Međunarodni trening kamp u Somboru i ove godine okupio je najbolje džudiste-juniore. Kroz  još jednu uspešnu akciju Džudo saveza Srbije, mladim  sportistima iz naše zemlje ali i regiona, iz Hrvatske i Crne Gore,  na sad već tradicionalnom okupljanju pridružila se i juniorska reprezentacija Nemačke.

-Izuzetno smo zadovoljni jer je akcija uspela pre svega velikom entuzijazmu domaćina Vlatka Belovukovića ali i našeg profesora i žive legende džudoa Slavka Obadova a naravno sve uz podršku i organizaciju Džudo saveza Srbije. Da je kvalitet na najvišem nivou najbolje govori činjenica da učestvuju najbolji srpski juniori uz goste iz regiona kao kompletna reprezentacija Nemačke pod vođstvom trofejnog trenera Riharda Trautmana -rekao je Milovan Bratić, predsednik IO DŽS Srbije. -Upravo ovo je trend rada na kome ćemo insistirati i u periodu koji je pred nama.  Želimo da činimo stalni napredak u onome što radimo. Ovo je dobar primer jer su sa nama najbolji u našem sportu koji daju primer kako i na koji način su dolazili do vrhunskih rezultata.

Milovan Bratić predsednik IO Džudo saveza Srbije još jednom je iskoristio priliku i  pohvalio vrhunski rezultat srpske kadetske reprezentacije ali i ostalih starosnih selekcija.

-Vrhunski rezultat  jer ako mi u finalu izgubilo 3:2 a moglo je da bude i obrnuto i uz to još četiri medalje u individualnom delu Evropskog prvenstva to je onda nešto što se samo može poželeti. Na predstojećem  juniorskom  prvenstvu  Evrope takođe očekujemo dobre rezultate a ono što bi nas svakako najviše obradovalo bio bi rezultat sa Olimpijskih igara našeg Aleksandra Kukolja. Imajući u vidu da je tokom ovih godina kvalifikacije ostvario vrhunske rezultate siguran sam da u Riju može da parira svakom protivniku-zaključio je Milovan Bratić.

Legenda srpskog džudoa profesor Slavko Obadov jedan je od osnivača trening kampa u Somboru. Uz činjenicu da je sa mladim naraštajima na strunjači, profesor Obadov je održao i čitav niz predavanja namenjenih trenerima.

-Mladi takmičari ovde u Somboru imaju zaista odlične uslove za rad i smeštaj. Ideja organizatora je da se mladim takmičarima ponudi upravo ono što im najviše treba u ovom trenutku a to je rad u parteru. Zahvaljujući saradnji sa mojim učenikom Slavkom Tekićem uspeli smo da u Srbiju dovedemo višestrukog osvajača olimpijskih  odličja Riharda Trautmana sada selektora juniorske reprezentacije Nemačke. Ujedno dao sam sebi i tu obavezu da sa našim trenerima radim na edukaciji a na temu  novih  tendencija razvoja motoričkih i specifično -motoričkih sposobnosti  koja su veoma važna u džudo sportu. Smatra se da je motorika u džudou na izuzetno visokom nivou i da se o njoj posebno mora voditi računa.

Vlatko Belovuković, domaćin  trening kampa i prvi čovek DŽK Bačka iz Sombora nije krio zadovoljstvo odličnim utiscima među učesnicima.

-Sama činjenica da su nam se vratili učesnici koji su i minule sezone bili naši gosti i da su izuzetno zadovoljni.  Posebno mi je drago da smo i ove godine kamp organizovali pod pokroviteljstvom grada Sombora kao i Džudo saveza Srbije. Napravili smo jedan iskorak u odnosu na proteklu godinu i mislim da će i u narednom  periodu sve ići samo uzlaznom putanjom -istakao je Vlatko Belovuković.

Mladi džudisti tokom trening kampa u Somboru imaju čast da im tajne našeg sporta otkriva upravo višestruki osvajač medalja na Olimpijskim igrama  a sada selektor juniorske  reprezentacije Nemačke, Rihard Trauman.

-Znam da su Srbi gostoljubivi i ljubazni ali sada sam se i lično uverio u to. Posebno mi je drago jer vidim da naši domaćini mnogo ulažu u sport i da je džudo podržan i od strane grada Sombora što me posebno raduje. Znam da je vaš  džudo u usponu i upravo je to razlog zašto sam želeo da dođem u Srbiju istakao je Rihard Trautman.

Slavko Tekić trofejni trener koji živi i radi u Nemačkoj istakao je odličnu saradnju sa Džudo savezom Srbije.

-Već godinama pokušavam da sa svoje strane dam  doprinos srpskom džudou. Svake sezone dovodim sportiste iz Nemačke na pripreme ovde u Srbiju. Imam odličnu višegodišnju saradnju sa profesorom Obadovim pre svega na polju edukacije. Moja velika želja je da se srpski džudo unapredi i da bude još bolji da imamo šampiona sveta i olimpijskih igara. To mi je zaista velika želja istakao je Slavko Tekić.