Srpske kadetkinje nastavljaju dominaciju. Na Evropskom prvenstvu u Finskoj blistala je  naša  Nadežda Petrović koja se u kategoriji do 52 kilograma okitila šampionskom titulom kao i sjajna Andrea Stojadinov ( do 48 kg)  koja će se u Srbiju vratiti sa bronzom oko vrata.

Posle vicešampionskog zvanja osvojenog minule sezone na EP u Sofiji, mlada Nadežda Petrović još jednom je pokazala da je na tatamiju neumoljiva. Od prvog duela u u Vantan Energia areni  jasno je stavila do znanja da je njen cilj najsjajnije odličje. Šveđanku Kajlu Wenerland u prvom meču rešila je jukoom a zatim i iponom. Čehina Renata Zahova kao i Holanđanka  Jorien  Viser  poklekle su pred srpskom a sada i evropskom šampionkom a mečevi su završeni rezultatom  10:0 za Petrovićevu. U velikom finalu Petrovićeva je naspram sebe imala za protivnicu odličnu Mađaricu Aleksandru Maroti koju je u potpunosti pročitala i bacila na ipon.

Uz vrhunski rezultat Nadežde Petrović, srpske ljubitelje džudoa prvog takmičarskog dana obradovala je i sjajna Andrea Stojadinov. Mlada članica kadetske reprezentacije Srbije  okitila se bronzanim odličjem u konkurenciji do 48 kilograma. Mlada Andrea Stojadinov je efektno počela učešće na Evropskom prvenstvu za kadete. Makedonku Arbešu Redžepi pobedila je iponom. Za Nemicu Mašu Balhause bio je dovoljan juko da reši pitanje pobednika u drugom kolu. Ipak u polufinalu odlična Ukrajinka Darija Bilodid našla je rešenje za srpsku šampionku što Andreu vodi u repasaž. U duelu koji je odlučivao o vlasniku bronzanog odličja, Stojadinov je jasno pokazala da je stvorena za velika dela.  Ubedljivo prvo sa jukoom a zatim je poentirala i iponom u meču sa Natalijom Kipisidže iz Gruzije.  Uz dame koje su se prvog takmičarskog dana okitile medaljama Nemana Milić ( do 55 kg ) je ostvario plasman na sedmu poziciju.

Za srpski tim dve medalje prvog takmičarskog dana su ne samo veliki uspeh već i odličan motiv i podstrek za dalji tok takmičenja,  naročito ako se ima u vidu da će se u nedelju održati i ekipni deo nadmetanja.