Srpski džudisti u sredu u ranim jutarnjim časovima otputovaće put Francuske i Pariza gde će učestvovati na najvećem svetskom planetarnom takmičenju, Olimpijskim igrama. Na svečanom ispraćaju na aerodromu Nikola Tesla srpskoj sportskom javnosti obratili su se naši trofejni reprezentativci Milica Nikolić, Marica Perišić i Strahinja Bunčić kao i treneri Nemanja Petrović, Vladimir Jovičić i Nikola Nikolić.
-Na proteklim Olimpijskim igrama imali smo pet takmičara i to je bio ogroman uspeh. Na Igrama 2024 imamo šest plasiranih gde su svi konkurenti za medalju. Stavili bismo njih troje ispred, jer imamo tri takmičara koji su nosioci u svojim kategorijama, što je velika prednost na ovako jakom turniru. Mi se iskreno kao Džudo tim Srbije nadamo toj medalji iako potajno tu može da bude i više. Jedna medalja bi bila veliki uspeh i to je ono što očekujemo od našeg tima rekao je Vladimir Jovičić.
Među prvima koji lete u Pariz su takmičari u lakšim težinskim kategorijama, Milica Nikolić, Marica Perišić i Strahinja Bunčić.
Na olimpijski tatami prva će izaći Milica Nikolić (do 48 kg) trofejna srpska džudistkinja koja ističe da u grad svetlosti putuje spremna za sve što je tamo očekuje. Nikolićeva se može pohvaliti da je već godinama u samom vrhu konkurenciji do 48 kilograma.
-Spremna sam. Mislim da retko koje takmičenje se desilo u mojoj karijeri a da ja nisam bila spremna. Za Pariz sam zaista posebno spremna jer sam bila svesna da ću ići, tako smo pripreme moj trener Nemanja Petrović i ja odradili kako treba i kako je isplanirano. Što se tiče nekih emocija po pitanju Pariza, sve je drugačije od Tokija. U Japanu je sve bilo konfuzno, meni i Mari su bile prve Olimpijske igre a ako uzmete u obzir koronu I sve te procedure koje su nam odvraćale pažnju od onoga što je ustvari bitno i zbog čega smo došli. Na nama je sada da izađemo na borilište i da sve što smo dogovorili sa svojim trenerima odradimo kako treba i verujem da nas nekoliko zaista može da uzme medalju. Nismo uzalud nas troje nosioci. To znači da smo tokom prethodne tri godine nas troje bili konstantno u vrhu i da pobeđujemo ljude koji su u top 10. Ne vidim razlog zašto ne bi smo I sada u Parizu pobedili protivnike koji su među deset najboljih istakla je Milica Nikolić.
Marica Perišić jedna je od onih džudistkinja koja na borilištu daje maksimum a možda I više od toga. Da je tako jasno govore njeni rezultati.
-Pariz je potpuno nova dimenzija, naspram Tokija. Kao što je Milica rekla Igre u Japanu su bile specifične i zahtevne a treba imati u vidu da sam tada bila baš mlada I da nisam imala puno iskustva na velikim takmičenjima. Uverena sam da ću svoj parvi kapacitet pokazati sada u Parizu, kao što sam to činila I u proteklim godinama na turnirima širom sveta, kao I na Prvenstvu Evrope gde sam uzela srebrnu medalju prošle godine. Nije mala stvar biti u top osam a mi se tu trenutno nalazimo. Iskreno se nadam i verujem da će biti više od jedne medalje na Olimpijskim igrama kada je u pitanju džudo na Olimpijskim igrama istakla je Marica Perišić.
Strahinja Bunčić dobro poznato ime svim ljubiteljima džudoa u Parizu će po prvi put braniti boje Srbije na Olimpijskim igrama. -Verovali smo I nadali se da ću se plasirati. Kada su se ruski takmičari odustali stvorilo se još više prostora i plasirali su se i neki takmičari iza mene. Najvažnije je da smo mi trenirali, spremali se, bez obzira na sve. Znali smo da ćemo braniti boje Srbije, verovali smo u to i uspeli smo na kraju dobro da se spremimo i da sve prođe kako treba istakao je Strahinja Bunčić.