2

Odličan dan za srpske džudo klubove, Crvena zvezda i Novosadska Slavija su  vicešampion Evrope. U finalu Evropskog klupskog prvenstva-Lige šampiona Crvena Zvezda je izgubila u duelu sa ruskim Nju Strimom  nakon velike i neizvesne borbe. Sličnu sudbinu u ženskom finalu doživela novosadska Slavija

Srbija je imala predstavnika i ženskom finalu, ali je i novosadska Slavija posle odličnog početka meča I fantastične pobede mlade Nadeže Petrović ipak morala da “položi oružje” pred kvalitetnijim i iskusnijim sastavom Valensije.

Na korak do trijumfa u Ligi šampiona bio je trofejni tim Crvene zvezde. Malo, samo osam sekundi je nedostajalo da Crvena zvezda postane klupski šampion Evrope u džudou. U meču odluke u beogradskoj hali Aleksandar Nikolić,  Dimitrij Gerasimenko se lavovski borio u duelu sa superteškašom Rusom Mihaljinom. Popularni Dima je i ovoga puta pokazao da je borac svetske klase i u meču sa odličnim MIhaljinom nedostajalo je samo malo sportske sreće da dovede Crvenu zvezdu do najvišeg stepenika pobedničkog postolja. Ipak je Nju Strimu donelo krunu najboljeg na Starom kontinentu.

Prvi čovek Džudo saveza Srbije i jedini kandidat na predstojećim izborima za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije,Ivan Todor, bi je voma zadovoljan kako je proteklo takmičenje, a posebno zbog uspeha naših klubova.

-Drago mi je da smo kao Džudo federacija Srbije  napravili ovako veliko takmičenje. Obećao sam da će naši klubovi, kao i njihovi takmičari biti prepoznati i priznati u Evropi, što se danas potvrdilo. Hteo bih da čestitam Džudo klubu Slavija iz Novog Sada koji je ušao u finale u ženskom takmičenju kao i Crvenoj zvezdi. Rakovica i Kinezis iz Niša borili su se za bronze i možemo biti ponosni na rezultate naših klubova. Pored 11 osvojenih evropskih medalja, ovu godinu možemo oceniti kao jednu od najuspešnijih u srpskom džudou. Naši klubovi su tradicionalni učesnici evropskih klupskih kupova. To su pre svega Rakovica i Crvena zvezda. Crvena zvezda je bila treća 2014. godine. Rakovica je uvek bila blizu medalje, kao i sada -Izjavio je Ivan Todorov.

Čak 18 timova u muškoj i 14 u ženskoj konkurenciji iz 12 država Starog kontineta odmerilo je snage u Beogradu na Evropskom klupskom šampionatu u džudou. Izuzetno kvalitetno takmičenje na kojem smo imali priliku da vidimo nekoliko olimpijskih, evropskih i svetskih šampiona. Samim tim kvalitet džudoa je bio izuzetno visok, jer im je naša prestonica pružila šansu da krunišu sezonu. Na našu sreću, to je pošlo za rukom Crvenoj zvezdi, ali i Slaviji iz Novog Sada u ženskoj konkurenciji.