Još jedan odličan vikend za džudiste Srbije.  Milica Nikolić ( do 48 kg)  osvojila je bronzano odličje na Gran priju u Budimpešti. Na istom takmičenju Bojan Došen ( do 81 kg) i Žarko Ćulum bili su na na korak do medalje dok je naš mladi trofejni reprezentativac Nemanja Majdov ( do 81 kg) ostvario plasman na sedmo mesto.

Gran pri u prestonici Mađarske,  još jedno  takmičenje u okviru IJF svetskog tura našem klubu donelo je još jedno važno odličje, bronzu Milice Nikolić. Najbolja srpska džudistkinja i aktuelna evropska šampionka (U23 ) odlično je počela učešće na GP u prestonici Mađarske. Led je probila pobedom nad  Melani Klement iz Francuske, koje se ljubitelji džudoa sećaju i sa Evropskog kupa „Srbija opena“ 2015. godine  kada je i trijumfovala. Nikolićeva je u potpunosti pročitala uzdanicu trikolora i na wazari pobedila u duelu sa trofejnom francuskom judokom.  U drugom meču odlična  Japanka Enro Hiromi našla je rešenje za srpsku trofejnu uzdanicu. Ipak u borbi koja je odličivala o nosiocu bronzanog odličja,Nikolićeva je odmerila snage sa domaćom takmičarkom,  Rekom  Pup. Nikolićeva je još jednom  pokazala psihičku stabilnost i nesumnjivi kvalitet.

--Zadovoljna sam rezultatom. Uvek prija kada se sa velikog sportskog takmičenja vratite sa medaljom. To je cilj kome težite. To je ono zašto i treniramo i spremamo se svakoga dana u godini  -rekla je kroz osmeh Milica Nikolić, reprezentativka Srbije.

Bojan Došen ( do 81 kg)  na premijeri IJF tura u Budimpešti pokazao  je stvoren za velika dela. Ukrajinca Bogdana Zuska bacio je prvo na juko a zatim meč zaključio iponom. Elemera Šoka iz Rumunije izbacio je iz daljeg toka takmičenja bacanjem za koje je dobio juko. Francuza Pape Ndaje savladao je u trećem duelu na Gran priju u Budimpešti. Člana reprezentacije trikolora savladao je iponom što Došena odvodi u polufinale. Naredni protivnik  uzdanice orlova  bio je bronzani sa OI, Rus Ivan Niftonov. Član zbornaje  pročitao je u ovom meču Došena. Poraz ga odvodi u repasaž i  borbu za bronzano odličje. Na žalost, u prvoj borbi za odličje na GP, sa domaćim džudistom Atilom Ungvarijem, Bojan Došen bio je na korak od pobedničkog postolja. Ipak, srpski reprezentativac nesumnjivo je   pokazao da na njega sasvim sigurno možemo računati u periodu koji je pred nama. Bojan Došen učešće na GP u Budimpešti završio je na petom mestu.

Identičan rezultat u Budimpešti ostvario je i srpski kolos Žarko Ćulum. Od uzdanice orlova u superteškoj kategoriji već smo navikli na vrhunske rezultate sa međunarodne sportske scene. Ovoga puta ulog je bio veliki učešće na GP u Budimpešti i odmeravanje snaga sa najboljim seniorima. Za početak Ćulum je pobedio u duelu sa domaćom džudokom Gergo Urbanom ( ipon). U drugom meču  protivnik mu je bio odlični Ukrajinac Stanislav Bondarenko. Iponom je savladao srpskog reprezentativca što Ćuluma vodi u repasaž. U prvoj borbi repasaža Ćulum odmerava snage sa još jednim Mađarom. Bendeguz Demeter ipak nije mogao da reši taktiku srpskog superteškaša i prolaz ka borbi za medalju je bio slobodan. Ipak  Nemac Andre Breitbart u borbi za medalju je bio uspešniji i uspeva da se iz Budimpešte vrati sa bronzanim odličjem. Žarko Ćulum iz Mađarske prestonice se vraća sa plasmanom na peto mesto.

Nemanja Majdov je i u Budimpešti još jednom pokazao da je svetska klasa i da je samo pitanje vremena kada će nas opet obradovati medaljom sa velikih međunarodnih takmičenja. U kategoriji do 81 kilograma Nemanja Majdov je u prvom kolu iponom savladao Urugvajca Alaina Aprahaimana. U drugom kolu Poljaka Radoslava Koščinskog izbacio je iz daljeg toka takmičenja sa dva jukoa. U trećem kolu odlični Nemac Sven Mareš iskoristio je priliku i bacanjem za juko uspeo je da savlada Majdova

 

 

i prođe u dalji tok takmičenja. U prvom meču repasaža srpski reprezentativac  je za protivnika imao odlično raspoloženog domaćeg borca Atilu Ungvarija. Mađarski džudista meč je rešio iponom, čime je Nemanja Majdov Gran pri u Budimpešti završio plasmanom na sedmo mesto.