Nemanja Majdov  ( do 81 kg)  i Žarko Ćulum ( preko 100 kg)  još jednom su nas obradovali medaljama osvojenim na međunarodnoj džudo sceni.

Na Evropskom kupu u Lajbnicu srpski reprezentativci okitili su se bronzanim odličjima i tako još jednom potvrdili da su u samom vrhu međunarodne sportske scene.

Trofejni srpski reprezentativac Nemanja Majdov je u prvom kolu pobedio Italijana Kristijana Parlatija, sa  10:0. U drugom meču Jan Reijnjens iz Holandije nije imao rešenje za Majdova. Srpska uzdanica u konkurenciji do 81 kilograma,  bacio je Holanđanina na wazari i juko, koja su mu donela još jednu pobedu u drugom kolu.  Odlični Rus Ruslan Godizov našao je u trećem kolu rešenje za našeg Nemanju. Ipak  srpska judoka je već u sledećim mečevima još jednom  pokazala zašto je u vrhu međunarodne džudo scene. U prvom kolu repasaža nastavio je sa pobedama.  Nemca Tima Gramkova pobedio je sa dva jukoa. Maksimalnim rezultatom 10:0 pobedio je Ukrajinca Gračika Avagajana u narednom meču. U duelu koji je odlučivao o bronzanoj medalji  Nemanja Majdov  je trijumfovao nad Francuzom  Omarom  Dalfom  i time nastavio niz odličnih  rezultata na međunarodnoj sceni.

U superteškoj kategoriji i naš Žarko Ćulum je još jednom obradovao srpsku sportsku javnost.  Srpski kolos učešće na Evropskom juniorskom kupu počeo je ubedljivo, pobedom nad Kazahstancem Nurdaletom Zarulgapovim. Ni Mađar Akoš Jo nije mogao da nađe rešenje za našeg Žarka Ćuluma. Ni ovoga puta srpski trofejni džudista nije želeo da rizikuje i ovaj meč završava na najbolji mogući način, pobedom. U polufinalu, Ruslan Šakbazov nalazi rešenje za Ćuluma što ga je ovoga puta koštalo finala. Ipak kvalitet i psihička stabilnost još jednom su se pokazali kao važno oružje srpske džudoke. U meču koji je odlučivao o medalji Žarko Ćulum nije kalkulisao.  već je duel sa još jednim članom zbornaje Mihailom Čarkasovim rešio onako kako nas je i navikao, pobedom (dva jukoa).

Na korak do medalje u Lajbnicu  bila je i odlična mlada Anja Obradović ( do 63 kg). Srpska trofejna džudistkinja iz Austrije vraća se sa ostvarenim plasmanom na peto mesto. Stefan Mičić  ( do 90 kg) i Aleksandar Krsmanović ( preko 100 kg) na EK za juniore plasirali su se na sedmu poziciju, dok je Filip Jovanović ( do 73 kg) deveti.