Srpski džudisti nam opet  donose lepe vesti sa međunarodne džudo scene. Naša Milica Nikolić aktuelna šampionka Evrope ( do 23 god) trijumfovala je na Gran priju u Zagrebu. Na korak do medalje bili su Ilija Ciganović ( do 66 kg), Bojan Došen ( do 81 kg) i Milica Žabić ( preko 78 kg).

Posle odličnih rezultata u prvom delu sezone bronze na GP u Budimpešti u GS u Tjumenu,  Milica Nikolić,  sada nas je obradovala i zlatom na Gran priju u Zagrebu.

Od Nikolićeve svakako su se očekivali odlični rezultati a zlato osvojeno u konkurenciji do 48 kilograma to najbolje potvrđuje. Posle prvog kola u kome je bila slobodna Nikolićeva je redom sve protivnice slala sa tatamija bez mogućnosti za popravni. U drugom kolu prvo na wazari a zatim i iponom rešila je Francuskinu Čejen Mounier. Ruskinja Anastasija Pavlenko  u polufinalu nije imala šanse protiv srpske reprezentativke. Ipon posle dva minuta i Ruskinji nije ostavio nikakvu mogućnost već da drugu šansu potraži u repasažu.

U velikom finalu Milica Nikolić nije dala mnogo prostora za manevar rivalki za zlatno odličje,  Izraelki Noi Minsker.  U akciji u kojoj je plasirala  koši gurumu tehniku,  srpska šampionka nije dozvolila Minsker nikakvu  šansu. Finale zapečaćeno zlatnom medaljom za Milicu Nikolić i odličan početak drugog dela takmičarske sezone.

-Izuzetno sam srećna i zadovoljna, kao i uvek kada se osvoji zlato i kada se svira himna Bože pravde. Utisci su odlični, sve sam uradila po planu i to je sada najvažnije istakla je Milica Nikolić, reprezentativka Srbije i šampionka GP u Zagrebu.

Na korak do medalje bio je i trofejni srpski reprezentativac Ilija Ciganović. Gran pri u Zagrebu za njega je bilo prvo takmičenje posle pauze od pet meseci.

- Zadovoljan sam je posle Gran slema u Bakuu ovo moje prvo takmičenje. Važno je da sam se dobro osećao na strunjači i u borbi. Sve je proteklo kao da nisam ni imao pauzu. Ipak ostaje žal za medaljom što je i normalno, jer kada dođete tako blizu onda želite i da je osvojite.

Ilija Ciganović je odlično počeo učešće na GP u Zagrebu. Poljaka Patrika Vavričeka je pobedio iponom. Ipak Slovenac Andraž Jereb nalazi rešenje za srpskog džudistu u drugom kolu. U prvom kolu repasaža Ciganović je vrlo brzo pronašao slabu tačku Belgijancu Kenete van Gansbeke i sa vazarijem rešava pitanje pobednika. U duelu za bronzu Rus Abdula Abduzalilov bio je bolji od srpskog predstavnika.

-Bila je to jedna greška, pao sam na wazari i posle sam jurio rezultat što nije ispalo dobro. Ostaje žal za medaljom ali je ovo ujedno i dobar pokazatelj da sam na pravom putu. Pauza od pet meseci je bila duga ali sve što sam pokazao u Zagrebu je više nego ohrabrujuće. Posebno želim da se zahvalim svima u ordinaciji  „Master fizikal“ koji su sve vreme bili i ostalo uz mene i bez kojih moj oporavak ne bi bio ovako dobar zaključio je Ilija Ciganović.

Bojan Došen  ( do 81 kg) reprezentativac Srbije na GP u Zagrebu je takođe bio  na korak do medalje. Elitno takmičenje u Hrvatskoj, Došen je završio plasmanom na petu poziciju.

-Kao i na svakom takmičenju ovog tipa konkurencija je odlična. Zadovoljan sam jer sam dobro radio ali mislim da mi je nedostajalo malo sportske sreće da se iz Zagreba vratim sa odličjem. Svakako da ostaje žal za medaljom -rekao je Bojan Došen.

U prvom kolu Bojan Došen bio je bolji od Moralesa Martinata iz Argentine. U drugom taktički je rešio  i odličnog Mađara Atilu Ungvarija.

-Dobro sam radio ovaj meč i još mi je draže jer sam sada pobedio odličnog borca od koga sam prošli put izgubio takođe za odličje.

Poljak Damjan Sarnovjecki u trećem kolu našao je rešenje za srpskog reprezentativca i uzdanicu Crvene zvezde. U prvoj borbi resapaža Došen je bio bolji i bacanjem za wazari pobedio odličnog  Izraelca Asafa Šena. U duelu koji je odlučivao o osvajaču bronzane medalje, Rus Aslan Lapinjanov bio je bolji od srpskog reprezentativca.

-Ostaje žal za medaljom ali idemo dalje. Važno je da se dobro osećam i da sam dobro radio. Sada sam fokusiran pre svega na Evropski kup u Beogradu gde želim da pred domaćom publikom osvojim najsjajnije odličje -rekao je Bojan Došen.

Milica Žabić trofejna srpska reprezentativka takođe je GP u Zagrebu završila plasmanom na peto mesto. Žabićeva je posle prvog kola u kome je bila slobodna, u drugom bila bolja od Mađarice Marcedes Sigetvari. Trofejna srpska reprezentativka je dominirala u ovom duelu. Bacila je dva puta na juko a zatim i dva puta ostvarila akcije koje su ocenjene wazarijem. Pobeda nad Sigetvari donela je Žabićevoj ulazak u polufinale. Ipak sportska sreća nije bila naklonjena srpskoj šampionki prvo u duelu sa odličnom Larisom Cerić ( BiH) a zatim i sa domaćom judokom Ivanom Šutalom. Žabićeva je GP u Zagrebu završila plasmanom na petoj poziciji.

 

b28q1494-1474654116-1474654117 b28q1868-1474655077-1474655077 b28q3594-1474739706-1474739706 b28q4729-1474825174-1474825174