Visoki standardi i činjenica da je džudo na ovim Igrama među prime događajima već na samom startu je ispunila očekivanja. Marijus Vizer, predsednik IJF-a nije krio zadovoljstvo prvim takmičarskim danom na olimpijskom džudo turniru.
-Bio je to odličan početak takmičenja, fantastičan prvi dan za džudo na Olimpijskim igrama- rekao je predsednik Vizer. - Imali smo odlično takmičenje, spektakularan džudo, fantastičnu publiku i atmosferu. Krunisana su dva nova olimpijska šampiona u fantastičnim pobedama. Rezultati su zasluženi i transparentni, pravi uspeh. Sve se odvija odlično sa organizacionog aspekta i svi nestrpljivo čekamo da se takmičenje nastavi- istakao je Marijus Vizer, predsednik IJF.
Vrhunski sport i bravure pravih majstora na strunjači džudou su donele mesto u prime događajima na Olimpijskim igrama. Da je interesovanje za takmičenje u našem sportu veliko najbolje govori činjenica da su prvog dana, počasni gosti džudo turnira bili pripadnici kraljevskih porodica iz čitavog sveta, predsednici država i međunarodnih sportskih organizacija kao što je kraljica Matilda od Belgije i kralj Filip, pinc Albert od Monaka, Nawal El Moutawakel, potpredsednik MOK, Lord Sebastian COE, predsednik Asocijacije atletskih federacija, Giorgi Margvelashvili, predsednik Gruzije, René Fasel, predsednik Međunarodne hokejaške federacije, Patrick Baumann, gen sek FIBA, Timur Kulibayev, predsednik NOK Kazahstana i Alexander Zhukov, predsednik NOK Rusije.

Džudo je već prvog dana zasenio sve ostale događaje u Rio de Žaneiru a Rus Beslan Mudranov i Argentinka Paula Pareto upisali su se u istoriju džudo sporta. Mudranov trostruki evropski šampion osvojio je Olimp a Rusiji omogućio da nastavi zlatni san u kategoriji do 60 kilograma postavljen u Londonu 2012 (Arsen Galstyan). Rus je u blistavom takmičarskom danu u meču za zlatno odličje savladao aktuelnog svetskog šampiona Yeldosa Smetova iz Kazahstana. Smetov je akcijom koja je ocenjena wazarijem gotovo doveo selektora Rusije Gambu do suza. Ipak u dodatnih 45 sekundi Mudranov baca Smetova na sasae curikomi aši i čime osvaja mesto na Olimpu.
-Srećan sam kao nikada do sada. Još uvek ne verujem u sve što se događa. Svestan sam da je ovo vrhunac moje karijere -rekao je Mudranov olimpijski šampion u kategoriji do 60 kilograma.
Olimpijske igre u Brazilu prve su na tlu Južne Amerike a premijera džudo takmičenja donela je i prvu šampionku sa ovog kontinenta. Pareto koja sa je 30 godina trijumfovala na najvećem svetskom sportskom događaju, u Pekingu 2008. je osvojila bronzu. Iako su mnogi mislili da je Pareto najbolju partiju prikazala u prestonici Kine, ona je sve oduševila upravo sada u Rio de Žaneiru, osvajanjem zlata u konkurenciji do 48 kilograma. U finalu Pareto je poentirala akcijom za koju je dobila wazari. Taj majstorski plasiran ko uči gari doveo ju je do najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

Osvajači medalja
do 60 kg:
1. Beslan MUDRANOV (RUS)
2. Yeldos SMETOV (KAZ)
3. Naohisa TAKATO (JPN)
3. Diyorbek UROZBOEV (UZB)
D o 48 kg:
1. Paula PARETO (ARG)
2. Bokyeong JEONG (KOR)
3. Ami KONDO (JPN)
3. Otgontsetseg GALBADRAKH (KAZ)