Поштовани пријатељи,

 

Џудо савез Србије је 23. маја 2016. године покренуо хуманитарну акцију за помоћ нашем младом џудисти Игору Нуркићу.

Влада Републике Србије преко ресорног Министарства за здравље и ресорног министра господина Златибора Лончара одмах се придружила нашој хуманитарној акцији и 29. маја 2016 године  донела одлуку о помоћи Игору Нуркићу за прву фазу лечења  у Немачкој,  у износу од 165.000 евра.

На овај начин урађено је готово две трећине посла јер остаје неизвесност како ће се лечење Игора Нуркића одвијати и да ли ће новац који је сакупио Џудо савез Србије и огромна помоћ коју је дала  Влада Србије, бити довољна за коначно излечење нашег младог спортисте.

Као што је наша домаћа али и јавност ван граница наше земље упозната, Игору Нуркићу младом и успешном џудисти Универзитетског џудо клуба „Кинезис“ из Ниша пре само две недеље дијагностиковано је тешко обољење- леукемија лимфома.

На ову тужну вест читава џудо организација на челу са господином Иваном Тодоровим, председником Џудо савеза Србије покренула је хуманитарну акцију у жељи да се помогне Игору Нуркићу и његовој породици да што пре оде на лечење у Немачку. У ту сврху Џудо савез Србије отворио је наменске рачуне како би сви они који су желели да помогну Игору, могли да уплате средства било да се налазе у Србији или у иностранству.

У кампањи Џудо савеза Србије за свега неколико дана прикупили значајна средства која ће бити намењена породици Нуркић за њихову борбу која може потрајати и око шест месеци.

Уз велико ангажовање свих људи добре воље вест о томе да нам је потребна помоћ се ширила брже од светлости, па смо протекле недеље добијали позиве из Америке,  Француске, Аустрије, Швајцарске, Холандије, и са Новог Зеланда,  одакле су нам се јављали наши студенти, спортисти али и сви они који знају и осете када треба да прискоче у помоћ.

Желимо да упознамо јавност да су током овог викенда трајали разговори наших лекара из Ниша који лече Игора са докторком Басара из Немачке која ће преузети бригу о најмлађем члану породице Нуркић када буде упућен у Немачку. Овом приликом желимо да се захвалимо читавом лекарском и медицинском тиму из Ниша на изузетном професионализму и ангажовању у лечењу нашег џудисте.

Како се очекује да Игор изађе из болнице наредног петка, када се и завршава реемисија и први третман хемотерапијом, сигурни смо да ће се одмах кренути пут Немачке. Џудо савез Србије је припремио сву логистику за одлазак породице Нуркић па је тако већ резервисан стан за Игорову породицу, која ће бити заједно са њим  у Немачкој.

Џудо савез Србије користи ову прилику да се захвали свима спортистима, људима добре воље из Србије и из дијаспоре који су се одазвали нашем позиву. Захваљујемо се и  нашем председнику Џудо савеза Србије господину Ивану Тодорову који је дао огроман допринос током хуманитарне акције. Посебно желимо да се захвалимо младим људима који су ових дана показали да и нови нараштаји у Србији знају шта је солидарност, активизам и предузимљивост.

Џудо савез Србије посебно захваљује Влади Републике Србије, надлежном Министарству здравља и министру господину Златибору Лончару који је од почетка акције био заједно са нама и био је кључна карика у решавању проблема. Захвалност дугујемо и Министарству омладине и спорта, Заводу за спорт и медицину спорта, Факултету за спорт и физичку културу у Нишу где као професор џудоа ради и Игоров отац, господин Мирсад Нуркић, декану Факултета за спорт и физичку културу господину Миловану Братићу, господину Дејану  Пантелићу,  нашем прослављеном новинару који нам је пружио огромну помоћ у овој за нас новој и тешкој  ситуацији и који ће нас и убудуће пратити. Захвалност дугујемо и  Хуманитарној организацији господина Александра Шапића ,,Буди хуман, господину Зорану Радовановићу, директору клиничког центра у Нишу, господину Николи Роквићу, певачу,  који се међу првима одазвао нашем позиву, џудистима Јовици Јовановићу и Матеји Цветковићу, члановима тима за координацију ове хуманитарне акције и коначно свим Нишлијама који су ових неколико дана показали несебично ангажовање, активизам, солидарност и хуманост у помоћи младом суграђанину, нашем Игору Нуркићу