Andrea zlatna,   Strahinja srebrni

 

Trijumfalno na prvom danu Evropskog džudo kupa „Srbija open“ u Beogradu. Ne samo da su organizatori zvanično postavili rekord kada je u pitanju broj učesnika na Evropskom seniorskom džudo kupu sa 405 učesnika iz 30 držav,a već su i srpski reprezentativci Andrea Stojadinov  (do 48 kg)  i Strahinja Bunčić ( do 66 kg) osvojili zlato i srebro.

Za mladu Andreu Stojadinov još uvek kadetkinju ovo je pravi trijumf u seniorskoj konkurenciji.

-Iskreno ovome se uopšte nisam nadala jutros kad sam se probudila. Došla sam ovde pobila sam se kako sam znala i umela. Još uvek nisam svesna šta se desilo, da sam osvojila zlatnu medalju za Srbiju. Takmičarke su mnogo starije od mene, ja sam još kadetkinja. Ovde sam bila rasterećena i mislim da sa to i pokazala. Rumunka sa kojom sam radila u finalu je iskusna takmičarka, a prošle godine ona je vde osvojila bronzanu medalju. Ušla sam u meč bez mnogo pritiska da osvojim zlatnu medalju, ali mislim da je želja nadvladala sve ostalo istakla je srpska šampionka.

Strahinja Bunčić trofejni srpski reprezentativac na  Evropskog seniorskog  kupa „Srbija open" poneo je vicešampionsko zvanje.

-Izuzetno težak dan, imao sam pet  mečeva. U polufinalu sam pobedio Rusa koji je aktuelni svetski prvak, tako da sam u finalu  očekivao zlatnu medalju. Jako mi je žao što ovde nisam uspeo da obradujem gledaoce i donesem zlatno odličje u za Srbiju. Nadmudrio me je taktički, spustio mi je desnu ruku i to je kontrolisao tokom čitavog meča. Nisam mogao da sustignem njegovu prednost. Generalno sam zadovoljan, ipak sam još junior. Uveren sam da ću sledeće godine otići bar još jedan stepenik više. Zadovoljan sam jer sam se ovim rezultatom kvalifikovao za prvenstvo Evrope do 23 godine, tako da idem  tamo po medalju“

Već devet godina tehnički organizator Evropskog kupa „Srbija open“  dobija vrhunske ocene za organizaciju.

-Zelim svima da se zahvalim što ste se okupili u velikom broju i velika mi je čast da ispred Džudo kluba Crvena zvezda mogu da se pohvalim da smo ove godine imali rekordni broj učesnika, preko 400 boraca na tatamiju.  Iz godine u godinu džudo postaje jači, naravno uz nesebičnu podršku Ministarstva omladine i sporta na čelu sa Vanjom Udovičićem – izjavio je Stojan Vujko, predsednik Džudo kluba „Crvena zvezda“.

 

Ministar pohvalio Džudo savez Srbije

Vanja Udovičić, ministar sporta i omladine u Vladi Republike Srbije istakao je značaj Evropskog džudo kupa za srpski sport i još jednom pohvalio odličan rad Džudo saveza Srbije.

-Na Evropskom džudo kupu prošle godine, najavili smo  da će ove godine biti veći broj zemalja i učesnika. Ove godine s ponosom mogu da kažem da je Srbija domaćin rekordnog takmičenja i po broju takmičara i zemalja. Dugo smo očekivali ovaj trenutak da možemo da se pohvalimo  turnirom koji će se uzimati za primer . To je prepoznato i nagrađeno velikim evropskim turnirom koji će biti i kvalifikacioni za Olimpijske igre Tokiju.  Ovo je velika nagrada za džudo sport u Srbiji. Želi da se zahvalim gospodinu Ivanu Todorovu, koji se trudi svih ovih godina da džudo postavi na one visine, koje svako od nas iščekuje – rekao  je Vanja Udovičić.

Odskočna daska za Tokio

Džudo savez Srbije ove godine postigao je istorijske rezultate, osvajanjem  čak devet evropskih medalja koje su osvojili mladi reprezentativci.

-Vrhunski rezultati koji su ostvareni ne bi bili mogući vez podrške  Vlade Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta na čelu sa ministrom Vanjom Udovičićem. Ove godine ostvarili smo rekord po broju takmičara i država učesnica. Iskoristio bih priliku i da čestitam našim sportistima na ostvarenim rezultatima. Sa dva evropska prvenstva vratili su se sa devet medalja. Podsetio bih da smo  pre devet godina počeli sa našim projektom za koji sada dobijamo samo najbolje ocene i zato se zahvaljujem čitavom timu. Upravo zato mi je i drago da objavim da smo od sledeće godine kontinental kup koji će se  bodovati za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju – istakao  je Ivan Todorov.

mkr_0369 mkr_0512

 

Osvajači medalja

Seniori do 60 kg: 1. Sakavat Gadzijev ( Rusija),  2. Kamel Mohamedi (Francuska), 3.Marsel Bizon ( Nemačka), 3. Akoš Barta ( Mađarska), do 66 kg: 1. Biađo Stefaneli ( Italija), 2 Strahinja Bunčić (Srbija), 3. Kevin Azema (Francuska), 3. Denis Vieru ( Moldavija), do 73 kg: 1. sajan Ondar (Rusija), 2. Friges Sabo (Mađarska), 3. Nikola Gardašević (Crna Gora), 3. Aslambek Gikajev (Rusija). Seniorke  do 48 kg: 1.Andrea Stojadinov ( Srbija), 2.  Joana Matei (Rumunija), 3. Sabina Giliazova (Rusija), 3. Aleksandra Pop (Rumunija), do 52 kg: 1. Anamaria Jonita )Rumunija), 2. Katri Kako (Finska), 3. Ana Pašina (Rusija), 3. Tihea Topolovec ( Hrvatska), do 57 kg: 1. Darija Mezeckaja (Rusija), 2. Jorijen Viser (Holandija), 3.Viktorija Mojorosova (Slovačka), Natalija Golomidova (Rusija), do 63 kg: 1. Diana Džingaroš (Rusija), 2. Geke van der Beke (Holandija), 3. Šena Zander (Nemačka), 3. Lucija Babić (Hrvatska).