Srpske džudistkinje zadivile su na smotri Starog kontinenta za kadete u Finskoj. Evropsko kadetsko prvenstvo u Finskoj sasvim sigurno će biti ispisano zlatnim slovima u sportskoj istoriji a sjajni rezultati ( dva zlata i dve bronze)  Srbiju su svrstale na treće mesto u ukupnom plasmanu po broju osvojenih medalja posle individualnog dela takmičenja.

Mlada reprezentativka Srbije Anja Obradović  trijumfovala je u konkurenciji do 63 kilograma dok je njena sestra Jovana u istoj težinskoj konkurenciji osvojila bronzano odličje. Posle zlatne medalje Nadežde Petrović i bronze Andree Stojadinov, i drugog takmičarskog dana identičan rezultat ponovile su sestre Obradović, Anja koja se pozlatila i Jovana koja se iz Finske vraća sa bronzanim odličjem.

Anja Obradović očekivano, ubedljivo i samouvereno otpočela je učešće na Evropskom prvenstvu u gradu Vanta u Finskoj. Juko a zatim i ipon za prvu protivnicu Mađaricu Gretu Kerekeš i probijanje leda na evropskoj smotri. Pobednički niz nastavila je identičnim  rezultatom nad Minel Akdeniz (Turska)  10:0. U polufinalu Lara Kliba (Hrvatska) nije imala rešenje za našu raspoloženu Anju Obradović kojoj sasvim sigurno ni jedna protivnica nije mogla da stane na put do najvišeg stepenika pobedničkog postolja. Ulaz u veliko finale Obradovićeva je ubedljivo, onako kako i dolikuje šampionki, rešila odličnu Laru Klibu. U borbi za šampionsku titulu sa Italijankom Nadiom Simeoli nije bilo kompromisa. Srpska šampionka je bacanjem koje je ocenjeno wazarijem rešila pitanje ko je nova šampionka Evrope u konkurenciji do 63 kilograma. Anja Obradović se sa Evropskog prvenstva u Finskoj vraća sa zlatnim odličjem čime je na najbolji način nastavila niz vrhunskih rezultata na međunarodnoj sportskoj sceni.

Da slavlje srpske reprezentacije ali i porodice Obradović bude kompletno pobrinula se i Anjina sestra Jovana koja je u istoj kategoriji osvojila bronzano odličje. Već od prvog meča bilo je jasno da i Jovana sasvim sigurno ide na neku od medalja. U prvom meču Jovana Obradović savladala je Nemicu Taru Štump. Ni Gili Šarir (Izrael) nije mogla da nađe rešenje za srpsku reprezentativku, što Jovanu odvodi u polufinale. Ipak sportska sreća u duelu sa Italijankom Nadiom Simeoli ovoga puta nije bila na Jovaninoj strani. Ostala je mogućnost da se za medalju bori u repasažu. U borbi za evropsko zlato Francuskinja Azia Eramani nije imala nikakve šanse sa izuzetno motivisanom Jovanom Obradović koja posle samo 64 sekunde, iponom osvaja bronzano odličje i nastavlja sa vrhunskim rezultatima na međunarodnoj sceni.

Kada govorimo u učinku Orlića nikako ne treba zaboraviti ni odličnog Darka Brašnjovića ( do 90 kg)  koji je tokom prvog dela sezone donosio medalje sa važnih međunarodnih takmičenja. U Finskoj sportska sreća mu nije bila naklonjena ali ovo je samo prvi stepenik u njegovoj takmičarskoj karijeri. Pokazao je i dokazao Darko da je kadar da pobedi svakog protivnika na tatamiju. Iz Finske Brašnjović se vraća sa plasmanom na sedmu poziciju što svi poznavaoci prilika u džudou znaju da je samo uvod. Dokazao je Darko to zlatnim i srebrnim medaljama u Zagrebu,  Tveru i Teplicama.

Od srpskih kadeta na Evropskom prvenstvu sasvim sigurno se očekivao rezultat vredan svake pažnje a naši reprezentativci su osvajanjem trećeg mesta u ukupnom plasmanu i pozicioniranjem odmah iza  Rusije i Francuske to i dokazali. Ipak za naše Orliće nema odmora jer ih sutra očekuje ekipni deo takmičenja. Devojke su u Sofiji 2015 na EP bile bronzane dok su momci ostvarili plasman na sedmo mesto. Uvereni smo da će sve ljubitelje džudoa u Srbiji Orlići opet obradovati rezultatima vrednim svake pažnje. Čestitke za dosadašnje vrhunske rezultate na EP u Finskoj svim našim džudistima, trenerima, selektorima.