendarnih i stipendista vrhunskih sportista.

 

Prvog dana posetioci će moći da vide prezentaciju Evropskog šampionata u futsalu koje će se održati u Beogradu, na štandu Olimpijskog komiteta biće Ivana Španović i Asmir Kolašinac, a očekuje se i zanimljiva promocija knjige „Sportski kuvar”.

Za subotu je zakazan seminar za generalne sekretare saveza, plus nekoliko stručnih predavanja, dok je nedelja rezervisana za promociju Evropskog prvenstva u vaterpolu i promociju knjige „Žene i sport”

Takmičari kao i podmladak Džudo saveza Srbije posetiocima će se predstaviti u subotu od 16 časova u ali 1 Beogradskog sajma.