Svečanim potpisivanjem ugovora Vlada Japana je u okviru programa „Bespovratne pomoći u oblasti kulture“ odlučila da donira iznos od 34,852 evra Džudo savezu Srbije. Ugovor su potpisali Njegova ekselencija gospodin Đuići Takahara, ambasador Japana i dr Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije. Svečanom činu prisustvovao je i gospodin Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Srbije.

 

Navedenim sredstvima Džudo savez Srbije nabaviće 650 metara kvadratnih tatami podloge za vežbanje što će unaprediti uslove treniranja džudo sporta u Srbiji.

 

-Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred Džudo saveza Srbije i u svoje lično ime. Povod današnjeg potpisivanja je donacija japanske Vlade u programu bespovratne pomoći u oblasti kulture. Želim da istaknem da je japanska Vlada dala je veliki doprinos razvoju džudo sporta u Srbiji još od osnivanja prvih džudo klubova u Srbiji, pedesetih i šezdesetih godina, kroz projekte i donacije, koje su bile ne samo u infrastrukturne, već i u opremi za trening, i kroz najkvalitetnije trenere, koji su pomogli da se naš sport razvija u Srbiji -rekao je Ivan Todorov predsednik Džudo saveza Srbije. – -Možemo se pohvaliti sa 140 klubova i 12.000 aktivnih sportista. U ovoj godini, osvojili smo 11 evropskih medalja. Domaćini smo najvećih evropskih manifestacija a 1989, organizovali smo i Prvenstvo sveta. Naš najbolji ambasador u Japanu je bio naš najbolji takmičar Radomir Kovačević, koji je osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi, koji je bio stipendista Vlade Japana i završio je i Tokai Univerzitet. Ove godine  se navršava deset godina od njegove smrti. Radomir Kovačević je bio prvi stranac koji je bio u prilici da svojim pobedama najbolji klub u Japanu dovede do prvog mesta.

Ivan Todorov istakao je odličnu saradnju koju Džudo savez Srbije ima sa Vladom Japana.

Želim da se zahvalim Vladi Japana i istaknem da je ova donacija obezbedila četiri nova borilišta. To će mnogo značiti  našim  sportistima koji će se za projekat  Tokio 2020 pripremati na najnovijem tatamiju. Želim da se zahvalim Ministarstvu omladine i sporta, koji kontinuirano pomaže Džudo savez Srbije. Danas Džudo savez Srbije spada u red uspešnih i dobro organizovanih saveza. Ovo je samo početak dobre saradnje koju ćemo realizovati i sa medaljom u džudou na OI u Tokiju u kolevci džudoa – zaključio je  Todorov.

Vlada Japana je i tokom proteklih godina donacijama značajno pomagala podizanje kapaciteta institucija kulture i sporta u Republici Srbiji. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći u oblasti kulture i sporta iznosi preko 2,5 miliona evra.

 

-Veliko mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo ugovor o nabavci strunjača za Džudo savez Srbije. Čuo sam da su srpski džudisti do sada koristili tatami podloge Ministarstva omladine i sporta a povremeno su ih delili drugim borilačkim veštinama. . Posle realizacije ovog projekta, Džudo savez Srbije, imaće svoje tatami podloge koje ispunjavaju najbolji međunarodni standard. Pored toga, biće ih dovoljno za organizovanje međunarodnih takmičenja. Biće mi drago ako ova donacija doprinese intenzivnom treningu srpskih džudistima kao i bezbednim uslovima za vežbanje i takmičenje. Takođe, voleo bih da Džudo savez Srbije, sa novim podlogama, organizuje još više međunarodnih takmičenja. Već godinu i po dana sam ambasador u Srbiji i primetio sam da ma koliko bio mali, svaki grad ima svoj klub borilačkih veština. Kao ambasadoru Japana i Japancu izuzetno mi je drago zbog toga. Kako se približavamo Olimpijskim igrama, Vlada Japana želi da doprinese unapređenju sporta kako u Japanu, tako i van naših granica,  s posebnim naglaskom na sportsku saradnju sa drugim zemljama. S tim u vezi, iskreno se nadam da će biti još aktivnih vidova razmene u oblasti sporta između Srbije i Japana – objasnio je Đuići Takahara istakao Nj.e. Đuići Takahara ambasador Japana.

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije istakao je značaj donacije Vlade Japana.

-Želim da čestitam Džudo savezu Srbije na uspešnoj saradnji sa ambasadom i Vladom Japana, ali i da se zahvalim Njegovoj ekselenciji Takahari na već tradicionalnom prepoznavanju sporta u Srbiji kao vidu promocije japanske kulture i tradicije, ali i kao najbolji vid razvijanja međudržavnih odnosa. Drago mi je da ove godine zaključujemo ovako dobru saradnju između ambasade Japana i Vlade Republike Srbije. Imali smo priliku na početku godine da se zahvalimo ambasadi Japana na donaciji i pomoći Aikido savezu, a sada i Džudo savezu. Vlada Japana šalje jasnu sliku koliko s jedne strane je sport neophodan za razvijanje svake nacije i koliko kroz sport se prijateljstva jačaju. On je spona između dalekih zemalja, a istovremeno bliskih zemalja kao što možemo danas da vidimo kroz ovu donaciju. Predsednik je pokazao koliko veruje u svoj savez, u svoj sport i koliko je džudo napredovao, pogotovo u poslednjh pet godina. Očekujemo značajnije rezultate od mladih sportista u narednom periodu. Oni su se već proslavili na međunarodnim takmičenjima, a od njih očekujemo najviše na seniorskim takmičenjima, gde će džudo dobiti svoju pravu medalju i krunu svega ono što je rađeno u prethodnom periodu. Pred nama je dug četvorogodišnji ciklus za narednu olimpijadu. Krenuli smo u pripremu odavno. U svakodnevnom smo kontaktu sa svim savezima jer tendencija Srbije je da ima duplo veći broj medalja na OI u Tokiju. Mislim da bez ulaganja u infrastrukturu, u mlade talente, borilišta i uopšte sistemski u celokupan sport, ne možemo očekivati rezultate. Hvala svima koji su uložili trud da džudo danas bude u poziciji da se ozbiljno računa na njega na svetskim borilištima. Svi ćete dokazati da je ova donacija samo jedan vid ulaganja u mlade generacije. Nadam se da je ovo samo početak saradnje između ambasade Japana i Džudo saveza Srbije – rekao je ministar Vanja Udovičić.

Donacija tatami podloge neophodna je za trening džudista svih uzrasnih kategorija, a sve u cilju kontinuiteta ostvarivanja vrhunskih rezultata u svim kategorijama na domaćim i međunarodnim takmičenjima, sa posebnim naglaskom za  pripremu za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine